Bağımlı mı yoksa bağımsız mı Türkiye!

Bağımlı mı yoksa bağımsız mı Türkiye!

Bu gezi Gül'ün Cumhurbaşkanlığı açısından ne anlama geliyor? Türk-ABD ilişkileri açısından taşıdığı önemin derecesi nedir? Ziyaretin zamanlaması ne kadar isabetli? Beyaz Saray buluşması fast food diplomasisi olarak mı görülmeli?

Abdullah Gül, basın toplantısında, "Bu ziyaretin amacı, iki ülke arasındaki ilişkilerin pekiştirilmesi ve önümüzdeki yıllara taşınmasıdır. ABD-Türkiye ilişkileri, herhangi iki ülke karşılıklı ilişkilerinin ötesindedir. Bölgesel ve küresel anlamda önemli bir müttefiklik. Bu çerçeve içersinde birçok konuda ortak çalışmamız var. Afganistan'dan Irak'a,terörle mücadeleden enerji konularına ortak amaçlar ve vizyon var ve bu çerçevede çok sıkı bir işbirliği var. Ortak değerlerimiz demokrasi, insan hakları ve serbest piyasa ekonomisinin güçlendirilmesi.” dedi. Peki bu açıklamayı nasıl yorumlamalı?

Görüşmede 7 madde öne çıktı. Tarafların talepleri ve istekleri neydi acaba!

Türkiye’nin istekleri ne?
İstihbarat paylaşımından memnunuz. Barzani ve Talabani’nin yumuşaması ve teröre karşı harekete geçirilmesi gerekir.
Terörist elebaşlarının yakalanıp teslim edilmesi. İşbirliğinin güçlendirilmesi.

ABD'nin beklentisi ne?
Irak'takı ABD birliklerinin lojistik destekleri için Türkiye yolunun rahatlatılması.
Pakistan ve İran konusunda Türkiye'nin müttefik olarak destek olması.
Filistin - İsrail meselesinde Türkiye'nin çözüme destek olması.
Türkiye'nin terörle mücadele ederken demokratikleşmede hızlı adımlar atması.
Ortaasya'dan Avrupa'ya ulaşacak enerji koridorunun güvenliğinin sağlanmasında işbirliği.

Görüşmenin ardından iki devlet başkanının açıklaması kan gölüne dönen Ortadoğu halkları ile alay eder gibi.

Bush: Türkiye ve ABD iki müttefik ülke. Bunu daha da güçlendirmeye çalışıyoruz. Bu süreçte bazı sorunlar oluşabiliyor. Ortak bir düşmana yani teröre karşı savaşta beraberiz. Bu da PKK. Hem Türkiye'nin hem de Irak'ın düşmanı. Bu mücadelede ortak düşman PKK’ya karşı yapılacakları konuştuk. Türkiye'nin AB üyeliği önemli. Başkan olduğumdan beri bunu destekliyorum. Türkiye bu konuda önemli bir örnek. Türkiye hem demokratik hem de Müslüman bir ülke. Türkiye ayrıca bu iki dünya arasında bir köprü. Enerjiden bahsettik. Ortadoğu turumdan da bahsettik

Gül: Türkiye ve ABD çok eski bir müttefiktir. Giderek daha güçleniyor. Ortak vizyonlarımız var. İlişkilerimiz iki ülkenin çok ötesindedir. Bu ilişki barışın ve refahın gelişmesi devam edecektir. Ayrıca ortak düşmanımız PKK karşı iş bilirliğimizi de görüştük. Bunun için Sayın Başkan’a teşekkürlerimi ilettim. Enerji ve Ortadoğu barış planını da görüştük bu konular için Sayın Başkan çok emek verdi.

Vay vay 3 milyona yakın insanın katlinden sorumlu Bush oğlu Bush barış için emek vermiş. Yapma ya!

İlişkiler iki ülkenin çok ötesindeymiş. Böyle bir tabir ne anlama geliyor acaba!

Gül ne amaçlıyor, Bush ne hedefliyor?
Gül ne diyor? ABD gibi büyük bir makine dünyanın her yeriyle uğraşmak durumunda. Böyle büyük bir ülkenin dikkatini sizin istediğiniz konuya çekip onu oraya angaje etmek, imal etmek kolay olmuyor

Sanki ABD’nin dünyayı yönetmesini bütün halklar istiyormuş ta oda ilgileniyor muş. Vah benim ülkeme vah. Böyle düşünebilen birisi Türkiye cumhurbaşkanı.

Ortak düşman kim?
Stratejik ortaklıkta iman tazeleme buluşması yapılmış!
Türkiye PKK ABD için ise İran, Suriye, Hamas, Hizbullah düşman. PKK ortak düşman sayılıyorsa ABD için düşman kabul edilen bu ülkeleri de Türkiye düşman olarak kabul etti mi? Bana göre soru bu? Kimse bu konuda yorum yapmıyor.

İyi de ABD Hürmüz boğazında İran’la gerginliğe girerken ve bu konuda İngiliz gazeteleri bu konuya yer ayırmışken Türk medyası neden suskun acaba?

Gül’ün ziyareti PKK Avrupa medyasında yer almıyor ama ABD_İran gerginliği yer alıyor.

BBC'nin derlediği basın özetlerine göre, İngiliz gazeteleri, Amerika Birleşik Devletleri'yle İran arasındaki son gerginliğe sayfalarında önemli yer ayırmışlar.

Türkiye’de halk uyutuluyor. Halkı bilgilendirmesi gereken medya yeni ABD imajı için çaba sarf ediyor. Amaç Anti Amerikancılığı önlemek. Mümkün mü? Elbette hayır!

Günün Sözü: Biat kültürüne göre yetişen insan, her zaman biat edeceği efendi bulur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi