Ersoy Dede

Ersoy Dede

Gül’ün görev süresi 3 yıl mı yoksa?

Gül’ün görev süresi 3 yıl mı yoksa?

Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresini tartışıyor Ankara..
7 yıl mı olmalı yoksa 5 yıl mı? Bu kafa karışıklığına sebep anayasa değişikliği referandumu. 21 Ekim 2007’de yapılan referandumla cumhurbaşkanlığı görev süresi 5 yıla indirildi, bir cumhurbaşkanının bir kez daha görev yapabilmesinin önü açıldı.. (5+5) Aynı referandum paketinin bir maddesi de milletvekili görev süresi ile ilgiliydi. 4 yıla düşürüldü milletvekilliği görev süresi.. Yapılan genel eleştiri şu; söz konusu referandum paketi, milletvekillerinin görev süresine etki etti de nasıl cumhurbaşkanlığı görev süresine etki etmedi? Öyle ya 22 Temmuz 2007’de seçilen milletvekilleri 2011’e kadar görev yaptı. Hemen izah edelim, seçimlerden hemen sonra, yani daha masada referandum yokken milletvekilleri, görev sürelerinin 4 yıl olması konusunda mutabakata vardı ve genel kuruldan bu takvimi geçirdi. Karşılaştırma yapan arkadaşların buna dikkat etmesinde fayda var. Gelelim başlıktaki soruya.. Biraz absürt göründüğünün farkındayım. Ama konuyu daha iyi anlamamız bakımından önemli.. Bildiğiniz her şeyi unutun. Yarın referandum var. Sandık başına gidiyoruz. Cumhurbaşkanlığı görev süresini oylayacağız. Halka sorulan soru şu; 3 yıl mı olsun 2 yıl mı olsun?.. Sonuç 3 yıl çıkıyor.. Hadi bakalım Gül’ün görev süresini değiştirin şimdi. “Sayın Gül sizin görev süreniz 3 yıl oldu. Fazladan yaptığınız vazifeler için milletimiz adına teşekkür ederiz. Yolunuz açık olsun”.. Mümkün müdür?.. Yani referandum konusu, hukuk tekniği bakımından mümkün. Böyle bir değişiklik yapılabilir, halka sorulabilir, neticesi de alınabilir. Ama mevcut Cumhurbaşkanına bu süre dayatılabilir mi? Onun kazanılmış hakları elinden alınabilir mi? 7 yıl da Sayın Gül için anasının ak sütü kadar helal hakkıdır. Ağustos 2014’e kadar “Allah (c.c) nasip ederse” Köşk Sn.Gül’ündür.. Bakmayın muhalefetin görev takvimi üzerinden kavga çıkarma gayretine.. Kimsenin tarihler üzerinden bir kavgası yok.. Herkesin derdi hukukun işletilmesi. Bugüne kadar alışkın olmadıkları için hukuka, şaşırıyorlar tabii.
DEMİREL DE ADAY OLABİLİR Mİ?
Bugün Gül’ün görev süresinin 5 yıl olduğuna inananların acaba başka adaylar çıkarma gayreti mi var ki? Eğer 7 yıllığına seçilmiş olmasına rağmen, Gül’ün 5+5 görev yapma hakkı varsa aynı hak; Demirel, Ahmet Necdet Sezer ve Kenan Evren’in de olmalı.. İnsanın aklına bu geliyor. Acaba bu lobi Demirel lobisi mi? Milletvekili aday listelerini Demirel’e emanet eden vatansever sosyal demokrat CHP’li arkadaşlara sesleniyorum. Eğer Demirel’i cumhurbaşkanlığı tartışmalarına da sokuyorsanız pes... İlla böyledir demiyorum ama eğer böyleyse ayıptır artık..
2012’DE SEÇİM YOK
Yüksek Seçim Kurulu’nun 2012 bütçesinden aldığı payı okuyun. Kalem kalem.. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimleri ve kırtasiyesi gibi bir kalem varsa maddeler arasında ne alâ.. Muhalefetin yapmak istediği tam olarak 2012 sonrasını meşruiyet ve işgal tartışmalarına dönüştürmek. 2012’de Gül’ü istifaya davet etmeye çalışacaklar, görevini bırakmasını telkin edecekler. Bunun önüne geçmek için TBMM’de alınacak olan kararı önemsiyorum. Neticede millet iradesinin tecelligahı olan TBMM söyleyecektir son sözü. Buna itirazı olan varsa da millet önünde verecektir hesabını.. Kalın sağlıcakla..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi