Kıvanç Tığlı

Kıvanç Tığlı

Aşırı heyecanlı ve çekingenim

Aşırı heyecanlı ve çekingenim

Mesleğinle ilgili topluluk önünde bir sunum yapman gerekiyor ama kaygılar ve korkuların yüzünden daima bunu erteliyorsun, telefonda birisiyle veya tanımadığın kişilerle konuşurken heyecanlanıp ne diyeceğini şaşırıyorsun, mesleğinde çok donanımlı ve bilgilisin ancak işinden memnun değilsin, yeni işlere başvurman gerekiyor ama bu konuda heyecan ve kaygından dolayı yeni işlere başvuramıyorsun. Yolda giderken bir noktada insan kalabalığı görsen, hemen yolunu değiştirir sakin bir yerden gitmeye çalışırsın. Sanki oradaki her kişi dönüp seni inceleyecek sanırsın. Nerede olursa olsun bir kişinin sana negatif davranabilme ihtimalini aklından bir türlü çıkaramazsın.
Değerli okuyucularım yukarıda bahsettiğim cümleler sosyal fobik kişilerin gençlerin dile getirdiği şikayetler... Ne kadar zor bir hayat değil mi, sosyal fobikler için hayat... Hep hayatta bazı önemli şeyleri sırf heyecanlı ve çekingeniz diye ertelemek, hep hayatından memnun olmamak, istediğin şeyleri sürekli sonraya bırakmak...
Sosyal çevrenin içinde duyulan korku, tedirginlik, endişe ve olumsuz düşünceler sosyal fobik rahatsızlıkları oluşturur. Sosyal fobikler sürekli heyecan halinde, küçük düşme ve eleştirilme duygusuyla hareket eden ve sosyal ortamlardan kaçınan kimselerdir. Bir danışanım, bu endişeleri ve heyecanı nedeniyle aslında çok hoşlandığı ve kendisine faydalı olacağını bildiği halde imanla ilgili sohbetlere bile katılamıyordu. Katıldığı zamanlar da, oradaki insanlarla rahat bir şekilde iletişim kuramıyor, düşüncelerini paylaşamıyordu. Hemen yüzü kızarıyor, sanki boğulacakmış gibi oluyordu. Bu rahatsızlığa sahip kişiler, sanki beyinlerinde daima olumsuz yorum yapan bir suflör varmışçasına “Benim için ne diyecekler, rezil olacağım, ya başarılı olamazsam, ya hiçbir şey beceremezsem, herkes beni seyrediyor” gibi düşüncelere kapılarak sanki kendilerini yarı kapalı cezaevindeymişcesine evlere hapsediyorlar. Bir yandan devamlı göz önünde olmak, “ben değerliyim, ben önemliyim” duygularını yaşamaya çalışırlarken, diğer yandan başkalarının yanında hata yapma olasılıklarını düşünür detaylara takılırlar.
Değerli okuyucularım sosyal fobik kişilerde ortak bazı şikayetler görülür; heyecanlanma-utangaçlık, çarpıntı, terleme, titreme, yüz kızarması ses titremesi, kaslarda gerginlik, mide, göğüs ve başta ağrıların hissedilmesi gibi şikayetlerdir. Göz temasından açıkça kaçınmak, ellerde oluşan minik titremeler, vücutta kasılmalar, konuşurken yüzün kızarması terleme belli başlı sosyal fobi göstergelerindendir.
Sosyal fobik kişilerin en zorlandığı anlara bakarsak; Başkalarından yardım isteme, yer ve adres sorma-topluluk önünde konuşmak-sınav veya yarışmalara katılmak-bir işle uğraşırken seyredilmek-samimi olmadığı insanlarla göz temasından kaçınmak-başkalarının önünde yemek yeme-otorite konumundaki kişilerle konuşma zorluğu-misafir kabul edememek-karşı cinsle iletişim kuramamak-başkaları ile tartışmak-ilgi odağı olmak gibi konularda zorlanırlar ve sıkıntı yaşarlar.
Sosyal fobi günümüzde tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Tedavide mutlaka ilaç tedavisinin yanı sıra düzenli psikoterapi görmek oldukça etkilidir. İlaç tedavisiyle ilgili son zamanlarda bana gelen danışanlardan oldukça olumsuz ön yargılar, olumsuz geri bildirimler almaktayım. Sanki bütün ilaçlar sersemlik, uyuşukluk, bağımlılık yapıyor gibi yanlış düşünceler mevcut danışanlarda... Oysa her ilaç böyle olumsuz etkiler yapmıyor. Doktorunuz size ilaç vermişse bu ilacı hemen kullanır kullanmaz daha aradan belirli bir süre geçmeden “bana faydası olmadı veya beni sersemletti, uyuşturdu ben bu ilacı en iyisi mi keseyim” diye olumsuz düşünüp de ilaç tedavisini kendi başınıza sonlandırmayınız. Psikoterapi görmek, rahatsızlığın tedavisinde oldukça etkili.
Psikoterapilerde; kaygıyı tanıma, kaygıya karşı bedensel tepkileri tanıma, kaygı doğuran durumlardaki zihniyeti ortaya koyma, başa çıkma stratejileri geliştirme, kendi kendini eğitme ve gerçekçi beklentiler geliştirme gibi bilişsel teknikler ve model olma, üstüne gitme, rol oynama, gevşeme eğitimi pekiştirme gibi davranışçı teknikler uygulanır.
Sosyal fobik kişilerin tedavisinde Psikodrama Grup Terapileri de oldukça etkilidir. Grup terapileri ile; akran desteğini oluşturma, model olma, pekiştirici fırsatlar, yardım etme, kendine güven duyma, stresle başa çıkabilme sağlanır.
Sosyal hayatınızda rahat, güvenli, girişimci, üretken olabilmeniz duasıyla Allah’a amanet olunuz.
PSİKOTERAPİST KIVANÇ TIĞLI
DNŞ TEL: 0212 543 43 17-0506 401 79 91

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kıvanç Tığlı Arşivi