Hasan Aksay

Hasan Aksay

Darbeler dönemi kapanırken

Darbeler dönemi kapanırken

Anayasa ümidi doğdu. Eksen kaygısında, darbe iptidailiğinde sona gelindi. Güzel bir başlangıç lazım. Seçim, milletlerin liyakat imtihanıdır. Dikkat ve gayret gerektirir.
Bu seçimde iki önemli işi birden yapabiliriz. 1) İstikrarı koruruz. 2) Demokratik hamle yaparız. Adayları halk seçer. Örnek bir adım atabiliriz.
Sömürgeci Batı demokrasisi, derin devlet sistemidir. Siyaseti, evrensel gizli örgütler ve derin sermaye kurar. Lobiler, medya, tanıtım şirketleri kamuoyu hazırlar. İstisnalar hariç, asıl etkin kimseleri millet ya tanımaz veya ekrandan, uzaktan tanır. Uzaktan tanımak çoğu zaman ters tanımaktır. 9. Senfoni hayranı, “Çoban Sülü” zannedilir. “Adalet insanı” anonsu ile sahne alan Sezer, evinden geri getirilir, Köşk işgal edilir. Kanunsuz tayinleriyle ancak tanınabilir.
Yaratılmışların en üstünü ve en şereflisi insandır. Bütün mesele, merkeze insanlık vicdanını oturtmaktır. Halkın vicdanı, ahlak ve adalet ister.
ETÖ ve adalet adına adaletsizlikten, yurt dışından mahkemeyle pazarlık ciddiyetsizliğine kadar, istikrara karşı gösterilen gayretler ortadadır. Fitne zamanları, istikrarın devamı milletçe dikkat ister. Kendi maksadı dışında kullanılan işten hayır gelmez. Seçimden maksat, parti tanıtım değildir. Bu, önemli bir dikkat konusudur.
Netice: Siyaset, halkla bütünleşirse güç ve güven kazanır. Ama aday tayini, terki imkansız bir alışkanlık oldu. “Adayını oyu verecekler seçsin” sözü hiç duyulmuyor. Bu da milleti, tek adam beklentisine mahkum ediyor. O da bazen çıkıyor. Çıkmazsa? Çağ lidere kumar oynama zamanı değildir. Bir parti, üyelerine aday tespiti yaptırıp gerçek demokrasiye yol açabilir. İleride mevzuat geliştirilir, memur-asker ayrı sandıklarda oy verir. Birleştirilerek adaylar belirlenir. Batı demokrasisi değil, gerçek demokrasinin lider çıkarma imkanı, diktatörlükten bin kat fazladır.
HAS Parti yeni. Teşkilatını tamamladı. Öncü olmaya müsait. Gereken:
Partiye girmek için tavsiyeye gerek yok. Bunun yerine gerekçeli veto var.
Partiye giriş tarihi milat. Önceki hayat sorgulanmayacak. Partiye girdikten sonra, söz ve hareketi zıtlaşanın veto ile üyeliği kaldırılacaktır. Dürüstlük esas. Parti üyesi yanıltmayacak, seçmen yanıltılmayacaktır. Dürüstlük, açıklık ve netlik üyeliğin tek şartı olunca, halkın açık ve net olarak bilip tanımadığı Mason, Roteryan, Lions gibi gizli dernek mensupları elbette üye olamayacaklardır.
Siyaseti, vatan görevi bilenler partiye kaydolacak, kaydedecek, iyi adaylar bulup ortaya çıkaracak ve aday olacaklardır.
Üye durumu, ülke genelinde barajın geçileceğini gösteriyorsa, seçime liste olarak girilecek. Göstermiyorsa: 1) Siyasi istikrarı korumak; 2) Kendi fikrine yakın hizmete güç katmak için liste olarak girilmeyecek. Hangi bölgede milletvekili çıkaracak üye olmuşsa, o bölgelerde bağımsız girilecek, muhalefetin de hizmetle sorumlu olduğu inancıyla iyiliğe destek, kötülüğe engel olunacaktır.
Adaylar, kayıtlı üyelerce gizli oyla, oyların dağılımına göre 1 veya 2 turda belirlenecek; girilen her seçim bölgesinden tek aday çıkarılacaktır. Hiçbir iktidarın doğru icraatları desteksiz bırakılmayacaktır.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Aksay Arşivi