Ersoy Dede

Ersoy Dede

Dindar olmasın da ne olsun?

Dindar olmasın da ne olsun?

Başbakan “Dindar Nesil” dedi kızılca kıyamet koptu.. Her kafadan bir ses çıkmaya başladı.. Bugüne kadar Marksist eğitim sistemini eleştirmeyenler, Kemalist İdeoloji’nin esiri olmuş müfredata tepki göstermeyenler, “dindar nesil” üzerinden gerçek yüzlerini gösterdiler.. Vay efendim vay.. Ne kadar yanlış bir şeymiş bu.. Arkadaşının başındaki örtü nedeniyle rektörlüğün kapısını aşındıran 28 Şubatçı öğrencileri mi istiyorsunuz? Hem katı ulusalcı Kemalist, hem de muhbir, ispiyoncu bir nesil.. Bu mu istediğiniz?.. Kim diyor sizin çocuklarınızı alacağız ve size rağmen onlara başka birtakım fikirler, düşünceler empoze edeceğiz?.. Kim diyor çocukları topluca ve zorla namaza götüreceğiz diye.. Keşke olsa.. Topluca maça gideceklerine topluca namaza gitseler, fena mı olur? Anne babaların gurur duyması gerekirken tepki göstereceğine olan peşin inancın sebebi ne? Sebebini söyleyeyim ben size.. Gücün ellerinden kayıp gideceğine olan kaygı.. Bugüne kadar ateist bir nesil yetiştirmeye çalıştınız. Olmadı.. Tutmadı.. Ne istiyordunuz? Bira festivalleri düzenlemek mi? Çocukların kaybolmuş hayatlara imrenmesi mi?.. Uyuşturucu bağımlısı olsunlar mı isterdiniz?..

ÖĞRENCİ FORMATLAMAK

Kimi demokrat kalemler, “ya çocuğumu dindar yetiştirmek istemezsem?..” gibi bir soruyla bulandırıyor zihinleri.. Sevgili okurlar, bazı iyi şeyler vardır.. Bazı kötü şeyler vardır.. Bazı görece iyi şeyler de vardır.. Bazı görece kötü şeyler de vardır.. Bu dört ana eksende değerlendirsinler isterim meseleleri.. Hadi gelin somutlaştıralım şimdi bunları.. Mesela insan ve hayvan sevgisi aşılamak net iyi bir şeydir.. Hiçbir kuramcı bunun kötü olduğuna dair bir varsayımda bulunamaz.. Sigara kötü bir şeydir.. Kimse sigara içmenin bir zerre kadar faydasını söyleyemez. Bunlar net değil mi?.. Evlilik görece iyi bir şeydir mesela.. Yani bana göre çok iyi bir şeydir evlenmek. Bir tane de olumsuz bir yorum gelmez aklıma.. Ama bir bilim adamı mesela.. Evliliği ayak bağı gibi görürse onu yargılamam.. O kendince evliliğin iyi bir şey olmadığını, insanlığa faydalı olabileceği zamanı başka bir şeyle paylaşmak istemediğini anlatır.. Anlamam ama saygı duyarım.. Cimrilik mesela görece kötü bir şeydir.. Bana sorarsanız en kötü huylardan biridir.. Onlarca ayet-i kerime ve hadis-i şerif de sayabilirim bununla ilgili.. Ama cimri olmayı ailesi ya da akrabaları lehine bir tutumluluğa dönüştüren bir adamı da yargılamam.. Dindar nesil hadisesine de bu pencereden bakın.. Görece değil, net ve tartışmasız “iyi” bir tavırdır bu.. Siz dindar bir nesil yetiştirirsiniz, sonra istiyorsanız birkaç şeytani hamleyle canına okuyabilirsiniz.. Namazı bırakmak namaza başlamaktan daha kolaydır.. Ne sakıncası var ki?..

ÇAĞDAŞ VE DİNDAR NESİLLER

Buzlu yolda kayan arabada iki kişi vardır.. Biri kelime-i şehadet getirir diğeri de neden bunca zaman bunu öğrenmediğine hayıflanır.. Dindarlık bu arada sadece namaz, oruç, zekat değil ki.. İyi insan olmanın faziletleri dindar nesillerde saklıdır.. Başbakan dün diyor ki; “Siz bu gençliğin büyüklerine isyankar bir nesil mi olmasını istiyorsunuz? Siz, bu gençliğin milli, manevi değerlerinden kopuk, hiçbir istikameti, meselesi olmayan bir nesil mi olmasını istiyorsunuz? Biz, sizlerle burada anlaşamayız ama ‘çağdaş bir nesil’ derken, dindar bir nesil çağdaş olamıyor mu? Hem çağdaş hem dindar olunamıyor mu? Beyler, önce başınızı öne eğin de hem çağdaş hem dindar bir nesil nasıl yetiştirilirmiş onu bir düşünün. Dindar bir nesil özgürlüklere saygılıdır; dindar bir nesil, farklı düşüncelere, farklı inanç gruplarına da saygılıdır. O terbiyeyi alarak yetişmiş bir nesiliz biz. Bu saygının nasıl gösterilmesi gerektiğini de bugüne kadar gösterdik.” Daha ne desin ki... Kalın sağlıcakla.





Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi