Süleyman Yaşar

Süleyman Yaşar

Kriz kâhini Roubini Türkiye için ne diyor?

Kriz kâhini Roubini Türkiye için ne diyor?

Medyada hep ünlü iktisatçıların Türkiye hakkındaki olumsuz görüşleri manşet yapılır. Nedense onların olumlu görüşleri pek dikkate alınmaz. Hatta bunlara bazen de hiç yer verilmez. Gene aynı davranıldı ve dünyada "kriz kâhini" olarak bilinen iktisatçı Nouriel Roubini de bu ilgisizlikten nasibini aldı.
Nouriel Roubini, piyasaya yeni çıkan son kitabında Türkiye ekonomisinin başarısına övgülerde bulunuyor ama Türkiye basınında bu kitap ve bu övgüler maalesef hiç yer almıyor.
New York Üniversitesi'nde ders veren Prof. Roubini, Stephen Mihm ile birlikte yazdığı Crisis Economics isimli kitabında, Brezilya, Çin, Rusya ve Hindistan'dan oluşan BRIC ülkelerine G. Kore, Türkiye ve Endonezya'yı da ilave ederek, bu birliği "BRIC Kulüp" olarak genişletiyor diyor. Bu yedi ülkenin, uzun dönemde dünya ekonomisinin ekonomik, finansal ve ticaret trendini belirleyen gelişmekte olan ülkeler olduğunu ileri sürüyor.
Peki kriz kâhini Roubini, Türkiye'nin hangi üstünlüklerini öne çıkartıp, dünya ekonomisinde belirleyici bir ülke olduğunu düşünüyor?
Roubini, ilk olarak, Türkiye'nin başarılı bir bankacılık sistemine sahip olduğunu belirtiyor ve ardından Türkiye ekonomisinin dört ekonomik avantajını sıralıyor. Zengin bir iç pazar, büyük ve artan nüfus, ekonomideki gelişmeleri hızla anlayan güçlü bir girişimci sektör ve rakip ülkelere göre mukayeseli üstünlüğe sahip emek yoğun imalat sanayisi... Bu dört alanda ortaya çıkan avantajların, Türkiye ekonomisine güç kattığını ileri sürüyor.
Ayrıca Roubini, Türkiye'nin BRIC Kulüp içinde NATO üyesi olan ve AB'ye tam üyelik için aday tek üye olduğuna da dikkat çekiyor. Bu arada, Türkiye'nin Ortadoğu ve Orta Asya'yla ilişkilerinin iyi olmasını da ekonomiyi olumlu etkileyen faktörler olarak değerlendiriyor.
Roubini, BRIC Kulüp ülkelerinde yaşanan gelişmeyi ve bu gelişmenin küresel ekonomide oynayacağı rolü, insanlık tarihinin en parlak dönemlerinden biri olan ve bütün dünyayı etkileyen İtalyan Rönesansı'na ve Sanayi Devrimi'ne benzetiyor. BRIC Kulüp ülkelerinde yaşanan büyük gelişmenin de benzer bir yenilenme ve dönüşüm etkisini bugünün dünyasında yapacağını iddia ediyor.
Anlayacağınız Roubini'nin olumsuz sözlerini hemen duyup görenler, Türkiye'nin dünyadaki gelişmeyi belirleyecek lokomotif ülkelerden biri olmasında bir haber değeri bulmuyorlar. Dünyaca ünlü iktisatçının Türkiye için yaptığı olumlu tespitleri ve öngörüleri görmezden geliyorlar. Niye dersiniz... Ya ekonominin iyi olduğunu söylemek işlerine gelmiyor ya da ekonomi AK Parti döneminde iyi olduğu için, bu karşıtlık, onları her şeye karşı olumsuz yapıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Süleyman Yaşar Arşivi