Rahim Er

Rahim Er

KKTC’nin en güçlü günü

KKTC’nin en güçlü günü

Resmî tarihte Kıbrıs’ın 1960’tan öncesi yoktu. Onun için bugün hadiseye doğru perspektiften bakmak gerekir:
Müslümanlar, Hazreti Osman zamanında iken Hazreti Muaviye komutasında Hicri 27’de Kıbrıs’ı fethettiler. Sefere Ubade bin Samit ile eşi Ümmü Haram da katılmıştı. Bu hanımın Sevgili Peygamberimizle -aleyhisselam- süt akrabalığı vardır. Ordu Kıbrıs’a çıktığında bineğinden düşerek şehit olmuştu.
Ada 1571’de II. Selim döneminde Lala Mustafa Paşa ve Kapdan-ı derya Piyale Paşa tarafından 80 bin şehit verilerek Osmanlı mülküne dahil edilince Hala Sultan’ın Larnaka’daki kabrine türbe yapılmıştır.
Başka tapuya ihtiyaç var mı?
Kıbrıs, 15 asırdan beri Müslüman ve 5 asırdan beri de Türk’tür. 1878’de Rusya’ya karşı ittifak için İngiltere’ye kiraya verilmiş, İttihat ve Terakki, Almanya ile aynı safta savaşa girince de İngiltere, 1914’te Kıbrıs’ı ilhak, Türkiye de Lozan’la bunu kabul etmiştir.
Kıbrıs’ta iki cemaate dayalı devlet kurulma tarihi 1960’tır. Türklerin lideri Dr. Fazıl Küçük, Rumların lideri Papaz Makarios’tu. 1964’te Makarios bu devletin hukuki dayanağı olan Londra ve Zürih andlaşmasını tanımadığını ilan etti. Şoven bir politikayla Kıbrıs Türklerini daha sonra Bosna örneğinde görüldüğü gibi asimile etmeye çalıştı. Tetikçisi o günkü Rumların ‘Murat Karayılan’ı denebilecek Grivas’tı. Cumhurbaşkanı Makarios, 15 Temmuz 1974’te Yunanistan’daki cuntacı albayların desteğiyle Nikos Samson tarafından devrildi. Yeşilada, Yunanistan’a katılmak isteniyordu. Türkiye’de ise CHP-MSP iktidarı işbaşındaydı.
Milli olduğu ölümünden sonra teslim edilen başbakan yardımcısı Necmettin Erbakan’ın ağırlığını Başbakan Ecevit’ten daha fazla koymasıyla Türkiye, 20 Temmuz 1974’te hava ve deniz harekâtıyla Kıbrıs’a girdi. 500’e yakın şehit verildi. ABD Türkiye’ye 15 yıl ağır bir ekonomik ambargo uyguladı. 1976’da Kıbrıs Türk Federe Devleti, 15 Kasım 1983’te ise KKTC kuruldu. Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş oldu. Türkiye’nin Kıbrıs politikası, 2000 başlarına dek ‘en iyi çözüm çözümsüzlüktür’ diye sürüncemede kaldı.
Annan planını Türklerin kabulü, Rumların reddetmesi, AB’nin Rum tarafını Hristiyanlık tercihiyle üyeliğe alması vs. yenidir...
20 Temmuz 2011 Günlerindeyiz. Bu genç devlet, yol ayırımında. KKTC, şimdi T.C. Hükümetinin AB’ye verdiği muhtıra ile hiç olmadığı kadar güçlü.
Türkiye, AB’ye Başbakan Tayyip Erdoğan’la 3 şart koştu:
1- 2012’ye kadar Kıbrıs ihtilafını çöz.
2- Rum tarafına AB dönem başkanlığını verme.
3- Türk tarafı iki eşit devletli bir federasyona hazırdır.
Bunlar yapılmazsa dünya, çok sayıda devletin KKTC’yi tanımasına hazır olsun.
Türkiye, artık bütün çevresine olduğu gibi Kıbrıs’a da güçlü, şuurlu ve şahsiyetli bir iradeyle tarihi ve jeopolitik açıdan bakıyor.

> KKTC, şimdi T.C. Hükümetinin AB’ye verdiği muhtıra ile hiç olmadığı kadar güçlü.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi