Hasan Aksay

Hasan Aksay

GİMDES ve Hüseyin Kami Büyüközer

GİMDES ve Hüseyin Kami Büyüközer


GİMDES, Gda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandrma Araştrmalar Derneği.
Helal gda, Müslümanlar için çok önemli. Globalleşen dünyada insanlğ kavrayan bir ehemmiyet kazanyor. Dünyada dört kişiden birinin Müslüman olduğu, henüz Müslüman olmamşlardan da küçümsenemeyecek bir ksmnn, helal gday tercih ettiği dikkate alnrsa, helal gdann ehemmiyeti bir kere daha ortaya çkyor.
Bugün çeşitli ülkelerde, bu konuda kurumlar oluşmuş, oluşmaktadr. Helal gda üzerinde çalşmalar yapmas en çok beklenen ülke Türkiye’dir.  
Dr. Hüseyin Kami Büyüközer kardeşimiz, ferdi denebilecek büyük bir gayretle ortaya atld ve bugüne kadar verdiği hizmetlere birisini daha ekledi.
İslami bir zaruret olan bu konuda önemli bir eser yazp neşretti. Gelişen gda sanayisi karşsnda, “helal gda” konusundaki bilgilerimizin ne kadar yetersiz kaldğn gösterdi. Helal gda üzerine çalşmalar geliştikçe belki de “deli dana” gibi hastalklarn nedenine yeni bir açdan baklacaktr.
Hayvani gdada ilk şart, et yiyen değil ot yiyen hayvan eti helaldir. Oysa bugün yem fabrikalar, hayvan yemlerine kan, kemik unu gibi hayvani gdalar katmaktadr. Beslenme şeklindeki bu köklü değişimin, hayvann yapsnda nasl bir değişim meydana getirdiği, “helal gda” düşüncesiyle önemli bir konu haline gelmektedir. Bu durumda bu gdalarla beslenen inek, kuzu, tavuk, aslnda et yiyen hayvan olmadğ halde, et yiyen hale geliyor mu? Yeni bir konu. Bu ufuk, yeni keşifler ve sağlk stratejileri doğurabilir.
“Bizim kendi mimarimiz olmal” diyoruz. Kendi mimarimizin olabilmesi için önce kendimize has bir düşünce gerek. Camilerimizin şeklini çarptarak kendi mimarimiz doğmaz. Çplak kadn heykeli ve ucubelerle sanat eseri doğmadğ gibi. Zira intihal ve taklitte, düşünce yok, insan yok, ufuk kaybolmuştur.
“Helal gda” bilgisi, birçok gda maddesinin üzerini kaplayan jelatinlere dikkat gerektiriyor. Ekmekte dahi ne kadar katk maddesi var. Meselenin önemine dikkat çekerek Hüseyin Kami Beye tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum. Bu sradan bir başar değildir. Sermaye ve kadro ile başlamas gereken önemli bir işe, iman gücü ve bilgiyle tek başna girişmiş ve başarlmş bir destandr.
Hüseyin Kami Büyüközer için İTÜ 1962-1963 yl mezunlar albümünden iki cümle: “...Ona göre çalşmak en büyük ihtiyaç. // Cemiyet meseleleri, Türkiye’nin yükselmesi, zihninin en büyük meşgalesidir.”

YOK SAYILAMAYACAK BİR HABER
Yürek yakan bir haber. Acnn şiddeti, söze gerek brakmasa da, “Vay benim güzel ülkem!” deyip, ateşimizi düşürmeye, çare olmaya, bulmaya mecburuz.
Balkesir Burhaniye Sağlk Meslek Lisesi’nde Bekir öğretmen, öğrencilerin başlarn açtrp duvara vuruyor. Yardma koşanlar kurtaryor. Cinayetini, “görevim” şalyla milletten ve vicdanndan saklamak istiyor. Her çirkin işin ikaz eden güçlü şahidi vicdandr. “Görevim”; “Ben emir kuluyum” gibi aldatmacalarla vicdan saf dş etmek, “vicdanszlk” denen ahlak ve şahsiyet vebasdr. Maaş aldğn milletin, haya-edebi, örf-adeti, inanc ve insani değerleri hakknda zrcahil kalmak da temel görevlerinden miydi?
Okul?
Eğitim. Edep-irfan. Bilgi ve düşünce ufku. İnsanlk ve medeniyet.
Öğretmen?
İyiyi-güzeli, edebi-hayay, sevgiyi-saygy, insani değerleri temsil eden insan.
Öğrenci başn duvara çalma görevinin ad öğretmen; mekan okul olamaz!!!
Milletçe çözümsüz müyüz? Bir yangn da, bu düşünce ateşinde.
Yanmadan asrlara seslenen Yunus olunmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Aksay Arşivi