Adıyaman Kardelen uyuşturucu tedavi ve bağımlık merkezinden büyük başarı

Adıyaman Kardelen uyuşturucu tedavi ve bağımlık merkezinden büyük başarı

Uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelede Türkiye’nin en başarılı kurumlarından biri olarak gösterilen Kardelen Rehabilitasyon Merkezi nerede? Adıyaman dışından bağımlılar başvurabiliyor mu? Buradan kimler, nasıl faydalanıyor? Tedavi yöntemleri neler?

Çağımızın en büyük illetlerinden olan ve yapılan anketlerde özellikle gençler arasında hızla yayıldığı gözlenen uyuşturucu bağımlılığına karşı değişik mücadele yöntemleri bulunurken, Kardelen Madde Bağımlıları Rehabilitasyon Merkezi bunlardan biri olarak önemli başarılar imza atıyor. Peki Adıyaman Kardelen uyuşturucu tedavi merkezi nerede? Buradan kimler, nasıl faydalanılır? Tedavi yöntemleri neler?

Adıyaman’daki Kardelen Madde Bağımlıları Rehabilitasyon Merkezi bağımlıları hayata bağlamada önemli başarılara imza atıyor. 

Kardelen Gençlik Merkezi tarafından hazırlanan, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve SODES tarafından finanse edilen ‘Madde Bağımlılarının Psiko-Sosyal Rehabilitasyonu ve Bilinçlendirme Projesi’ kapsamında faaliyet yürüten merkez madde bağımlısı gençleri tedavi ediyor. 2014 yılında açıldı. 

Dört katlı binada bulunan merkezde madde bağımlılığıyla mücadele edilirken, tedavinin yanında spor ve sosyal etkinlikler gerçekleştiriliyor. 

Merkezde bugüne kadar 240 kişi madde bağımlılığından kurtuldu.

Merkeze Adıyaman’ın yanı sıra çevre illerden de gelenler oluyor. Müracaat edenler, bağımlılıktan kurtulmayı bekliyor. Bağımlılar en az bir buçuk ay yani 45 gün merkezde yatılı olarak tedavi görüyor. 

MANEVİ REHABİLİTE 

Kardelen Madde Bağımlıları Rehabilitasyon Merkezi’nin diğerlerine göre öne çıkan başlıca özelliği, madde bağımlılarını sadece sosyal yönden değil, manevi yönden de rehabilite ediyor oluşu. 

100’DE 62 BAŞARI

Türkiye genelinde kişilerin bağımlılıktan kurtulma oranının en yüksek olduğu tedavi merkezi olarak gösteriliyor. Bu oran yüzde 62. Yani tedavi altına alınan her 100 bağımlıdan 62’si burada uyuşturucu illetinden kurtuluyor.

Bağımlılıktan kurtulanlar arasında onlarca kez hastaneye yatmış ama sonuç alamamış olanlar da var, ailem bile beni tamamen dışlamıştı diyenler de… 

kay-001.jpg

Fitness salonu, oyun alanları, bilgisayar odası başta olmak üzere gençlerin günü merkezde dolu dolu geçiyor. Gençler bir taraftan spor yaparken, bir taraftan ebru, resim ve halı dokumacılığı kursuna katılıyor. Bilgisayar odasında playstation oynayan bağımlılar yüzme ve sauna etkinliklerine katılıyor. Merkezde ki en önemli eğitim ise manevi yönden gençlerin güçlenmesini sağlamak. Müftülüğün görevlendirdiği din görevlisi temel dini bilgiler veriyor. 

“33 DEFA HASTANEYE YATTIM” 

Birbirinden ilginç ve ibretlik hikayeleri olan madde bağımlılarından birisi olan Ömer, İstanbul’dan Kardelen Madde Bağımlıları Rehabilitasyon Merkezi’ne bir yakının tavsiyesi ile geldi. 

12 yıllık madde bağımlısı olan ve cezaevine giren Ömer, 33 defa hastaneye yattığını ancak hiçbirisinde de madde bağımlılığından kurtulamadığını öne sürdü. 

Ömer, “İlk olarak bana içinde madde olan sigara uzatarak, ‘çek rahatlarsın’ dediler. Ben çektim istiğfar etmeye başladım. Ondan sonra ‘ikinciyi çek, rahatlayacaksın, bu sefer kusmayacaksın’ dediler. İkinciyi çektim ve o günden beri bağımlıyım. 33 defa hastaneye yattım. Başkalarının zorlamasıyla, ailemin zorlamasıyla oldu. Hiç kendim istemedim. 12-13 tane cip taktırdım. Ameliyat geçirdim ama bunların hiçbirisi fayda etmedi. Çünkü kafamda bırakma isteği yoktu. Bağımlıyken yeri geldi mezarlığın üstünde, karın üstünde yattım. Yeri geldi inşaatlarda yattım. Yeri geldi sokaklarda kaldım, yeri geldi cezaevine girdim. Yani başıma bu illet yüzünden gelmeyen kalmadı. Bu illeti kullananlar Allah rıza için bundan elini çeksinler. Yani bunun kimseye bir faydası yok. Olsaydı bana olurdu. 12 senelik bağımlıyım ama bundan kurtulacağım Allah’ın izniyle” diyor.  

bag-2.jpg

“ÇALIŞAMAZ OLDUM, İŞİMİ GÜCÜMÜ KAYBETTİM…”

Osmaniye’den gelen Ahmet ise, uyuşturucu bağımlısı olduktan sonra işini ve ailesini kaybettiğini belirterek, şunları söylüyor: “Uyuşturucuya aile ortamından uzaklaşıp, sokak hayatına alıştığımda başladım. İlk sıralar zevk için içiyordum ama daha sonra bağımlılık süreci başladı. 4 yıllık bağımlıyım. Ailemle huzurum bozuldu, çalışamaz oldum. İşimi gücümü kaybettim. Sokakta yatmaya başladım. Daha sonra bu kapı nasip oldu. Buraya geldik şuan burada tedavi görüyoruz. Bağımlılık yıllarımda içmekten başka bir şey yapamıyordum. Onsuz bir vaktim yoktu. Ailemi aramaz oldum. Ailemin yanına gidemiyordum, onlar beni arıyordu bulamıyordu. Ben onları göremiyordum. Kardeşlerimle ilgilenemiyordum. Herkesten uzaklaştım ve okulu bıraktım. Buraya geldikten sonra en basiti ile caminin yanından geçmezdik, şuan abdestsiz gezmiyoruz.” 

“ÇÖKÜŞLER YAŞADIM…”

Manisa’dan Ahmet de, yakın akrabalarının uyuşturucuya bulaşmama vesile olduğunu aktararak, şunları anlatıyor: “Bu uyuşturucuya düştükten sona tüm sosyal alan olsun, iş hayatım olsun, aile hayatım olsun tamamen dışlandım. Hiçbir yardım ve destek göremedim. Uyuşturucu kullanırken tamamen bilincimi kaybediyordum. Saldırganlaşıyordum, insanlara çok kötü gözlerle bakıyordum. Çok kötü duygular içerisindeydim. Tamamen depresyondaydım, çöküşler yaşadım. Bağımlılıktan kurtulunca kendi mesleğime devam edeceğim. Yaşadığım şehri değiştireceğim.” 

“5 SENEDİR BU İLLETE DÜŞMÜŞÜM”

Adıyaman’dan merkeze gelen Berat ise, 13 yaşında başladığı uyuşturucuyu 5 yıldan beri kullandığını dile getirerek, “Yaşım 18, yaklaşık 5 senedir bu illete düşmüşüm. Arkadaşlarımdan dolayı bağımlı oldum. ‘Herkes içiyor, bir kez deneyim’ dedim. Ondan sonra ortamlarda içmeye başladım. Ortaokul 1. Sınıfta ben bu illete başladım. Ortaokulu yarı okudum yarı okumadım, bir şekilde diplomamızı aldık. Liseye gitmedim. Liseyi terk ettim. Allah’ın izni ile buradan çıkar çıkmaz liseye kayıt yaptıracağım. Kaydım kabul olursa okuyacağım. Eğer kabul olmazsa da açıktan okumayı düşünüyor. Zaten şu kısmı atlattıktan sonra tek hedefim derslerime yönelmek. Allah’a çok şükür durumumuz iyiydi ama ben kendi durumumuzu da uyuşturucu ile mahvettim. Allah izin verirse liseyi bitirip özel harekat polisi olmayı düşünüyorum” diyor. 

bag-3.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.