Bilal Şahan

Bilal Şahan

SGK, HASTA VE FİRMA ÜÇGENİNDE ECZACI

SGK, HASTA VE FİRMA ÜÇGENİNDE ECZACI


İki bin sekiz yılının son günü bir tebliğ yayınlanır.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu tebliğ ile raporlu osteoporoz hastalarının ilaç alabilme şartını değiştirir. Artık reçete hastanede uzman hekim yazarsa ödenecektir. Doktorun uzmanlık dalı önemli değildir. SGK, hastaya “ illa hastaneye git, hangi doktor boşsa reçete ettir. Gitmezsen ne ala, paranla al” mantığı ile ilaç harcamasını azaltmak istemektedir.
Kurum, yaptığı değişikliği provizyon sistemine yansıtmamıştır. Değişiklikten haberi olmayan eczacı ilaç vermişse yanmıştır, para cepten gitmiştir
Gelişmeden haberdar olanlar ise hastayı ikna ederlerse ne mutlu. Hasta başka eczaneye gider ve oradan ilacını alırsa vermeyen eczane “kötü” olur.
***
İki bin on iki yılının ilk ayının son günleri. Yine tebliğ de değişiklik yine provizyon sisteminde karşılığının olmaması…
Raporlu ilaçlar 1 kutu ödenecek, balgam söktürücü ilaçların bazı formları ise raporla verilecek.
Eczacı hastaya yine dert anlatacak, veren “iyi” vermeyen yine “kötü” olacak.
Şimdi gel de “SGK’da irtica var” deme…

KURAL TANIMAYAN SGK

SGK’nın kurallara uyup uymadığını devletin hangi birimi inceler bilmiyorum.
Bildiğim bir durum var. Kurum kuralları esnetip “kamu yararı” gözetip çiğneme lüksüne sahip.
Çocuğunuzu hastaneye götürdünüz. Büyüme geriliği var diye hormon tedavisine başlanıldı.
Doktor, 30 İÜ (10 mg/1,5 ml 1 kartuş-kutu) ilaç başladı. Elinizde raporunuz eczaneye gittiniz, 20 kutu ilacınız alacaksınız. Eczacı “ 1132 lira fiyat farkı ödemeniz gerekiyor. Kutu başına 56 lira ilaç fiyat farkı çıkıyor” dediğinde ne yaparsınız?
“Devletin ödediğini verin” derseniz birebir aynı dozajda muadil ilaç yok.
SGK, aynı etken maddeli farklı dozajdaki 17 ilacı eşdeğer olarak görüyor. Daha önce de idrar söktürücülü tansiyon ilacı ile normal tansiyon ilacını eşdeğer kabul etmiş Sağlık Bakanlığının müdahalesiyle hatasını düzeltmişti.
Olayın püf noktası ise; Kurum, henüz piyasada olmayan, depolarda bulunmayan, hatta ithalatı gerçekleşmemiş, şubatın ilk haftası geleceği söylenen ilacın fiyatını referans fiyat kabul edip ödemeyi ona göre yapıyor.
SGK, geri ödemede fiyat oluşturmak için en ucuz ilacı referans alırken SUT’un 6.4.2. Eşdeğer İlaç Uygulaması maddesine uyması gerekiyor. Bu maddeye göre, baz alınan ilaç, eczacı tarafından ulaşılabilir olmalı, 5 aydır piyasada bulunmalı ve yüzde 1’lik bir pazar payına ulaşmalı. Hiçbir şart uymuyor.
Bu uygulamadan dolayı kutu başına 121 TL ilaç fiyat farkı çıkan ilaç var. Allah hastaya ödeme gücü versin..
Eğer hasta firmayı ararsa şöyle bir yönlendirme ile karşılaşıyor; “Biz eczacıya gereken indirimi yaptık farkı almasa da olur” Bunu duyan hasta eczane ile pazarlık yapıyor. Eczane farkı almasa ayrı bir dert alsa bir dert. Firma, kamuya indirim yapmak yerine, fiyatını düşürmek yerine böyle bir taktik uyguluyor. Eczacı odaları ve TEB, eczacının ticaretine müdahale edenlere karşı sessiz kalıyor.
Hasta “hem bu kadar para kazanıyorlar hem de eylem yapıyorlar Allah gözlerini doyursun” diyerek tepki gösteriyor. Eczacıların yaptığı eylemler hedefini bulmuyor çünkü vatandaş eczacının mağdur olduğuna inanmıyor.
Ben bu satırları yazarken büyüme hormonu ilacın ödeme şeklini tekrar kontrol ettirdim. Ne olduysa olmuş SGK’nın ödeme tutarı aynı, ilacın geliş fiyatı aynı ama kamu kurum iskontosu %43’ten %54’e yükselmiş. Üstelik ilaç fiyat farkı çıkmıyor. Cumartesi günü ilaç alıp bin küsur lira veren hastanın durumu ne olacak?
Ve nasıl oluyor da ilaç fiyat farkı şimdi çıkmıyor anlayamadım? Baz alınan ilacın yüzde 10 fazlası SGK’nın ödeme kapsamına giriyor.219,59 liranın %10 fazlası 241,55 lira yapıyor. Söz konusu ilaca devlet 254 lira ödüyor. Aradaki fark yaklaşık 13 lira. 20 kutu ilaçta 260 lira yapar. Bu da eczacının cebinden çıktı yani. Eskiden kurum %15 fazlasına kadar ödüyordu, bu baz alınsa bile yine fark çıkması gerekiyor.
[email protected]




Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bilal Şahan Arşivi

Tohum

18 Eylül 2014 Perşembe 13:33