Rıdvan Dilmen

Rıdvan Dilmen

Böyle lig az görülür!

Böyle lig az görülür!

Fenerbahçe 15 maçta 43 puan almasına rağmen puan puana... Avrupa'da Porto dışında böyle bir takım yok! Alex, Burak, Volkan, Onur ve Tolga en formda oyuncular. Bu oyuncuların takımları da zirvede zaten...

Fenerbahçe'nin ve Trabzon'un 2. yarıda bu kadar az kayıp yaşaması normal midir? Yüksek kazanma yüzdelerini neye bağlıyorsunuz?
Pek lig tarihinde görülmeyen bir şey bu; üst üste maç kazanmak. Düşünebiliyor musunuz; son 15 lig maçını 43 puanla kapatıyorsunuz, (1 beraberlik 14 galibiyet) ama hala şampiyonluk yarışındaki rakibinizle puan puanasınız. Ve adınız Fenerbahçe. Herhalde Fenerbahçe 3 puan sistemine dönüldükten sonra 15 maçta 43 puan almamıştır. Alsa da şampiyonluğu erkenden garantilemiştir.
Avrupa'da da Porto dışında, bu seriyi yakalayan takım yok. Ama şampiyon çıktı. Dortmund gibi, Milan garantiledi gibi. Hatta Barcelona da diyebiliriz. Trabzon takımı da 9 puan öndeyken ikinci yarıya içerde üç beraberlik alarak ve en yakın takipçisi Fenerbahçe'ye kaybederek başladı. Ama daha sonra toparlanıp belki uzun yıllar boyu tekrar yaşayamayacağı bir galibiyet serisi yakaladı. Son 6 deplasmanda 5 galibiyet 1 beraberlik aldılar. Ve bu 6 maçtaki 16 puanı, küme düşen takımlardan almadı. Benzer özellik Fenerbahçe'de de var. O zaman iki takıma da saygı duymaktan başka bir şey yapamayız.
* Fenerbahçe taraftarı, şampiyonluktan bağımsız olarak bu sezon oynanan futboldan memnun ve Aykut Kocaman'a inanılmaz bir destek var. Siz ikinci yarıdaki çıkışta 'teknik direktör' etkisini nasıl görüyorsunuz?
Başarıyı çok sahiplenen olur, başarısızlığa hiç kimse ortak olmaz. Ama Fenerbahçe'de özellikle bu yıl, tarihinde olmayan bir pozitif gelişme oldu. Devre arasını 9 puan geride bitirmiş takımın, kupadan elenmiş takımın, şampiyonlar ligi ve Avrupa Ligi'nden elenen takımın, teknik direktörü ve başkanı hiçbir değişikliğe gitmedi. Yüzde 100 futbol programına katılarak 'yani aslında medyanın önüne çıkarak' milyonlarca insanın gözünün içine baka baka "Biz demoralize olmadan, taraftarımızla birlikte hareket edeceğiz. Oyuncularımıza güveniyoruz. Kadromuz yeterli" mesajı verdiler. Kocaman da Yıldırım da aynı şeyleri söyledi. Çok uzun yıllardır olmayan bu tablo sonrası, taraftarın lig yeni başlıyormuşçasına ilk maçtan itibaren desteği her geçen gün arttı. Artarken takımın gücü de fiziksel kapasitesi de hep arttı. Fenerbahçe taraftarı da arzulu heyecanlı takımı hep sevmiştir. Yani başarı, başkandan teknik direktörüne oyuncusuna kadar herkesin emeği vardır. Burada önemli olan işler kötü gittiği zaman ihalenin Aykut Kocaman'a bırakılmasının ne kadar yanlış olduğunun anlaşılmasıdır.

TAM STOCH GOLÜ
* Stoch'la ilgili 'Bu haliyle Fenerbahçe'de oynayamaz' dediğinizi hatırlıyoruz. Ancak katkı vermeye başladı. Galatasaray, Gaziantep, Buca ve İstanbul BŞB maçlarındaki 'Yeni Stoch' hakkındaki görüşleriniz?
Benim gözümde yenisi eskisi olmaz futbolcunun. Bu hafta attığı gol, transfer edilmesine sebep olan gol. İçeriye driblingle kat etip şut atan bir oyuncuydu Twente'de. Bu yüzden transfer edildi. İlk defa bu maç uygulayabildi.Özellikle Galatasaray maçındı oyuna girdikten sonra (Buca maçında da) kapanan takımlara karşı Dia'ya ve Caner'e göre daha etkili olduğunu gördük. Ama bu demek değildir ki, bu görüntüsü devam edecek. Her maç sonrasında ayrı ayrı kararlar vermememiz lazım. Son maçtaki iyi oyununa rağmen sezon başındaki ümidimin altındayım Stoch'la ilgili.
* Savunma göbeğindeki oyuncularla ilgili Buca ve Gaziantep maçından sonra eleştiriler okuyoruz. Lugano ve Yobo'da düşüş ya da konsastrasyon kaybı görüyor musunuz?
Şunu söyleyeyim; Fenerbahçe takımı çok uzun süredir gol yemiyor sahasında. Çok uzun süredir de maç kazanıyor. Ve bu takımın savunmasının göbeğinde olan iki oyuncu eleştiriliyorsa, eleştirilmeye bence devam etsin sakıncası yok!

11-10 OYNAMAK HİÇ KOLAY DEĞİL
* Trabzon 'en zor maçı' denen Gaziantep'i çok rahat geçti. Şenol Güneş'in 'Egemen ve Pawel' hamleleri, direkt sonuca etki etti diyebilir miyiz?
Trabzon takımı rakibin 10 kişi kalmasından sonra rahatladı ve haklı bir galibiyet elde etti. 11-10 oynamak kolay değil. Hele penaltıyla yenik duruma düştüğünüz zaman hiç kolay değil. Ama Trabzon takımının bu yarışın içinde olmasının en önemli sebeplerinden biri, ne oynadığını bilen, düzeni belli bir takım. Fenerbahçe ile Trabzon'un zirvede olmasının çarpıcı nedenleri var tabii. İki takımın da atanları Burak ve Alex iyi sezon geçiriyor. Ligimizin en formda oyuncuları. Ve ligimizin en formda tutucuları da Volkan, Onur ve Tolga. Ligin de zirvesinde bu takımlar var işte. Tabii ki diğer oyuncuların da oyun disiplinine saygı duymak lazım. Ama Fenerbahçe'nin uzun yıllardır görmediğimiz kazanma arzusu ve hırsı en önemlisi de fiziği fit durumda. Oyuncular sürekli depar halinde mücadele ediyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rıdvan Dilmen Arşivi