Futbol sistemleri (4)

Futbol sistemleri (4)

Futbol sistemlerini inceleme yazımızın sonuna geldik..
Bugün bitiriyoruz..
Dün de belirttiğim gibi, çok sayıda mesaj geldi.. Kıymetli okuyucularım teşekkürlerini sunuyorlar.. Bu tarz bilgilendirici yazılara ağırlık vermemizi istiyorlar.. Bende en kâlbi teşekkürlerimle mukabele ediyorum..
Evet, gelelim 4-4-2’ye..
Bu sistem futbolun başlangıcından beri var.. Ama zamanla birçok değişime uğramış ve gelişimini tamamlamış..
Ve de “İngiliz ekolü” olarak bilinir..
4-1-3-2, 4-3-1-2, 4-2-3-1, 4-5-1, 4-3-3-, 4-1-2-1-2 gibi değişik kombinasyonları vardır.
Birçok kişi 4-4-2’yi “dört defansa ne gerek var” diye eleştirir dururlar.. Üstüne üstlük, orta saha gücünün esas 3-5-2’de var olduğunu ileri sürerler.. Fakat bu düşünce yanlıştır.. Normal olarak 4-4-2 sisteminde orta sahada ve forvette toplam 6 oyuncu vardır.. 3-5-2’de ise bu sayı 7’dir.. Ve bu sayılara bakarak her insan hücum üstünlüğünün 3-5-2’de olduğunu söyleyebilir.. Ancak gözden kaçırılan çok önemli bir husus vardır.. O da “bek” oyunculardır..
Bekler, 4-4-2’nin kilit oyuncularıdır.. Sağ ve sol bekler hücuma çıktıklarında, bölgelerinden hücuma destek vererek takımlarının 8 kişiyle hücum etmesini sağlar.. Bu da 3-5-2’ye gözle görülür bir üstünlük kurar.. Zira 4’lü defans sistemlerinde 3’lü defansa göre her zaman 1 kişi fazla hücum edersiniz.. Bu nedenle sağ ve sol beklerin görevi fevkalâde önemlidir.. Eğer, çabuk ve süratli bekleriniz varsa 4-4-2 sisteminde başarıyı yakalamak bir teknik direktör için kolay olacaktır..
Bir misâlle yazıyı süsleyeyim.. Yakın geçmişin başarılı takımlarından Galatasaray’da, Hakan Ünsal ve Ergün Penbe gibi değişken ve birbirlerinin önünde oynayan, Avrupa’da da bölgelerinin sayılı elemanlarından sayılan futbolculara ilâveten, Fatih Akyel gibi sağ bekte çok iyi görev yapabilen hızlı, seri, son müdahelelerde etkili bir futbolcu vardı.. Bu 3 oyuncunun görevini iyi yaptığı her maç Galatasaray için kolay geçmiştir..
Yine 4-4-2’de savunmanın göbeğinde görev yapan ikili de çok önemlidir.. Bu oyuncuların birbirlerini tamamlayıcı nitelikte olması gerekir.. Şayet uyumsuz olurlarsa aralarına atılan her top büyük bir tehlike yaşatır.. Çünkü arkalarında sigorta görevi yapan bir sweeper (süpürücü) bulunmamaktadır.. Orta sahanın ortasındaki oyunculardan en az bir tanesi defansif özellikte olmalıdır.. Çünkü 4-4-2’nin karakteristiği olan kanatlara yayılan oyun felsefesinde orta alanın ortasında büyük boşluklar meyana gelebilmektedir.. Bu sebeptendir ki bu mevkiye, savaşan, koşan ve her topa basan ön libero vasıflı bir orta saha oyuncusu gerekmektedir..
4-4-2’de yukarıda da belirttiğimiz gibi oyun kanatlara yayılır ve burdan oynanır.. Bek ve açıklar tek ve diklemesine toplarla son çizgiye inerler ve burdan yapılan ortalarla gol aranır.. Çoğu zamanda meşin yuvarlak ağlarla kucaklaşır.. Bu nedenle forvetlerden birinin mutlaka hava toplarında etkili ve güçlü olan bir Target Striker (sabit santfor) olması gerekir..
Netice-i kelâm; 4-4-2 bana göre her haliyle 3-5-2’den daha üstün bir sistemdir..
Güzel, göze hoş gelen ve sıkıcı olmayan futbol her zaman 4-4-2 veya onun içerisinde olan değişik kombinasyonlardadır..
Evet sevgili dostlar; sizlere 4 ayrı yazıyla sistemleri anlatmaya çalıştım..
Sistemler futbolun olmazsa olmazları gibi gözükse de aslolan daima futbolculardır..
“Hocaların Hocası” olarak dünya futbol tarihine geçen Brezilya’lı Vicente Feola’nın meşhur bir cümlesiyle yazımı bitireyim;
Şöyle diyor usta;
“Sistemler futbol oyununun hayat kaynağıdır.. Elbette sistemsiz olmaz, ancak en meşhur teknik adamın bile futbol oyunundaki payı %25’leri geçmez!..
Sistemleri başarılı kılan, futbolcuların kalitesidir”.. ¥ BİTTİ

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi