R. Özdenören

R. Özdenören

Lider: Fırsatı tasarruf edebilen karakter

Lider: Fırsatı tasarruf edebilen karakter

Bazı insanlar bazı şeylere açıktır, bazıları da her şeye kapalıdır. Bu bazı şeylerin arasında geleceği görmek de yer alır. Lider karakterini taşıyan geleceği görür. Geleceğin kokusunu alır. O, şimdinin ve geçmişin ipuçlarından hareketle gelecek hakkında öngörülerde bulunur. Bu, hayır, fütürizm (gelecekçilik, gelecek bilimi) değil... Onunla bir ilişkimiz yok bizim. Bu, gelecek hakkında vizyon sahibi olma durumudur... Kimi insanlar buna açıktır. Kimileri de kapalı. Vizyonu olmayan, dolayısıyla gelecek görüsü bulunmayan birinden lider çıkmaz. Çünkü o, önünde duran fırsatı değerlendirmesini bilmez.

Gelecek hakkında görüsü bulunmayanın şimdi hakkında da belli bir görüsü olduğunu söylemek imkân dışıdır. Çünkü geleceğin ipuçları şimdinin içinde yer alır. Şimdi, insana fırsat sunar. Şimdinin içinde yer alan insan, bu fırsatların ne olduğunu görür. Fırsat, kendini her zaman altın tepsi içinde sunmayabilir. Fırsat, kapıların arkasında, perdelerin ardında gizlenmiş olabilir. Ama o oradadır. Ve kendisini keşfedecek gözü beklemektedir.

Fırsat, insandan önyargılarının üstüne basıp geçmeyi öngörür. Önyargısının üstüne basabilmekse cesaret gerektirir. Tepkilere karşı koyabilme gücünü gösterebilme yetisini gerektirir.

Fırsatın bir dahası yoktur. Fırsat kimseye "inşallah gelecek sefere" dedirtmez. Çünkü hiçbir şeyin gelecek seferi olmaz. Fırsat, kapıyı bir kere çalar. Fırsatı postacı gibi düşünen yanılır. Postacı kapıyı belki iki defa çalar. Ama fırsatın ikinci defası yoktur. Onu o anda değerlendirmesini bilen geleceğe bir ilmek atmış olur. Değerlendiremeyense o ilmekten mahrum kalır.

Lider pervasız biridir de...

Onun oyalanmaya vakti yoktur. O, yapacağını tam da zamanında ifa etmek zorundadır. Belki istişare eder. İstişare onun ufkuna açabildiği ölçüde değerlidir. Bireysel nasihatlere kulak vermekten çok, yolunu açacak fikirleri öne alır.

Lider, bir şeyler değişsin de ben de ona uyayım demez. Uyması gereken değişikliği kendi eliyle kuvveden fiile çıkartır.

Kişisel hayatında belki hatırşinastır. Fakat geleceğin inşası hususunda hatırşinaslığının kendine ayak bağı olmasına izin vermez.

Onun için bir seremoniye katılıp katılmama konusu mesele teşkil etmez. Bir seremoniye katılıp katılmama konusunu günlerce düşünmez. Onu düşünmeye vakit ayırmaz. Onu düşünmeye vakit ayıracak kadar vaktini israf etmekten kaçınmayan biri zaten lider olma vasfını taşımadığını beyan etmiş demektir.

Lider, aslında, bir seremoniye katılıp katılmama gibi latan halde duran bir fırsatı bile kullanarak onu şahsının ve geleceğin lehine dönüştürme basiretini, maharetini, marifetini gösterebilen biridir. Bu fırsat belki de, kimilerini bazı önyargılarını yıkma yolunu açmaya götürecektir. Liderdir o fırsatın hangi imkâna yol verdiğini görecek olan.

Denk düştü diye lidere mahsus koltuğu işgal etmekle lider olunmaz, o koltuğun hakkını vermek gerek; değilse o koltuğa yeri gelince yirmiüç nisan çocukları da oturuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
R. Özdenören Arşivi