D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

Enver-i sani!

Enver-i sani!

Yani “ikinci Enver”!
Bugüne kadar hep ikinci Atatürk arandı. Bu telaffuz edilemediği için “ikinci adam” lafı üretildi. İnönü mü ikinci adamdı, Ecevit mi? Yoksa ikinci İnönü, üçüncü Ecevit mi idi?
Aslında hiçbirisi hiçbir şey değildi!
Ha İnönü ha Baykal, ha Ecevit ha Baykal! Al birini vur...
İttihatçı geleneği temsil eden akımlar ve kurumlar nedense Enver Paşa’yla benzerliklerini, aynılıklarını görmezden gelirler.
Bu kurumlarda çok Enver mukallidi geldi geçti. Hiç kimse onlara Enver’le benzerliklerini hatırlatmadı.
Şimdi olanlar Enver’in ruhunun muhtelif bedenlerde yaşadığını gösteriyor. Aramızda ikinci, üçüncü, dördüncü... Enverler var. Babıâli (yani hükümet) basan Enverler, Sarıkamış felaketini başımıza saran Enverler, fedailerine sokak ortasında adam öldürten Enverler...
Sarıkamış bize Enver’i hatırlatıyor... 1. Dünya Harbi başladıktan kısa süre sonra Osmanlıyı emrivaki ile harbe sokan, ardından da ciddi bir hazırlığa gerek görmeden kendi büyük harekatı için Sarıkamış’ı seçen Enver Paşa. Başkumandan vekili İstanbul’dan o zamanki zorluklara rağmen bu harekatı bizzat yönetmek için Sarıkamış’a geliyor.
Sarıkamış harekatı için görevlendirilen birlikler, bölgeye ulaşmak istediklerinde kış şartları onları perişan ediyor. İaşe ve ibatede ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bazı askerlerin kışlık kıyafetleri dahi yok... Birliklerimiz Sarıkamış’a ulaştığında düşman geri çekilmiş, askerimizin şiddetli soğukla savaşının sonuçlanmasını bekliyor!
22 Aralık 1914; 90 bin asker silah atmadan, donarak şehid oldu... Bu darbeci, maceracı, şöhret meraklısı kumandanın yol açtığı müthiş bir bozgundu.
Çadırlar dağa kuruldu,
Hücum borusu çalındı,
Bir Sarıkamış uğrunda,
90 bin fidan kırıldı.
Sarıkamış harekatı daha önce benzeri olmayan gerçek bir felaketti... Ruslar karşılarında ordu kalmadığını görünce 1915’in ilkbaharında harekete geçtiler, Erzurum’u, Erzincan’ı işgal ettiler, Karadeniz’in doğusunu Yeşilırmak’a kadar ele geçirdiler. Millet hafızası bu bozgunu asla unutmadı.
Sarıkamış önü meşe,
Urus yaktı hep ateşe,
Bizi böyle bırakıp da,
Nire gittin Enver Paşa.
Bugünlerde Sarıkamış’ta bir tatbikat var: Kış tatbikatı! Bölge 3. Ordu sınırları içinde olduğu için tatbikat 3. Ordu kumandanı tarafından yönetilecekmiş. Fakat 3. Ordu kumandanı “Erzincan’da Ergenekon oluşumu davası”nda Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği iddianameye göre bir numaralı şüpheli.
Elbette bu iddianamedir. Umarız ki yargılama sonucunda beraat eder. Şimdiden onu suçlamak mümkün değil. Fakat yine de bu şüphe ortadan kalkana kadar, en azından izinli sayılması gerekmez mi?
Tatbikat’a geçmiş yıllarda şeref misafiri olarak Cumhurbaşkanı ve Başbakan katılırken bu yıl gitmiyorlar. Hatta Milli Savunma Bakanı da katılmıyor.
Ama Genelkurmay Başkanı Başbuğ katılacakmış...
İnşaallah gitmez! Giderse İkinci Enverlik onun üzerinde kalır!
Nasıl Osmanlı ordusu başkumandan vekilinin komutasında silah atmadan bir bozgun yaşadıysa, Cumhuriyet ordusu da bugünün başkumandan vekilinin kumandasında aynı akıbete maruz kalacak!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
D.Mehmet Doğan Arşivi