Hasan Aksay

Hasan Aksay

Meclis anayasa için çalışırken

Meclis anayasa için çalışırken

“Mülkün esası adalettir.” Ne var ki adalet, kurallarla bitmiyor. Ahlak ve erdemli insan istiyor. Ahlaki değerlerin yaşayamadığı atmosferde, insanlık da, adalet de olmuyor. Kanunların zulmü doğuyor. Kanun; karar sahibi ve icranın zulümleri kurumlaşıyor.

Felaket çoktur ama hiçbir felaket, ahlakın, insanlığın kaybı kadar büyük yıkım doğurmaz. O halde yeni anayasada ilk iş, ahlaki tahribatı önleyici tedbirlere yönelmektir. Bunun için yozlaşma değil, insani yücelik, ahlak; inançsızlık değil, inanç; dinsizlik değil din esas alınmalıdır. Zerre miktarı hayır yapan, onun karşılığını; şer işleyen de onun karşılığını görecek şekilde dengeler kurulmalıdır. Takdirle başbakan idam edilmemeli. Adam öldüren ölümü görmelidir.

İkinci mesele, terazi ve gram tam olmalı: “A”dan “Z”ye hiçbir hüküm, 1) eskimiş; 2) bünyeye yabancı; 3) zulüm doğurmamalı. Üç örnek:

1) Sistem çarpıtılmamalı. Millet iradesi, adaletsiz bir temele oturmaktadır. Demokratik siyasetin temeli partilerdir. Temeldeki çarpıklık, zulmü devamlı kılar. Siyasi parti ticaret yapamaz. Büfe dahi açamaz.

CHP, iştirakleriyle on binlerce insana iş ve kredi umudu veren dev bir banka sahibidir.

Kılıçdaroğlu’na maaş verir, baro başkanını avukat yapar. Muhalefette dahi imtiyaz dağıtan bir parti, imtiyaz arayanlar için bulunmaz kapıdır.

Bir hatıra: Milli Nizam Partisi kapatıldı. Şahsi telefonum partideydi. Hazine el koydu. Borcunu bana ödettiler, makinesini dahi vermediler.

1980 darbesi, bütün partileri kapattı. CHP’liler dağıldı. DSP, SHP gibi çeşitli parti oldu. En büyüğü DSP; CHP ismini almadı. Ama bankayı alan CHP’nin oldu. Nasıl oldu? Kim verdi? Derin mi?

CHP gibi süper imtiyazlı değil, imtiyazlı bir parti dahi olmamalı.

2) Ticarette adaletsizlik sömürü ve kast rejimi doğurur. Millete engeldir. Sosyal hayatı hukuk dışına iter. Rüşvet ve her türlü yağmacılık meşruiyet kazanır.

Üçüncü mesele, doğru şahitlik:

Anayasanın ana gayesi adaleti sağlamaktır. Yalancı şahit, kasıtlı bilirkişi ile adalet olmaz. Cemiyetlerinin emir ve yasaklarını uygulamak zorunda oldukları bilinen evrensel gizli cemiyet mensupları da dahil şahitlik ve gazetecilik gibi konularda, bir kısım tedbirler oluşturmayı amir anayasaya hükümler konması, adaletin temellerinden olan şahitlik ve doğru haberi sağlamakta önemli bir imkan olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Aksay Arşivi