Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Medeniyet, şehirlerden doğmuştur

Medeniyet, şehirlerden doğmuştur

İbni Haldun'a göre İnsan: 1- Medeni ve 2- Bedevi (kurallara alışmamış insan mânâsınadır.) olmak üzere iki bölümde mütalâa edilir.

Medine, şehir mânâsına gelen Arapça bir kelimedir. Medeniyet, Medine kelimesinden gelir. Hem Medine hem de ondan türeyen medeniyet ikisi de Arapça kelimelerdir.

Şehir, insan ile doğa arasında bir düzen kurmaktır. Şehir'i tanıtırken, tarif edilmesi gerekirse, insana sosyal saadetin sağlandığı yer diye tarif edilebilir.

Medeniyet, şehirlerden doğmuştur. Bedevi toplumlar elbette medeniyetlerini kuramazlar. Teknik gelişmeler de asla medeniyet değildir. Batı teknikte gelişmesine rağmen asla medeni olamamıştır. Ve ürettiği teknik hem kendisinin hem de insanlığın başına musibet olmuştur. Dr. Alexis Carrel, "insan denen meçhul" adlı eserinde bu noktaya dikkat çekmiştir. Bu eserinde diyor ki:

"Batı tipi gelişmeler insanları dejenere ediyor. İnsana evcil hayvan vasıfları veriyor. Geri zekalı insanların oluşmasına sebep oluyor. Hırsız politikacılar meydana getiriyor."

Çok yerinde bir tesbittir bu. Bu tesbiti kimse gözardı etmemelidir. Etmemeli ki, herkes hakikate erebilsin...

Şu anda dünyada 8 medeniyet mevcuttur. "Batı medeniyeti" bunlardan sadece biridir. "Batı medeniyeti" Türkiye'yi nüfuz ve tesir (etki) alanı içine almıştır. Ancak bu "medeniyet" insanın yaradılışı ve tabii boyutlarına uygun değildir. Çünkü "batı medeniyeti" çıkarcı, zevkci, ikiyüzlü, saldırgan, sömürücü bir "medeniyet"tir.

İslâm medeniyetine dönmek zorundayız

Türk milleti İslâm medeniyetiyle yükselmiştir, yücelmiştir. Ancak, yarım yüzyıldan beri öz medeniyetimiz ve has kültürümüz olan İslâm'dan uzaklaştırılmak istendiği için toplumsal kişilik kaybımız olmuştur. Bundan dolayı ülkemizde kokuşma ve yozlaşma başlamıştır.

Dünyaya insanlığı gösteren ve öğreten medeniyeti bizim ecdadımız kurmuştur. Bunu da İslâm ile yüceltmiş ve dolayısıyla yücelmiştir. İslâm'dan uzaklaşan kafalar medeniyetten de uzaklaşmışlardır. Özellikle ifade ediyoruz ki, Türkiye, medeniyeti ölmüş bir ülke değildir; medeniyeti dondurulmuş bir ülkedir. Bunun için çok yakın bir zamanda, inşaallah önceki medeniyetimize döneceğiz.

İslâm medeniyetine dönmek zorundayız... Çünkü, insan boyutlarına en uygun medeniyet İslâm ile gerçekleşir. Bundan asla şüphemiz yoktur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi