Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Şaban ayını dikkate alınız

Şaban ayını dikkate alınız

Muhterem Müslümanlar!

Üç ayların ikincisi olan Şaban ayına başlamış bulunuyoruz. Şaban ayının anlamını, önemini anlamamız; sindirmemiz ve Ramazan-ı Şerif için hazırlık çalışmalarını tamamlamamız için bu ay bir fırsat.

Bu fırsattan ne kadar haberdarız buna bakmamız gerek. Peygamber Efendimiz, bu ayda mümkün olduğu kadar oruç tutardı.

Hz. Âişe: "Rasûlüllah'ın (s.a.v) Şaban ayındaki kadar çok oruçlu olduğu bir ay görmedim." (Tecrid-i Sarîh Tercümesi, IV, 295) buyururlar. Bu ay içinde kaç gün oruç tutmayı planlıyoruz? İbn Mâce ise, Şaban-ı şerif ayı ve özellikle Beraat gecesi hakkında iki hadisi nakleder.

"Şaban ayının yarısı (Beraat gecesi) gelince; gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Şüphesiz ki Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya göğüne iner ve şöyle der:

Benden af dileyen yok mu? Onu affedeyim! Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim! Şifa dileyen yok mu? Şifa vereyim!" (Sünen, İkâmetü's-Salât, 191)

"Allah Teâlâ, Şaban'ın on besinci gecesi (Beraat gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asi olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar." (Sünen, İkâmetü's-Salât, 191)

Mümkün oldukça oruç tutmalıyız, dedik. Bunun yanında, Sahabe-i Kiram gibi Kur'an-ı Kerim'i daha çok okuyarak hazırlık yapmalıyız.

Muhterem Müslümanlar!

Şaban ayı, İslam tarihinde bazı önemli olayların gerçekleşmesi açısından da önemlidir. Kıblenin Mescid-i Aksâ'dan Mescid-i Haram'a çevrilmesi ve Ramazan orucunun farz kılınması bunlardan sadece ikisidir.

Zünnun-i Mısrı, "Recep ayı ekim, Şaban ayı sulama; Ramazan ayı ise, harman ayıdır." der.

Ekim ve sulamayı doğru zamanda yapmayan, Ramazan ayında sonucunu nasıl görebilir? O halde, bu ayı en iyi şekilde geçirip en azından Ramazan ayının iklimine girmek için bir vesileye sahip olabiliriz.

Bunu yapmayanlar için Ramazan'ın sadece yeme-içme ve eğlence ayı olarak görmesine çok şaşırmamak gerek.

Bu nedenle, "Ya Rabbi! Şefaat ayı Şaban-ı Şerif'i oruç tutarak, Kur'an-ı Kerim okuyarak, namaz borçlarımızı eda ederek, daha çok infak ederek en iyi şekilde tamamlamamızı ve Ramazan ayına hazırlıklı girmeyi nasip eyle" duamızı kabul edilenlerden olmasını diliyoruz.

Bu dua sadece dilimize değil, hayatımıza nakşetmemizin ilk adımı olur. inşaallah...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi