Bilal Şahan

Bilal Şahan

SGK ECZACIYA KAR PAYI VERME HAZIRLIĞINDA

SGK ECZACIYA KAR PAYI VERME HAZIRLIĞINDA

Yine bir eczacı-ilaç haberi, yine bir operasyonun zemin hazırlığı… Yenişafak’ta 20 Şubat 2012 tarihinde yayımlanan haberi beraber analiz edelim.
Haberin girişi …“Devletin eşdeğer ilaç grubu içindeki en ucuz ilaç bedelini ödemesi uygulaması, eczacıların ilaç bedeli üzerinden aldıkları kâr yüzünden ödeme sıkıntısına yol açıyor.” Bir şey anlamadınız değil mi? Böyle bir metin normalde haberin girişi olamaz zaten…
Devam edelim… “Devlet, eşdeğer ilaç grubundaki en ucuz ilacın bedelini yüzde 10'a kadar artırarak öderken, doktorun raporla ilaç kullanan hastalara yazdığı ilaçta dahi eczacılar, vatandaşa eşdeğer ilacı vermeyerek pahalı olanı satıp, kâr paylarını artırıyorlar.”
Şimdi ne anladınız? Ben söyleyeyim “eczacılar, raporlu ilaçlarda dahi (Vurgu muhabire ait.) eşdeğer ilaç vermeyip, çok para kazanmak için pahalı olan ilacı veriyor. Eczacı vatandaşı kazıklıyor” diyor. Gerçi raporlu ilaçlar dahi artık 3 aylık olarak ödenmeyebiliyor ama …
Adı, şanı belli olmayan, Allah’tan isminin açıklanmasını istememiş olan yetkili bakın daha ne demiş; “Yetkililer, hastaların kendilerine yazılan ilacın eşdeğerini eczacıdan istemeleri halinde, ilaç katılım payı ödemeyeceklerine dikkat çektiler. Yetkililer, raporla kullanılan ilaçlarda da hastaların eşdeğer ilacı istemeleri halinde hiçbir fark ödemeyeceklerine dikkat çektiler. Eczacıların ilacın piyasa satış fiyatı içinde yüzde 14-25'i arasında değişen pay aldıklarını hatırlatan yetkililer, bu durumda eşdeğer ilaç grubunda en ucuz ilacın bedelini devlet ödediği için eczacının da kârının düşük olduğunu belirttiler.”
Haberin devamında “eczacı pahalısını satıyor” ara başlığında “eczacının hastaya ucuz yerine pahalı olan ilacı verdiğinde karının nasıl arttığı” anlatılıyor.
Fiyat farkı çıkaran ilacın eczaneye maliyeti, fark çıkarmayana göre yüksek olduğunu bilmeyince “ohh eczacı ne para kazandı” muhabbeti yapılıyor. Bu haberi okuyup reçetesindeki mide koruyucu ilacından fark çıkan hasta “bana ödeneni verin” derse eczacı ne yapacak? Bunu haberi yazana ev ödevi olarak vereyim “yetkilisine” sorsun.
Hasta ile eczacıyı karşı karşıya getirdik. Şimdi “Ne yapmalı?” Bu problemin çözümü de sunularak yeni uygulamanın tohumu atılmalı.“ Fiyatlar aşağıya çekilecek” başlığı altında bu da yapılmış, “hükümetin kolları sıvadığı” belirtilmiş. Buradaki “hükümeti” siz SGK olarak okuyun; “İlaç fiyatını düşürecek bir çalışma için hükümet kolları sıvadı. Çalışmaya göre, eczacıya ilaç başına bir pay verilmesi üzerinde duruluyor. Yetkililer, bir ilacın satış fiyatı üzerinden eczacının ortalama yüzde 20, depocunun yüzde 7-10 kâr ettiğini, üreticinin kârının da bunlar çıktıktan sonra belli olduğunu belirttiler. Eczacıya ilaç başına 2 lira kâr verildiğinde ise 20 liraya satılan kâr payları düşüldüğünde 14 liraya gerileyen ilacın fiyatı 16 olacak. Bu fiyatta üretici firmanın kârında bir kayıp olmayacağı gibi ortaya çıkan 4 liralık tasarruf da vatandaşa maliyet düşürücü yansıması olacağı belirtiliyor.”
Bu şu demek SGK , yakında, üzerinde çalıştığı yeni bir projeyi uygulamaya geçirecek. Satır aralarında, çeşitli platformlarda üstü kapalı belirtilen proje hayata geçerse; Kurum, geri ödeme zincirini kıracak. Eczacıya, depocuya, üreticiye ayrı ayrı ödeme yapacak. Eczaneye ve depoya ilaç başı belirlenecek kar verilecek. Ana para da firmaya ödenecek. SGK belki firmalara 6 ayda bir ödeme yapacak. Proje ortaya çıkınca her şey netleşecek.
Haberin bitiminde ilaç fiyatlarının nereden nereye düştüğü de belirtilerek başarı öyküsü de verilmiş, olay tamamlanmış.
TEB HANGİ UYKUDA?
Eczacıların 30 bin üyeli tepe örgütü haber çıktıktan iki gün sonra uyanmış. Sitesinden yaptığı basın açıklaması ise evlere şenlik. Haberde “hastayı eczacı kazıklıyor“ diyor, TEB, “Eczacının eşdeğer verme hakkı var” açıklaması yapıyor. Biraz üsteleseniz Borusan gibi özür dileyecek.
Allah’tan TEİS hemen harekete geçip, açıklama göndermiş. Ancak gazete bunu “hastaları uyarıcı nitelikteki” haberine karşı “TEİS’in tepkisi” olarak haberleştirmiş.
Eğer bu haber hastayı bilgilendirmeye yönelik ise “hastalar ilaç fiyat farkı ödememek için ne yapmalı?”diye TEB’e, TEİS’e veya mahalledeki eczacıya sorulsa; “yetkiliye” göre daha fazla, daha net bilgi alınarak haberleştirilebilirdi.
Kazancı bu kadar sorgulanan hem itibar hem para kaybeden ikinci bir meslek yok gibi geliyor bana. Bir de ne odalar ne de TEB, eczacının pratikteki sıkıntılarından habersiz izlenimi oluştu bende.
Eczacıların vah haline vah…
[email protected]





Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bilal Şahan Arşivi

Tohum

18 Eylül 2014 Perşembe 13:33