Asım Yenihaber

Asım Yenihaber

Kültür Bakanı, Bayrak Kanunu’nu bilmeye mecbur mu?

Kültür Bakanı, Bayrak Kanunu’nu bilmeye mecbur mu?

“Bana Kültür Bakanı Bayrak Kanunu’nu bilmiyor dedirtemezsiniz!” Muhatabımın anlattıkları karşısında ilk tepkim bu oldu...
Onun anlattığına göre, Bakan bir tören sırasında Kanun’a mugayir şekilde Türk bayrağını kürsünün üzerine örttürmüş!
Tabii inanmadım. Yapmaz öyle şey!
“Bakan tören adamı. En azından tören mevzuatını bilir” diye düşündüm. “Bu meyanda Bayrak Kanunu’nu da su gibi bilir” dedim.
Kültür Bakanı, bu boru değil! Hadi diğer bakanlar bilmese mazur görülür. Ama Kültür Bakanı mutlaka bilir... CHP’de barınamadığı için AK Parti’ye sıçrayan ve Kültür Bakanı yapılan bir şahsiyet nasıl kanunu bilmez?
Neyse hikâyeyi anlattılar. İnanmadım. Sonra CHA yani Cihan Haber Ajansı’nın haberini gösterdiler. Şu ana kadar Bakandan veya Bakanlıktan bir açıklama gelmediğine göre, CHA’nın haberini doğru mu kabul edelim?
Muhterem Bakan Ankara’da Tacettin Dergâhı’nda İstiklâl Marşı’nın Meclis’te kabul edilişinin 90. yıldönümü etkinliğine katılmış. Milli Şair Mehmet Âkif Ersoy’un o dönemde Meclis’e giderken sırtında paltosu dahi olmadığını söylemiş. Kürsüye paltosunu çıkararak gitmiş.
Ne kadar hoş bir cemile değil mi?
Törene Polis Akademisi bandosu eşliğinde İstiklâl Marşı okunarak, başlanmış. İstiklâl Marşı’nın tamamı katılımcılar tarafından hep bir ağızdan, şiir şeklinde okunmuş.
Buraya kadar mesele yok. Yazarlar Birliği’nin afişinin bulunduğu kürsüyü gören Bakan Günay, yerine Türk Bayrağı asılmasını istemiş. Harekete geçen görevliler, Türk Bayrağı bularak bayrağı afişin üzerine asmış. Bu esnada programı düzenleyenlerden bir yetkili, “Bu ne? Bunu nereden getirdiniz” şeklinde tepki göstermiş. Bakan Günay ise bulunduğu yerden, “Türk Bayrağı, Türk Bayrağı!” şeklinde karşılık vermiş. (Ne kadar CHP’lice değil mi? O bayrağı başka bir bayrak diyen varmış gibi!)
Bayrağın ucunun yere değmesi üzerine, Bakan bu kez de bayrağın düzeltilmesini istemiş. Yine harekete geçen bir görevli bayrağın yere değen kısmını toplamış...
Bu habere bakıp, Bakan Günay’ın tam da bu hükümete layık, muhafazakârlıkta hassas bir şahsiyet olduğunu ve alkışı hak ettiğini düşünebelirsiniz.
Siz düşünmeye devam edin! Biz sizin gibi düşünmezsek de, bize kızmayın.
Maalesef, Bakan kanuna aykırı bir talimat vermiş. Çünkü Bayrak Kanunu’nun 7. Maddesine göre, Türk Bayrağı, Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara, kürsülere, örtü olarak serilemez.
Hüküm açık. Peki Bakan kanunun bu hükmünü bilmiyor mu? Bilseydi böyle bir şey yapmazdı elbette!
Fakat orada başka protokole dahil zevat da var.
Mesela Ankara Valisi var.
Altındağ Belediye Başkanı var.
Ankara Emniyet Müdürü var... Var oğlu var!
Bunlardan hiçbirisi de mi Bayrak Kanunu’ndan haberdar değil?
Bayrak Kanunu’nu bilmeyen devlet protokolü! Olur şey değil!
Bu yüzden hâlâ ısrarlıyım:
“Bana Kültür Bakanı Bayrak Kanunu’nu bilmiyor dedirtemezsiniz!”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Asım Yenihaber Arşivi