M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

Bazı Fikir ve Görüşlerim

Bazı Fikir ve Görüşlerim


* Nükleer santrallara karşı mısın… Dünyada ve Türkiye’de karşıyım.
* Gerekçen nedir… Bizim kültür ve teknik seviyemiz onların güvenliğini sağlamaya yeterli değildir. Bir savaşta, düşmanların hedefi olabilirler.
* Ermenistan’ın hududumuza yakın bir yerindeki külüstür nükleer santrali bizi de tehdit ediyor mu. Ediyor.
* 2016 yılının sonuna yaklaşırken dünyanın ve insanlığın durumunu nasıl görüyorsun… Sadece kötü değil, çok kötü görüyorum.
* İslam dünyasının durumu nasıl… O da çok kötü.
* Gerekçelerin nedir… İyi veya kötü olmanın İslamî, Kur’anî, Nebevî, hikemî (bilgelikle ilgili), ahlakî kriterleri (ölçütleri) vardır. Onlara dayanarak kötü diyorum.
* İyi ve kötü olmanın aklî delilleri ve kıstasları yok mudur… Akıl kaynak değildir, vasıtadır. 
* Aklı ihmal mi edelim… Hayır ikmal edelim, iyi bir eğitimle güçlü kılalım, olgunlaştıralım. Akıl yeterli değilse anlayamaz, hizmet edemez.
* Türkiyenin durumunu beğeniyor musun… Beğenmiyorum. Bir Müslüman olarak bugünkü durumu beğenmem mümkün değildir.
* Kendimizin, toplumumuzun, ülkemizin, dünyanın, insanlığın iyi olması için ne yapmak lazım… Topyekun bir ıslah (iyileştirme) plan, program ve projesi yapmak ve bunu hayata uygulamak lazımdır.
* Her Müslüman öncelikle kendini ıslah etmelidir… Sonra ailesini… Sonra çevresini… Sonra içinde yaşadığı toplumu… Ülkesini… Bütün insanlığı… Yani ıslah genel olmalıdır.
* Bu ıslah plan, program ve projesini kimler yapacak… Gerçek alimler, arifler, ziyalılar, sorumlular, hükema (bilgeler) yapmalıdır.
* Şu anda böyle bir proje var mı… Maalesef yok.
* Niçin bir ıslah projesi yapılamıyor… Müslümanlar Ümmet olmaktan çıkmış, birliklerini yitirmiş ve cahil kalmışlardır.
* Mensubu bulunmakla iftihar ettiğimiz İslam dini dünya bakımından bizden ne istiyor… Dünyayı bir Darülislam ve bir Darüsselam haline getirmemizi istiyor.
* Bunu yapabilir miyiz… Olup olmaması Allahın takdirine bağlıdır. Bizim bu yolda bütün cehdimizle, gayretimizle, imkanımızla, enerjimizle planlı programlı şekilde canla başla çalışmamız gerekir.
* Din iman Şeriat ahlak elden gidiyor mu… Gidiyor değil, bir dereceye kadar gitmiş bile.
* Genel ve topyekun ıslah plan, program ve projesini şu seksen milyonluk Türkiye’de hakkıyla hazırlayabilecek kaç kişi çıkar… İnşaallah sekiz kişi çıkar… Bu sekiz kişiyi bulmak ve projeyi onlara hazırlatmak gerekir.
* Bunu yapmak için para lazım mıdır… Lazım değildir. İşin içine para ve menfaat girerse, sekiz değil, seksen bin adam çıkar ve meseleyi mıncıklayıp ayağa düşürürler.
* Abdülkadir Geylanî, Hüccetü’l-İslam İmam Gazalî, İmam Rabbanî gibi kimseler, yüz yılda bir değil, bin yılda bir çıkar. İslam dünyasına onlar gibi çok büyük kimseler lazımdır.
* İslam dünyasının yüksek, vasıflı, güçlü insanlar yetiştirecek medreseleri ve mektepleri var mıdır… Yoktur.
* İngiltereyi İngiltere yapan kurum hangisidir… Öncelikle Eton koleji ve benzeri mekteplerdir.
* Türkiyede ve İslam dünyasında Eton ayarında İslam kolejleri var mıdır… Bir tane bile yoktur.
* Açılmasını istediğiniz İslam mektebi Eton koleji ayarında mı olmalıdır… Kesinlikle hayır!... Etondan üstün olmalıdır… Dünyanın birinci mükemmel okulu olmalıdır.
* Son elli yılda elli bin yeni cami inşa eden Müslümanlar böyle bir okul açamadılar.
* Bugün böyle bir okulun niyeti bile yok.
* Tarihte, İslam okullarının üstün olduğu zamanlar var mıdır… Vardır. Endülüs’teki, Bağdad’taki İslam okulları Hıristiyan, Yahudi okullarından çok üstündü.
* Bu işi ben yaparım mı demek istiyorsun… Hayır öyle bir iddiam yoktur. Konuyu yazıyorum, teklif ediyorum, temenni tasavvur ve tahayyül ediyorum. Ciddî ve vasıflı müteşebbislere rapor yazabilirim.
* Böyle bir mektep açabilmek için neler lazımdır: (1) Dünya çapında süper bir müdür… (2) Süper idareciler… (3) Süper muallimler kadrosu… (4) Süper öğrenciler… (5) Hepsinden önce süper müteşebbis(ler). (Sıradanlarla olmaz.)
 
23.12.2016
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi