Bilal Şahan

Bilal Şahan

Süt sığırları:Bizi kestirtmeyin

Süt sığırları:Bizi kestirtmeyin

Maillerime bakıyorum.

Önce abuk sabuk yerlerden gelenleri, “bekledim de gelmedin”, “büyütüyoruz”, “partner arıyorsan..” tarzındakileri, açmadan hemen siliyorum.
İlk taramadan sonra tek tek açıp “ne demişler?” merakımı yenmek için bakmaya başlıyorum.
Bir derneğin basın bülteni. Ekteki dosyanın başlığı insanı hemen “oku oku” diye dürtükleyen cinsten: “Lütfen bizi kesmelerine izin vermeyin.”
Dosyayı açınca üç sığır karşıladı… Boyunlarına tek tek pankart asmışlar “lütfen”, “bizi kesmelerine” “izin vermeyin.”
İçeriğini okuyunca “sizi kesmelerine izin vermem uleenn” dedim de “Allah sığırları biz kullarına, yesinler diye yaratmamış mıydı?” diye düşünmedim de değil hani.
Oruç olunca, beynim “enjektörleri tıkanmış araba” gibi çalıştığından ineklerin sütünden de yararlandığımızı birkaç saniye sonra hatırladım.
“Bizi kestirmeyin” diye pankart asan sığırlar sütçü olan cinsten, angus’lardan değil holstein’lardan yani.
Süt sığırları “mevsim şartlarından ve dünyadaki kuraklık sebebiyle yiyecek fiyatlarındaki enflasyon 3 haneli rakamlara ulaştı. Açlık sınırının altında bir gelir getirir olduk. ” diyorlar.
Ürettikleri sütün geliri yem parasına bile yetmiyormuş sığırların.

Süt sığırları dertli…

“ O kadar kooperatifleştik ama sütümüz bedavaya gidiyor. Bu halde yemlenemezken sütümüzün fiyatını bile düşürüyorlar. Ya açlıktan öleceğiz ya da genç yaşta kasabın önüne yatacağız” diyorlar. “Allah geçinden versin” deyivermişim bir an.
Sığırların da “devlet babadan” isteği var. Derler ki “bir kilo sütümüzle 1,5 kilo yem alabilelim. Yoksa bizim yaşamaya mecalimiz kalmayacak.”
Her şeyin özelleştiği bir dönemde devletten süt tozu üretimi de yapmasını isteyen süt inekleri aba altından sopa göstermeyi de ihmal etmemişler.Gündemi iyi takip ettikleri belli.
“Bizi genç yaşta kasap önüne atarsanız, ki geçmişte 1 milyon arkadaşımıza kıydınız, yine et krizi yaşarsınız. Bizden hatırlatması” diyorlar.
Doğru sözün üstüne söz söylenmez. Elçiye de zeval olmaz.

Süt ineklerinin acınası hali Milli Eğitim Bakanı ve Başbakanı da ilgilendiriyor. Okullara bedava süt projeniz yarım kalmasın, CHP lideri elinde dosyayla “bunlara nasıl kıydınız? Bir süt işini beceremediniz” diye dolaşmasın.












Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bilal Şahan Arşivi

Tohum

18 Eylül 2014 Perşembe 13:33