Ekrem Kızıltaş

Ekrem Kızıltaş

Eğitim şart ama...

Eğitim şart ama...

Eğitim-öğretim, çok önemli bir konu. Ülkenin geleceğini teslim almaları ümit edilen çocuklarımızın en iyi şekilde yetişmeleri için gereken her şeyin yapılması, bu ülkede yaşayan insanların tamamının ortak arzusu.

İlköğretimden sonra kız ve erkek öğrenciler arasında ayırım yapılıp yapılmayacağı meselesi, dünyanın birçok ülkesinde eğitimle alakalı temel tartışma konularından birisidir.

Ama ülkemizde karma eğitim, yani kız ve erkeklerin beraberce eğitim görmeleri gerektiği hususu, adeta dokunulmazlık kazanmış ve tartışılması bile neredeyse imkansız hususlardan birisidir.

Evrim Teorisi'nin, hem de bir teori olmaktan öte anlamlar yüklenerek, bütün okullarda okutuluyor olmasında da, durum aşağı-yukarı bunun gibidir...

Özellikle 80'li yıllardan sonra, var olan kız liselerinin tamamına erkek, erkek liselerinin tamamına da kız öğrenci kaydedilmeye başlandığı ve buna itiraz etmeye cesaret edebilenlerin de, hemencecik gerici olarak yaftalandığı hatırlardadır.

İtirazcılar arasında inancı temel alanların yanında, eğitimle alakalı gerçekleri temel alarak karşı çıkanlar da vardı tabii olarak.

Erkek ve kız öğrenciler beraber okuduğu zaman eğitim hususunda daha başarılı olunacağı şeklindeki temel kabulün, ciddi bir yanlışlık olduğunu; eğitim hususunda uzman olanların yanında, bu hususta baskı yapanlar da biliyordu muhakkak...

Milliyet Cadde yazarlarından, Mehveş Evin'in geçtiğimiz günlerde kaleme aldığı, 'Karma okullar daha başarısız' yazısı, meseleye parmak basması açısından ilgi çekici bir yazı.

"Bir kesimi yerinden hoplatacak bir sonuç, biliyorum!.. Kız çocuklarıyla erkeklerin birlikte okumasını savunan, genç insanların sağlıklı gelişimi için karma eğitim modelinin şart olduğunu düşünen herkesi şaşırtacak bir yazıya" rastladığını belirterek başladığı yazısında, İngiliz The Times'da yayınlanan konuyla ilgili haberi özetliyor Mehveş Evin.

Haber, kız ve erkek okullarının başarı oranının, karma eğitim yapan okullara göre daha yüksek olduğunu ortaya koyan bir araştırma ile ilgili.

İngiltere'de liseyi tamamlama sınavı olarak uygulanan A level ve GCSE sonuçlarının karşılaştırılması suretiyle yapılan araştırmaya göre: İlk 50 sırayı paylaşan liseden, 27'si kız ve 14'ü erkek okulu.

"Anlayacağınız, Türkiye'de çağdaşlığın gereği olarak düşünülen karma okul, belki de sanıldığı kadar başarılı bir model değil" diyor Mehveş Evin ve ekliyor: "Eğer amaç, daha fazla kız çocuğunun okuması, üniversiteye girmesi ve kendi ayaklarının üzerinde durmasını sağlamak... Ve yerlerde sürünen ÖSS başarı grafiğini yükseltmenin bir çaresini bulmaksa... Karma eğitimin artısını eksisini yeniden gözden geçirmekte belki de fayda var."

Bu kadar da değil; yazısının devamında 2008'de ABD'deki Stetson Üniversitesi tarafından yürütülen 4 yıllık pilot bir araştırmada; benzer şartlar altında, karma okulda okuyan erkeklerin yüzde 55'i başarılı olurken, sadece erkeklerin okuduğu okulda okuyanların başarı oranı yüzde 85 olarak tesbit edilmiş...

Yazıdan anlaşıldığı kadarıyla, benzer araştırmalar dünyanın birçok yerinde yapılıyor ve sonuçlar birbirinin aynı.

Karma eğitimin; bize anlatıldığı gibi eğitimde başarının temel şartlarından birisi olmadığı, aksine öğrencilerin başarısızlık sebeplerinin en önemlilerinden birisi olduğu bilimsel olarak ispatlanmış durumda... Şimdi; birileri ideolojik temelli tutumlarından vazgeçer ve karma eğitimin artılarını-eksilerini masaya yatırmaya razı olurlar mı acaba?..

Malum, eğitim şart!..

Ama yapılıyormuş gibi gözüken değil, gerçekten netice alacak şekilde yapılan eğitim şart!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekrem Kızıltaş Arşivi