M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

O Kim Oluyor Haddini Bilsin!

O Kim Oluyor Haddini Bilsin!


BİRİNE: Bu fakir için bu herif de kim oluyor, haddini bilsin buyurmuşsunuz… Kim olduğumu kısaca söyleyeyim: Okur yazar bir Müslümanım, bu sütunlarda yirmi beş seneyi aşan bir zamandan beri günlük yazılar kaleme alıyorum… Haddini bilsin nasihati için teşekkür ederim. Hepimiz, bu arada siz de haddinizi bilseniz ne iyi olur.
 
***
 
Senin fetva vermeye hakkın yok diyorsunuz. Bu sözünüz çok doğrudur. Bendeniz fetva vermiyorum, İslamın iki kere iki eder dört’lerini yazıyorum. Halka “namaz kılın” demek fetva vermek değildir, zaruriyat-i diniyeden bir meseleyi hatırlatmaktır.
 
***
 
Kadınların tesettüre girmeleri kesin bir farzdır. Ehl-i Sünnet ulema ve fukahası bu konuda ittifak etmiştir. Diyanet’in bu konuda gerekçeli iki uzun fetvası ve açıklaması vardır. Lütfen onları okuyunuz.
 
***
 
Dört hak mezhebin fıkhına göre, beş vakit farz namazların, şer’î bir özür olmadıkça cemaatle kılınması gerekir. Mufassal (ayrıntıları bildiren) fıkıh kitaplarına bakabilirsiniz. Ehl-i Sünnet İslamlığında canım isterse cemaate katılırım, istemezse münferid (tek başına) kılarım ruhsatı yoktur. Hanefi
mezhebine göre yirmi küsur şer’î özür dışında cemaatin terk edilmesi caiz olamaz.
 
***
 
İlmi ve icazeti olmayan kimselerin kendi heva ve re’yleri ile mukaddes Kitabımızı tefsir etmeleri ve ondan hüküm çıkartmaları caiz değildir. Böyle bir şey dinde anarşiye yol açar.
 
***
 
Parayı istiflemek, depolamak, âtıl vaziyette bekletmek kenze girer, kenz ise kötülenmiş haram bir iştir.
 
***
 
İsraf, saçıp savurma, lüks, aşırı tüketim haramdır; harama helal diyen kafir olur.
 
***
 
Bir Müslüman Allah düşmanlarını, ateistleri, İslam karşıtlarını dost ve velî edinemez. Onları sevemez. Onları destekleyemez. Bile bile bu işi yapanlar günahkar, buna helaldir diyenler kafir olur.
 
***
 
Mezhepsizlik, Sünnet ve fıkıh düşmanlığı küfre köprüdür.
 
***
 
Ömrünü zevzeklikle, gevezelikle, zararlı magazin haberleriyle, dedikodularla geçirip; öğrenilmesi farz olan ilmihalini öğrenmemek beyinsizliktir, büyük gaflettir.
 
***
 
Haleb, Rohingya ve diğer mazlum ve mağdur Müslümanlar için ağlayan kardeşimize: Ellerinizden öperim. Fakir için dua buyurmanızı istirham ediyorum.
 
***
 
Her gün kahvaltınızı yapın, öğle yemeğinizi yiyin, ikindi çayınızı için, akşam taamı edin, işinizle meşgul olun ama büyük deprem, üçüncü dünya savaşı, âhir zaman fitneleri ve her canlının tadacağı ölüm için de hazırlık yapın.
 
***
 
Komplo teorileri pek meraklıdır ama faydaları yoktur.
 
***
 
Uyanık Müslüman gence: Özel notlarınızı Osmanlıca yazıyla tutmaya ne zaman başlayacaksınız?
 
***
 
İslam alimlerinin, fakihlerin bildikleri zarurî, faydalı, lüzumlu bilgileri halka öğretmeleri gerekir. Bilenler bilmeyenleri aydınlatmaz, uyarmaz, bilgilendirmezse Ümmet bozulur. Halkın vebali ulema, fukaha ve mürşidler üzerinedir.
 
***
 
Bir Müslümanın yapabileceği en şerefli hizmet Din, İman, Kur’an, Sünnet, Şeriat hizmetleridir. Bu hizmetler ancak ilimle ve ihlasla yapılabilir. İlmi ve ihlası olmayanlar doğru dürüst hizmet edemez. 
 
***
 
Dünya sevgisi, para hırsı, başkanlık emeli, benliğine uymak, lüks ve israf nice günahın ve kötülüğün anasıdır.
 
***
 
Bir camide bin kişi bulunsa. Bunların 999’unun duaları kabul edilmese, sadece birinin edilse, o da “Ya Rabbi hepimizi afvet, bağışlasa” dese…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi