Ersoy Dede

Ersoy Dede

Geçmiş Olsun Zonguldak

Geçmiş Olsun Zonguldak

Zonguldak’ta pazar yeri çöktü. Ölenler var yaralananlar var. Takip etmişsinizdir. Üzerinden iki gün geçti ama hâlâ anlayamadığım bir dolu meseleyi içinde barındıran bir hadise..

YEREL İDARECİLER BİLİYORDU

Meteorolojinin nokta tahminlerde artık yanılmadığını söylememe gerek yok. Sadece gün gün değil, saat saat tahmin yapan; sadece kent kent değil, semt semt veri aktaran bir yer meteoroloji.. Dahası bağımsız meteoroloji mühendislerinin yaptığı tahminler de var. Hemen hemen her tv kanalının bir meteoroloji mühendisi var ve kendi tahmin haritasını çıkarıyor. Uzatmayalım, Zonguldak’a Çarşamba günü ne olacağı günler öncesinden belliydi. “Hayır efendim belli değildi” diyen varsa, bana Zonguldak Belediye Başkanı’nın, Salı günü pazar kurulacak alanda neden inceleme yaptığını izah etsin.. Evet Zonguldak’ın CHP’li Başkan’ı Muharrem Akdemir, ertesi gün gelecek kar fırtınasına karşı uyarıldı. Uzmanları, kentte yaşanması muhtemel afet tablosuna karşı (tıpkı Vali’yi uyardıkları gibi) Belediye Başkanı’nı da uyardı.. Uyardı ki, Başkan, faciadan bir gün önce pazarın kurulduğu Soğuksu’ya giderek, pazar yerinde inceleme yaptı. Hatta orada, ertesi gün yağacak karın, bir çökmeye yol açabileceği ihtimalinden de bizzat söz etti. Dolayısıyla, bu acıyı Zonguldak, bile bile, göz göre göre yaşadı.. O akşam olayın yaşandığı yere gidip ağlıyordu Başkan. Tam olarak neye ağlıyordu acaba? Siyasi kariyerinin bittiğine mi yoksa açılacak tazminat davalarının altında kalacağı ihtimaline mi?

O GÜN PAZAR KURULMASAYDI

Belediye; çok açık ki, Çarşamba günü pazarın kurulmaması yönünde karar alabilirdi. Bu yazıyı metropollerde okuyan okurlarıma yabancı gelebilir belki ama, Anadolu’daki kentlerde kurulan pazarlar, çok önemli bir coğrafya’nın tek pazarlarıdır. Yani İstanbul’daki gibi, Pazar günü Mecidiyeköy’e, Perşembe günü Eyüp’e, Salı günü Söğütlüçeşme’ye tezgah açmaz pazarcılar Anadolu’da.. Pazar kurulduğu günler tezgah açarlar, diğer günler bazıları taksit defteri ile köylere giderler bazıları da seyyar arabalarla kent içinde dolaşırlar.. Çok nadirdir aynı tezgah sahibinin başka bir gün başka bir ilçedeki pazarda tezgah açtığı.. Demem o ki, Çarşamba günü pazar kurulmasaydı, pazarcı esnafının çok ciddi bir kaybı olmayacaktı. En azından geçen Çarşamba yaşadığı kayıpla kıyaslanmayacak bir kayıp olacaktı bu.. İnisiyatifi ele alıp, pazarın kurulmaması yönünde karar verseydi Başkan (ya da Belediye Meclisi) bugün başka bir şey konuşuyor olacaktık.

NEDEN BELEDİYE BAŞKANI?

Siyasetçiler, riskli anlarda verdikleri bıçak sırtı kararlarla büyürler. Bu kararlar bazen uçuruma sürükler karar vereni bazen ipten alır. Siyaset ise o riski taşıma sanatıdır. Orta kademe sivil bürokrat ile politikacı arasındaki fark budur.. Siyasetçi o bürokratı da başarılı işler yapacağı inancıyla oraya atayan adamdır. Atadığı adam başarısız işler de yaparsa siyasi sorumlusu da onu oraya atayandır. Bugün Zonguldak Belediye Başkanı’nı büyütecek bir karar daha kalmıştır.. İstifa kararı.. Yaşanan facianın sorumluluğunu bizzat üstüne alıp giderse en azından onurunu kurtarır.. Ha aynı olayla ilgili olarak başka istifa etmek isteyen varsa, onları da tutmayalım. Ama Başkan için artık veda vaktinin geldiğini söyleyebiliriz..

ÖDÜL VE TEŞEKKÜR

Bu hafta içinde yazarınız iki ödül aldı. Değer bulanlardan Allah (c.c) razı olsun. Caferider tarafından organize edilen evrensel Aşura Basın ödülleri kapsamında en iyi tv programı olarak naçizane bizim programımızı görmüşler. Bir de Gelişim Üniversitesi öğrencileri tarafından, programımız yılın en iyi haber programı seçilmiş. Üniversite öğrencilerinin tercihlerini önemsiyorum. Yeni Türkiye, bugünkü üniversite öğrencileri ile kuruluyor. Bizim 12 Eylül sonrasına denk gelen gençliğimizi abuk-subuk apolitik işlerle ziyan etmeye kalktılar. Biz çok şükür el yordamıyla ilerlemeye çalışıyoruz. Ama bunu yapabilmek için nasıl savaş verdiğimizi tarih yazacak. Bu arada, Gelişim Üniversitesi ve Meslek Yüksek Okulu’na ayrıca teşekkür ediyorum. 28 Şubat’ın hoyratça harcadığı başörtülü gençlerimiz geldi gözümün önüne ödül töreninde.. Bugün ise başörtülü kardeşlerimi görünce Gelişim Üniversitesi’nde çok mutlu oldum. Bu yüzden ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi