Abdullah Yıldız

Abdullah Yıldız

“Lebbeyk Allahümme Lebbeyk!”

“Lebbeyk Allahümme Lebbeyk!”

Yeryüzünde yaplan ilk ev/mabet: Ka’be! Şirkten tamamen arnp Tevhîd’in hakikatini yaşamak, Beyt’i tavaf edip Allah adna kyâm, rükû ve secde etmek için(22/25) yaplan ibadet: Hacc! Rabbimizin “gücü yetenler üzerindeki hakk” olarak farz kldğ kutlu Tevhîd yolculuğu!.. “Şüphesiz, âlemlere bereket ve hidayet kaynağ olarak insanlar için kurulan ilk ev/mâbet, Mekke'deki (Kâbe)dir.” “Orada apaçk nişâneler ve İbrahim’in makam vardr. Oraya giren güvenliktedir. Ona bir yol bulup güç yetirenlerin Ev’i haccetmesi, Allah'n insanlar üzerindeki hakkdr. Kim inkâr ederse, şüphesiz Allah âlemlerden müstağnîdir.”(Âli İmran 3/96-97)
Hz.İbrahim, oğlu İsmail’le birlikte(aleynimüsselam) Kâbe’yi inşa ederken şöyle dua etmişti: “Ey Rabbimiz! Bizi sana teslim olanlardan kl, neslimizden de sana teslim olan bir ümmet çkar, bize ibadet usullerimizi göster, tevbemizi kabul et; zira, tevbeleri çokça kabul eden, çok merhametli olan ancak sensin.” (Bakara 2/128)
Teslimiyet ve tevbe dolu bu duay kabul buyuran Rabbimiz, hacc ibadetinin usûllerini bize beyan buyurdu:
“İnsanlar içinde hacc duyur; gerek yaya gerekse uzak yollardan gelen yorgun düşmüş develer üstünde sana gelsinler.” “Tâ ki kendileri için faydalara şahid olsunlar ve Allah'n onlara rzk olarak verdiği hayvanlar belli günlerde kurban ederken O'nun adn ansnlar. Siz de bunlardan yeyin. Zorluk çeken yoksulu da doyurun.” “Sonra kirlerini gidersinler; adaklarn yerine getirsinler ve Beyt-i Atîk'i tavaf etsinler.” “İşte böyle! Kim Allah'n yasaklayc buyruklarn saygyla gözetirse, bu, Rabbi katnda kendisi için daha hayrldr. (Haram olduğu) size okunanlar dşndaki hayvanlar size helâl klnd. O halde pislikten ve putlardan saknn; yalan sözden saknn.” “Allah'a şirk koşmakszn, hanifler olarak. Kim Allah'a şirk koşarsa; gökten düşüp de kuşlarn didikleyip kapştğ veya rüzgarn uçuruma attğ bir şeye benzer.” “İşte böyle! Her kim Allah'n şiarlarn tazim ederse, şüphesiz bu, kalplerin takvâsndandr.” “Onlarda sizin için ad konulmuş bir süreye kadar yararlar vardr. Sonra onlarn yerleri Beyt-i Atik'tir.” “Biz; her ümmet için kurban kesmeyi meşru kldk ki Allah'n kendilerine rzk olarak verdiği hayvanlarn üzerine O'nun adn ansnlar. İlahnz, bir tek İlah’tr; O'na teslim olun. Sen ihlasl/itaatkâr olanlar müjdele.!” (Hacc 22/27-34)
“Hacc ve umreyi Allah için tam yapn. Fakat alkonulursanz, kurbandan kolaynza geleni gönderin. Kurban yerine varncaya kadar başlarnz traş etmeyin. İçinizden her kim hasta olursa veya başnda bir eziyet bulunursa; ona oruçtan, sadakadan veya kurbandan fidye (gerekir). Emin olduğunuz vakitte; kim hacc zamanna kadar umre ile faydalanmak isterse, kolayna gelen bir kurban (keser). Ama bulamazsa, hacc günlerinde üç; döndüğünüz vakit yedi gün olmak üzere tam on gün oruç tutar. Bu; ailesi Mescid-i Haram'da oturmayanlar içindir. Allah'tan saknn. Ve bilin ki Allah, azab pek şiddetli olandr.” “Hacc bilinen aylardr. Böylelikle kim onlarda hacc farz/ifa ederse (bilsin ki) haccda kadna yaklaşmak, günah işlemek ve kavga-döğüş yoktur. Siz hayr adna ne yaparsanz Allah onu bilir. Azk edinin, şüphesiz azğn en hayrls takvadr. Ey temiz akl sahipleri benden korkup-saknn.” “Rabbinizden bir fazl istemenizde sizce saknca yoktur. Arafat'tan hep birlikte indiğinizde Allah' Meş‘ar- Haram'da ann. O sizi nasl doğru yola yöneltip-ilettiyse siz de O'nu ann. Gerçek şu ki siz bundan evvel sapmşlardandnz.” “Sonra insanlarn (sel gibi) aktğ yerden siz de akn. Allah'tan mağfiret isteyin. Çünkü Allah affedici ve esirgeyicidir.” “(Hacc) ibadetlerinizi bitirdiğinizde artk atalarnz andğnz gibi hatta ondan da kuvvetli bir anma ile Allah' ann. İnsanlardan öylesi vardr ki: ‘Rabbimiz bize dünyada ver’ der; onun ahirette nasibi yoktur.” “Onlardan bir ksm da: ‘Ey Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver. Bizi cehennem azabndan koru!’ derler.” “İşte onlar için, kazandklarndan büyük bir nasip vardr. Allah'n hesab çok süratlidir.” “Sayl günlerde Allah' ann. Kim hemen iki gün içinde dönerse günah yoktur, geri kalana da günah yoktur ama saknan için. Allah'tan saknn ve gerçekten bilin ki siz O'nun huzurunda toplanacaksnz.” (Bakara 2/196-203)
“Şüphesiz Safa ile Merve Allah'n işaretlerindendir. Böylece kim Ev’i (Ka'be'yi) hacceder veya umre yaparsa artk bu ikisini tavaf etmesinde kendisi için bir saknca yoktur. Kim de gönülden bir hayr yaparsa (karşlğn alr). Şüphesiz Allah şükrün karşlğn verendir, bilendir.” (Bakara 2/158)
Kur’ân- Kerim Maide 5/1-2 ve 96. âyetlerde de; “ihraml iken avlanma” yasağna kesin uymay, “Allah'n şiarlarna, haram olan ay'a, kurbanlk hayvanlara ve (onlardaki) gerdanlklara, Rablerinden bir fazl ve hoşnutluk isteyerek Beyt-i Haram'a gelenlere asla saygszlk etmemeyi” emreder. “İyilik ve takva konusunda yardmlaşn, günah ve haddi aşmada yardmlaşmayn ve Allah'a karş sorumluluklarnz kuşann! Bilin ki Allah’n azab çetindir” buyurur. “Huzurunda haşrolunacağnz Allah'tan korkup-saknn” ikazn tekrarlar.
Allah Rasûlü’nün (s.) usûllerini örnek olarak bize gösterdiği hacc ibadeti ile ilgili bu âyetlerde geçen temel kavramlar, hacc’n ruhunu özetler: Tevhid, teslimiyet, tevbe, af, tavaf, kyâm, rükû, secde, kurban, zikir, şükür, dua, istiğfar, ta‘zim, ihbât/ihlas, fazilet, bereket, hidayet, istikamet, emniyet, şahitlik, temizlik, hayr, birr, iyilik, takvâ ve sorumluluk bilinci, hesap ve haşr hazrlğ, şirkten uzak durma... Rabbim tüm hacc yolcularn ve diğerlerini bu erdemlerle donatsn. Kardeşiniz de bu duygularla yola çkyor ve “lebbeyk: geldim yâ Rabbi” demeye hazrlanyor. Cümlemiz ve ümmetimiz için duacym. Haccdan dönünceye kadar Allah’a emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Yıldız Arşivi