Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Bencilliğin tek kişilik hücresinden kurtulmak

Bencilliğin tek kişilik hücresinden kurtulmak

Bir İslam büyüğü “Bir mum diğerini tutuşturmakla varlığından bir şey kaybetmez” der. Eğer bir mum diğerini tutuşturmuşsa, ortamın ışığı ve ısısı artacağından mumun tesiri daha da ziyadeleşecektir. Tıpkı bunun gibi düşen bir kişinin elinden tutup kaldırmak, ağlayan bir çocuğun başını okşamak, açlığa maruz kalana ekmek , sevgi ihtiyacı olana sevgi vermek kişinin kendisi için bir kayıp değil aksine büyük bir kazançtır. Fakat günümüz insanı sahip olduğu imkânları diğer insanlarla paylaşmayı kendisi için bir kayıp olarak görüp sevgi ve paylaşımın bereketinden mahrum kalıyor. Zira insanların kendi aralarında ördükleri yardımlaşma ağı ister maddi ister manevi olsun önce kişinin kendisi için bir kazançtır. Ötekine el uzatabilen bir kişi bencilliğin tek kişilik hücresinden kurtulmuş ve özgürleşmiştir.

Dünyaya yeni gelen bir bebek bencildir ve henüz vermeyi öğrenememiştir, sürekli şekilde almakta, almaya odaklanmaktadır. Bebek bu dönem memnuniyetini gülümseyerek ifade eder. Bu bir nevi teşekkürdür. İnsanlarla yaptığı alış verişleri onun gelecek yaşantısını belirleyecek olan şemaların oluşmasını sağlar.

Bebek aldıkça vermeyi de öğrenir. Bebek büyümeye objeleri tanımaya ve sorular sormaya başladığında ise öteki için bir şeyler yapmanın gerekli olduğunu fark eder. Dış dünyaya açıldıkça sadece kendi ihtiyaçlarının değil diğer insanların ihtiyaçlarının da farkına varır. Çocuk ne kadar almışsa o kadarını vererek topluma uyum sağlamaya başlar.

Evrende sürekli devir daim eden bir alış veriş hâkimdir. İnsan bu alış verişin en aktif üyesidir ve bir yandan alırken diğer yandan vermektedir. Eğer sevgi, ilgi ve şefkat yönünden desteklenmemiş ve bu akışın içinde yer alamamışsa bencilleşir. Bencilleşen insanın yardıma ihtiyacı vardır o nedenle bu kişileri eleştirmek yerine ellerinden tutmak gerekir.

Bencilleşmek ağır bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanan kişilerin desteğe ihtiyacı vardır. Düşünün karşınızda sürekli alma ihtiyacı içinde olan ve aldıkça da yoksullaşan bir insan vardır. Bu kişiyi cimriliğin karanlık hücresinden cömertliğin aydınlık dünyasına çekebilmek için teşvik etmelisiniz. Bunu yaparken bir bebekle iletişim kurarken nasıl davranıyorsanız öyle davranmalı ve karşı tarafı incitmemelisiniz. Sonra da onu erişkinler dünyasına davet edip yaşamını bu doğrultuda sürdürmesi için yardımcı olmalısınız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi