Türkiye'ye 'Nükleer Ortaklık' teklifi

Türkiye'ye 'Nükleer Ortaklık' teklifi

Türkiye, siyasetçisi ile, medyası ile, aydınlarıyla türbana kilitlenmişken dünyada neler oluyor, gündemde neler var, bunlar bizi kısa ve orta vadede nasıl etkileyecek? Bunların başında kuşkusuz ekonomide ki dalgalanmalar geliyor. Küresel arena, enerji savaşlarına sahne.

Bakın; ABD, Türkiye’nin kendi iradesi ile hareket etmesine önlemek için Global Nükleer Enerji Ortaklığına (GNEP) üye olması konusunda öneride bulundu...

ABD Enerji Bakanlığı ile Başkan George Bush’un Gelişmiş Enerji Girişiminin bir parçası olan GNEP, nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla ve dünya genelinde güvenli biçimde kullanımının genişlemesi konusunda ortak vizyona sahip ülkeler arasında işbirliği sağlıyor.

Avustralya, Polonya, İtalya, Kanada, Güney Kore, ürdün gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu toplam 19 ülke GNEP’e üye. Türkiye ise GNEP’te gözlemci ülke statüsünde bulunuyor.

Türkiye’ye, daha temiz ve güvenli bir dünyada enerji güvenliğini sağlamayı ve güvenli nükleer enerji geliştirmeyi amaçlayan GNEP’e üyelik geçen yıl eylül ayında yapıldı.

GNEP’te gözlemci ülkelerin hepsini tam ortaklık için teşvik ettiklerini söyleyen ABD’li yetkili, bunun sadece ABD ile değil, 19 ülkeyle ortak olma anlamına geldiğini belirtti.

Yetkili, ayrıca ilkeler belgesinin kanunen bağlayıcılığı bulunmadığına, ülkelerin kendi isteğiyle bu belgeyi imzaladığına dikkati çekerek, GNEP’e üye olan tüm ülkelerin eşit düzeyde temsil edildiğini ve hiçbir kararın oybirliği olmadan alınmadığını kaydetti.

Ankara’da Türk yetkililere GNEP hakkında detaylı bilgi veren ve üyeliğin faydalarını anlatan yetkili, ABD’nin, Türkiye’nin emniyetli ve güvenilir nükleer enerji geliştirmesini güçlü bir şekilde desteklediğini söyledi.

GNEP ayrıca çevrenin gelişimini, nükleer enerjinin nükleer silah üretimi için kullanımının önlenmesini amaçlıyor ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile yakın işbirliği yapıyor.

Rusya ise tedirgin
ABD'nin doğu Avrupa'ya füze savunma sistemlerini yerleştirmeye kararlı olması, Rusya'nın NATO ile ilişkilerinde sıkıntılı bir sürece girilmesi, AKKA anlaşmasının askıya alınması, Ukrayna ve Gürcistan gibi ülkelerin NATO üyeliği konusunda istekli olmaları gibi gerekçelerle kendini daha az güvende hisseden Rus komutanlardan ilginç açıklamalar geliyor.

Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı Aleksander Zelin Rusya'nın 2020 yılına kadar hava savunmasında radikal bir modernizasyon gerçekleştirmemesi durumunda tüm ülkenin hava saldırılarına karşı açık hale gelebileceği uyarısı yaptı. Rusya Genelkurmay başkanı Yuri Baluyevski de ülkenin güvenliği için gerekirse önleyici saldırı ve nükleer silahlar da dahil olmak üzere tüm askeri kapasitelerini kullanmaya hazır olduklarını söyledi.

Ria-Novosti'niye göre ;Askeri Bilimler Akademisi'nde bir konuşma yapan Rusya hava kuvvetleri komutanı önümüzdeki 12 yıl içinde yabancı güçlerin hava savunmasında radikal bir değişikliğe gideceklerini ve yeni sistem ve araçlarla savunmalarını geliştirmeyi planladıklarını söyledi. Zelin, "Yabancı güçlerin kullanacağı yeni istihbarat, iletişim ve navigasyon sistemleri tüm Rusya topraklarını savunmasız hale getirecek." dedi.

Rus komutan,Rusya'nın topraklarında herhangi bir hedefin rahatlıkla yok edilebileceğine işaret ederek, "Bu şartlar altında herhangi bir potansiyel düşman önleyici saldırı kapasitesine sahip olacak. Zamanlama ve hedef organizasyonu üstünlüğünü kazanan düşmanlar Rusya'nın herhangi bir bölgesindeki hedefi yok etmek için avantaj kazanıyor." uyarısı yaptı.

Ekonomik destek ve kaynaklar açısından Rusya'nın hava savunmasının gelişim açısından sıkıntı yaşadığını, ancak her şeye rağmen var olan şartlar altında şu an yönelebilecek herhangi bir hava saldırısına karşı cevap verecek güçte olduğunu söyledi. Zelin hava savunma sisteminin elementlerinin kritiğinin yapılmaya başladığını ifade etti.

Rusya ile ABD arasında yaşanan füze krizi, Avrupa güvenliğinin temel anlaşmalarından olan AKKA'nın 12 Aralık'ta askıya alınması ile birlikte Rusya; Pasifik ve Atlantik Okyanusları ile kutup bölgelerinde stratejik uçuşlara başlamıştı.

Türkiye neyle uğraşıyor?
Bu arada dünya devleri nükleer güce yönelirken, Türkiye piyade tüfeği yapmaya çalışıyor. MKE tarafından üretilen Mehmetçik-1 prototipi, Milli Savunma Bakanı iftiharla tanıtıyor.

ABD'den alım anlaşması yapılan 30 F-16'ya takılacak elektronik harp cihazına milli yazılım yerine, hazır cihazın takılması tartışılıyor. ABD'nin önerdiği, milli yazılım yüklenmesine uygun olmayan ITT marka alımı ile, 20 yıllık savunma sanayii adımından dönüş olacak.

Ve Türkiye’nin gündeminde türban, baş nasıl bağlanmalı sorusuna kafa patlatan beyinler.

Günün Sözü; Devletler, büyük düşünen liderleri ile etkin ve saygın olurlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi