Kıvanç Tığlı

Kıvanç Tığlı

Okulda başarı için öneriler

Okulda başarı için öneriler

Derya ailenin en büyük çocuğuydu. İlkokul üçüncü sınıfta okuyordu.
Şimdiye kadar derslerinde başarılı olmasına rağmen, son iki aydır ders başarısında belirgin düşmeler olmaktaydı. Önceden konuşkan, mutlu, sosyal bir çocuktu. Derya’nın anne ve babası arasında sürekli sorunlar vardı ve çift bu yüzden çok sık kavga ediyordu. Derya’nın halası da bir sene önce olaylı bir şekilde boşanmıştı. Derya da, anne babasının boşanma ihtimalinden çok korkuyordu. Aslında böyle bir şey gerçekte yoktu fakat Derya sanki kötü şeyler olacakmış gibi hissediyordu. Derya’nın arkadaş çevresi aslında çoktu, kendisi arkadaşları arasında sevilen bir kızdı. Ama son günlerde arkadaşlarına olan ilgisi de azalmıştı. Daha çok yanlız başına kalmak istiyordu. Ne zaman ders çalışmaya başlasa aklına anne babasıyla ilgili kötü senaryolar geliyordu. Aklını ve kendini derslerine veremiyordu.
Anne ve babanın kızlarını bana getirme nedeni; Derya’nın ders başarısının düşmesi ve dikkat dağınıklığı sorunu olabileceğinden şüphe duymaları idi. Anne baba ve Derya’yı öncelikle beraber alıp sorunu her birinden kendi bakış açılarıyla dinledikten sonra Derya’yı tek seansa aldım. Öncelikle danışanıma “dikkat, idrak, tespit, hafıza fonksiyonlarını” ölçen Benton görsel algı testi ve D2 dikkat testini uyguladım. Bu testlerin sonucuna göre Derya’nın dikkat problemi yoktu. Bir sonraki seansta Derya’nın bilinçaltı süreçlerini ortaya çıkaran psikolojik testler uygulandı. Bütün bunların sonucunda Derya’nın önemli bir sorunu olmadığı, bilinçaltında ailesinin dağılmasıyla ilgili önemli kaygıları olduğu ve bu yüzden ders başarısının düştüğü ortaya çıktı. Derya'nın anne babası ile çift terapilerine başlandı. Arada Derya, anne ve babası nın birlikte katıldıkları “Aile Terapileri” de yapıldı. Bütün bunların sonucunda Derya'nın ders başarısında kısa süre içersinde düzelmeler görüldü.
Değerli okuyucularım bu vakada görüldüğü üzere bazı ders başarısızlığı vakalarında, psikolojik faktörler çoğu zaman olumsuz yönde etkili olurlar. Onun için her zaman savunduğum bir şey vardır; Ders başarısı için en önemli koşul çocuğun veya gencin mutlu huzurlu sağlıklı olmasıdır. Anne ve baba, bunun için çocuklarına her zaman sevildiğini hissettirmeli ve onu her koşulda seveceğini garanti etmelidir. Okul başarısızlığının diğer nedenlerine bu yazımda değinmeyeceğim, daha önceki benzer yazılarımda bunlara oldukça yer vermiştim.
Okulda başarılı olma için siz değerli anne babalara önerilerimi sıralamak isterim;
*Anne -baba olarak, çocuğunuzun kapasitesinin farkında olmalısınız ve bu kapasitesini zorlayıcı beklentiler içinde olmamalısınız ya da “Nasıl olsa bunu halleder” düşüncesiyle onu serbest bırakmamalısınız.
*Çocuklarınıza ödev konularında yardımcı olun. Fakat bunu yaparken de kesinlikle onun yerine ödevlerini siz araştırmayın ve tek başınıza siz yapmayın. Bu şekilde yardım ederek, onun sorumluluk almasını engellemiş olursunuz.
*Anne -babalar sınıf ve ders öğretmenleriyle iletişim kurarak çocuğun ders durumlarını takip etmeli, çocuğun başarısı için öğretmeni ile birlikte karar almalı beraber hareket etmelidir.
*Aile içi iletişim, anne-baba ilişkisinin niteliği, sıkıntı, stres gibi durumlar, çocukları olumsuz yönde etkilediği ve ders başarısını düşürdüğü için, mümkün olduğunca huzurlu bir aile ortamı hazırlamanız gerekiyor. Bunun için en önemli yapılacak şey çocuklarınızın yanında asla kavga etmeyin ve sonrasında birbirinize küsmeyin. Yani anlaşmazlığınızı uzatmayın, eş olarak birbirinizi affedin. Ayrıca çocuğunuzu taraf tutmaya zorlamayın.
*Eğer çocuğunuz okulda beklediğiniz kadar başarılı değilse, ya da dikkatini toplamakta zorlanıyor gibiyse, öğretmeniyle konuşun ve çocuğun gerçekten kapasitesinin altında sonuçlar alıp almadığını tespit edin.
*Çocuğu başarılı olma yönünde motive etmek için onu her şeyden önce, yüreklendirmek gerekir. Eğer siz ebeveyn olarak çocuğunuzun başaracağına inanırsanız ve bunu çocuğunuza aktarabilirseniz, çocuğunuzun başarısı için kendisinden beklentisi de yüksek olacaktır. Ayrıca çocuğunun başaracağına inanan ve bunu ona ifade eden anne baba başarısızlık durumunda da dünyanın sonu olmayacağına çocuğuna hissettirmelidir.
*Çocuğunuzun çok fazla TV seyretmesine ve zamanının çoğunu internetde geçirmesine izin vermemelisiniz. Ders çalışırsa ve ödevlerini yaparsa ödül olarak TV seyretmesine ve hafta sonları sınırlı saatte internete girmesine olanak sağlamalısınız.
*Çocuğumuzun verimli ders çalışma yollarını öğrenmesi için bununla ilgili kitaplar alınmalı ve bu konuda bir uzmandan yardım alınmalıdır.
*Çocuğumuza “Ders çalış, bugünlerde hiç ders çalışmıyorsun” yerine “Benim kızım/oğlum bugün okulda ne öğrendi? Eksik kalan bölümleri gel beraber belirleyelim. Sence bugün bu kadar çalışman yeterli mi?” şeklinde cümleler kurarak onları derse motive etmenin yollarını aranmalıdır.
*Çocuklarımıza zaman ayırıp onlarla sohbet etmeli ve değişik etkinliklere (gezme, sinema, tiyatro, spor... vb.) beraber gidilmelidir.
*Çocuklarınızın ders dışında sosyal faaliyetlere yönlendirilmesine olanak tanınmalıdır. Böylece çocuk veya genç katıldığı sosyal faaliyetler sayesinde rahatlar, kafası boşalır. Bunun sonucunda da derslerine daha çok konsantre olabilir.
*Çocuğumuzun günlük ve düzenli ders çalışma alışkanlığı kazanmasına yardımcı olmak gereklidir. Bunun için bir uzmandan veya rehber öğretmenden yardım alabilirsiniz.
Çocuğunuzun derslerinde başarılı olması duasıyla Allah’a emanet olunuz.
PSİKOLOJİK DANIŞMAN -PSİKOTERAPİST
DNŞ TEL:0 212 503 79 95 -0 506 401 79 91

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kıvanç Tığlı Arşivi