Abdullah Yıldız

Abdullah Yıldız

Nebevi değişim ve gençlik..

Nebevi değişim ve gençlik..

Kutlu Doğum Haftası dolu dolu geçti elhamdülillah. çarşamba günü FKM’de yapılan Genç öncüler Şöleni’nde Hz.Peygamber’i(s.) model alan bir “öncü gençliğin” nasıl olması gerektiğini özetle şöyle tanımlamaya çalıştık:
“Yeryüzünde zulüm ve haksızlığın dayanılmaz bir hale geldiği, ahlakın dibe vurduğu zamanlar, aynı zamanda İlahi iradenin peygamberler vasıtasıyla tarihe müdahale ettiği dönemlerdir. Bu müdahale sömürü ve inkar çarkından yararlanan müstekbir azınlığı hep rahatsız ederken mustazaf çoğunluğun umudu olur. Değişimin öncüleri olan elçiler, genellikle toplumun alt kesimleri ve özellikle de gençleri tarafından desteklenirler. Yani tarih boyu nebevi değişimin itici gücü ve aktif destekçileri gençler olur. Hz.İbrahim, Hz.Yusuf, Hz.Musa genç yaşlarında omuzlarlar ağır yükü. Ve Hz.Muhammed’e ilk iman edip İslâm davasının yükünü taşıyanların yaş ortalaması da hayli gençtir.
Peki, nebevi geleneği model alıp çağa taşıyacak genç öncüler nasıl olmalı ve hangi özellikleri kuşanmalıdırlar?
öncü gençlik: -çocukluğundan itibaren ‘el-Emin’ diye isimlenen Muhammed’ül-Emin gibi; kendisinden herkesin emin olduğu, kendisinin de kendinden emin olduğu, inancından ve davasından emin bir gençlik olmalı!..
-Kur’ân’ın emrine uyup: “Ben de sizin gibi bir beşerim/insanım” diyen, “çarşılarda gezip, yemek yiyen” (25/20) tüm peygamberler ve Hz.Peygamber(s.) gibi; halkın içinden biri olan sade bir öncü gençlik olmalı!..
-Kur’ân’ın nebevî görevler olarak sıraladığı (2/119, 129, 151; 3/164; 6/51; 7/2; 16/36) üzre; insanlara Allah’ın âyetlerini okuyan, Kur’ân’la öğüt veren; ‘Allah'a kulluk edin, tağutlardan kaçının’ diyen; Kitab’ı ve hikmeti öğrenip öğreten, hem uyarıp korkutan hem de müjdeleyen, kendini ve çevresini temizleyip arındıran bir gençlik!..
-Nebi(s.) gibi; "Bu davetime karşı sizden bir ücret değil, ancak, Rabbine doğru bir yol tutmak dileyen kimseler olmanızı istiyorum." (25/57) “Benim ecrim/ücretim yalnız Alemlerin Rabbine aittir.” (26/127) diyen bir gençlik!..
-Kur’ân’da beyan buyurulduğu üzere (7/157): “İyiliği emredip kötülüğü yasaklayan; temiz şeyleri helal, çirkin şeyleri haram kılan; insanların sırtlarındaki ağır yükleri kaldırıp boyunlarındaki zincirleri kıran” ümmi Nebi gibi; iyiliği yaygınlaştırıp kötülüğe aman vermeyen, helali helal bilip uyan, haramı haram bilip karşı koyan, halkı, sömürü ve zulmün boyunduğundan kurtarmaya, el ve ayaklarındaki esaret zincirlerini kırmaya kararlı bir gençlik!..
-“İnsanların sıkıntıya uğraması ona çok ağır gelen; ümmetine çok düşkün, müminlere karşı da çok şefkatli ve merhametli olan” (9/128) Rahmet Peygamberi(s.) gibi; insanlığın sıkıntısını kendi sıkıntısı bilen, ümmetin derdiyle dertlenen, müminlere şefkat ve merhamet eden, ‘birbirlerine sabrı ve merhameti tavsiye eden’ (90/17) bir gençlik!..
-Taif’te ayakları kan içinde kalıncaya kadar taşlanınca, Cebrâil(a.s): "Ey Allah'ın Rasûlü, eğer istersen Allah şu iki yalçın dağı (Ebû Kubeys ve Kayakan) onların başına yıkacak!" dediğinde: -"Hayır, onların ezilip yok olmalarını değil, Rabbimin bu müşriklerin neslinden, O'na hiçbir şeyi ortak kılmayan ve yalnız Allah'a ibâdet eden bir nesil meydana getirmesini istiyorum" diyen Rahmet Peygamberi gibi: insanların yok olmasını değil, İslâm’la dirilmesini isteyen, kin ve nefret yolunu değil, af yolunu tutan; iyiliği emreden, cahillerden ise yüz çeviren (7/199) bir gençlik!..
-Uhut Savaşı öncesi, ‘Medine dışında savaşalım’ diye ısrar eden gençlerin görüşüne uyup; Uhut’ta savaşan ve yenilen, 70 mümini kaybedip dişi kırılan, zırhı delinen ama yine de: “Allah’ın rahmet eseri olarak onlara yumuşak davranan” Hz.Rasûl’e(s.) emredildiği üzere: etrafındakilere kırıcı ve sert davranmayan, onların bağışlanmaları ve affedilmeleri için dua eden, istişareyi terketmeyen, karar verdimi de Allah’a güvenip dayanan” (3/159) bir gençlik!..
-Sadece Allah'ı, Rasulünü ve iman edenleri veli/dost/sırdaş (9/16; 5/55) edinen özgüven sahibi bir gençlik!..
-“Allah bana yeter. O'ndan başka ilâh yoktur. Ben sadece O'na güvenip dayanırım...”(9/129) diyen bir gençlik!..
-Mekke’nin zorbaları kendisine: servet, kadın, hatta Mekke reisliği karşılığında ‘Lâ ilâhe illallah’ davasından vazgeçmesini teklif ettiklerinde: “Bir elime güneşi, öbür elime ayı verseniz, ben yine davamdan vazgeçmem!” diyen Hz.Peygamber(s.) gibi: Tevhid davasından asla taviz vermeyen, geri adım atmayan bir öncü gençlik!..
-Rabbimizin Hz.Musa’ya: “Firavun’a git ve ona yumuşak/etkili söz söyle!” emrini güncelleyerek: kaba kuvvetin ezici gücüne değil, İlahi Kelam’ın haklı gücüne dayanan halîm, reşid, evvah, rahim... bir gençlik!...
-Yine Kur’ân’ın (68/8-9); “Sakın hakikati yalanlayanlara boyun eğme!” “Onlar/müşrikler isterler ki, sen onlara taviz veresin; o zaman onlar da sana taviz verirler” talimatı ile hareket eden tavizsiz, onurlu, izzetli bir gençlik!...
-Zalim Nemrut rejiminin, halka şirki ve inkarı dayatması ve ülkeyi puthaneye çevirmesi karşısında; “Kesinlikle biz senden de, Allah’tan başka bütün taptıklarınızdan da uzağız; sizin inandığınız her şeyi inkar ediyoruz; sizinle bizim aramızda, siz bir olan Allah’a inanıncaya kadar sürecek bir düşmanlık ve nefret vardır.”(60/4) diyen İbrahim ve beraberindekiler gibi: -küfre ve şirke, putatapıcılığın her çeşidine aman vermeyen bir öncü gençlik!..
-Mekkeli kardeşleri her şeylerini bırakıp kendilerine geldiklerinde, Medineli ensar gibi, mümin kardeşlerini kendi nefislerine tercih edebilen, kendileri muhtaç oldukları halde mümin kardeşlerini önceleyen bir öncü gençlik!..
-Mekke’yi fethettiğinde; müminlere onca eza ve cefa eden Mekkelilere: “Bugün sizlere azarlama/başa kakma yoktur: Allah günahlarınızı bağışlar. O merhamet edenlerin en merhametlisidir.”(Yusuf/92) diyerek onları affeden Merhamet Peygamberi(s.) gibi: kin ve intikam peşinde değil, af ve merhamet peşinde bir öncü gençlik!..
-Kısaca; Hz.Peygamber’i(s.) hayatının her alanında ve bütün eylemlerinde “en güzel örnek” (33/21) kabul edip, O’nun(s.) “yüce ahlakı”(68/4) ile ahlaklanan, O’nun gibi “Yaşayan Kur’ân” olan örnek, önder, model bir gençlik!..”
DAVET,
26 Nisan 2008 Cumartesi Günü, Saat 18:00'de AKV'de "Hayırda Yarışanlar ve Hayrı Engelleyenler" konulu sohbetimizde buluşalım.
* Adres: Sofular Mah. Yeşiltekke Sk. No: 4 Fatih/İstanbul
* Tel: (0212) 533 72 02


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Yıldız Arşivi