‘Kıvrak Yahudi zekâsı’

‘Kıvrak Yahudi zekâsı’

Notlara devam...

Yılmaz Öztuna Ağabeyimiz, İsrâil’in bütün hukuk ve adâlet kurallarını hiçe sayarak Batı Şerîa’daki Filistinlilere âid topraklar üzerinde yeni yerleşim merkezleri kurmasındaki tehlikeye işâret ederken soruyor:

“Nerede kaldı kıvrak Yahudi zekâsı?”

Gurbetde, Yılmaz Ağabey, gurbetde!

Çünki o kıvrak zekâ aslında Yahudilere has “genetik” bir özellik değildir. Yabancı ülkelerde azınlık olarak yaşayan ve mütemâdiyen bilinmez tehlikelere mâruz durumdaki bütün insan topluluklarının ortak özelliğidir. Tetik durmak!!!

O kıvrak zekâya bugün de yabanellerde yaşamaya devâm eden, hattâ en demokratik toplumlarda devâm eden Yahudi cemaatlerinde hâlâ rastlayabilirsiniz. Ama vaktâ ki İsrâil’de yeniden bir vatana kavuşmuşlardır, artık o hasletlerini daha ikinci nesilde kaybetdiler. Tıpkı diğer bütün milletler gibi alelâdeleşdiler. Üstelik artık bir fikr-i musallat hâlinde ruhlarını kemiren “muhâsara altında olma duygusu” onları daha da iz’ansız, daha da gaddar kılıyor.

İsrâil Halkı yardıma muhtaç, Ağabey! Hem de âcilen ve cidden profesyonel bir yardıma muhtaç! İsrâil bir psikopatolojik vak’a!

Ama o kadar geniş bir psikanalist minderini nereden bulmalı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi