Necmettin Türünay

Necmettin Türünay

Yorum haberden ileri ve öncelikli

Yorum haberden ileri ve öncelikli

İşte size dış politikada önemli gelişmelere işaret eden küçük bazı haberler. Bu haberlerin doğruluğu veya yanlışlığı önemli değil. Aksine bunlardan önümüzdeki döneme ilişkin siz de sonuçlar çıkarabilirsiniz. Kurgu, motivasyon, niyet, teşebbüs ve yönlendirme hepsi iç içe!.. Tesadüfi bir sıra ile kaydediyorum. O bakımdan sıra önemli değil. İsterseniz dilediğiniz takdim tehiri siz de yapabilirsiniz!


Önce en basit ve alelâdesinden başlayalım:


Beşar Esed yönetiminin bir numaralı müttefiki İran, Suriye’ye seçkin askeri birlikler sevketmiş. İngiliz Telegraph gazetesi, batılı istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde, dinî lider Hamaney’e bağlı Kudüs Gücü kuvvetlerinin Suriye’ye ulaşmasından sonra mücadelenin sertleştiğini ve ülkede Esed hâkimiyetinin daha bir artış kaydettiğini belirtiyor. Telegraph’a konuşan batılı istihbarat kaynakları, son bir aydır Suriye ordusunun daha etkili hale gelmesini İran’ın desteğine bağlıyorlar. (Taraf, 8 Eylül 2012)


Taraf’ın haberini, Taraf’a ters yönden paralel bir habercilik sürdüren Aydınlık’ın, İsrail kaynaklarını kullanarak verdiği haberle devam ettirelim:


İsrail istihbaratına yakın Debka internet sitesi, Suriye’deki muhaliflere ait iki tugayın komutasının Türk subaylar tarafından üstlenildiğini iddia etmiş. Buna göre Türkiye sınırı yakınlarında İdlib kentindeki Özgürlük Tugayı ile Halep’in kuzeyindeki El-Bab semtinde bulunan Tevhid Tugayı’nın komutası Gaziantep’te görevli Türk subayları tarafından yürütülüyormuş. Daha önce de batılı gazeteler Tevhid Tugayları’nın El-Kaideci güçlerden oluştuğunu kaydetmişlerdi (N.T.). Aydınlık bu arada İsrail istihbaratının (Debka), Türkiye’nin Suriye’ye fiilen dış müdahalede bulunduğu görüşünü nakletmekten de geri kalmıyor. (Aydınlık, 8 Eylül 2012)


İlgili iki haberin diğer gazetelerde de yer aldığını düşünürseniz, dünya Suriye sorununu nasıl algılayacaktır? Sanıldığı gibi Suriye’deki sorun bir iç sorun değil!.. Aksine orada Türkiye ve İran arası bir savaş söz konusu değil midir? Daha doğrusu da İsrail ve Batılı ülkeler, Suriye krizini bu yöne doğru kaydırmaya çalışmış olmuyorlar mı? Öyleyse İran ve Türkiye kamuoylarına Allah basiret versin, basiretlerini artırsın demekten başka bir şey gelmiyor hatırımıza.


Konuyu değiştirelim: Alın size uzun zamandır sesi çıkmayan ya da Apo gibi kenara itildiği iddia edilen Murat Karayılan’la ilgili bir haber!.. Bu haber de Taraf’tan!..


“KCK Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, Şemdinli’de yol kesen PKK’lılarla kucaklaşan BDP’li milletvekillerini Türkiye gerçeğini göz önünde bulundurmamakla suçladı.”


“BDP’li vekillerle kucaklaşan birim komutanının görevden alındığını da açıklayan M. Karayılan, “Biz o birimin davranışını yerinde görmedik. Onun için, sanırım ilgili makamlar, o birimin komutanını görevden almışlardır. Yine hemen hepsi için bir rapor isteme süreci başlatılmıştır” diye konuştu. (Taraf, 8 Eylül 2012)


Karayılan bu açıklamasını ANF’ye yapmış.


Fakat burda kalmayalım ve gene PKK’ya dönük bir gelişme ile sürdürelim takibimizi.


Biliyorsunuz Diyarbakır merkezli bir grup, terörün sona ermesine yönelik yeni bir teşebbüs peşinde. Önce Diyarbakır, sonra İstanbul’da sivil toplum kuruluşları ile görüşüyorlar. Maksat da CHP’nin AK Parti’ye önerdiği gibi bir Âkil Adamlar grubu oluşturmak. AK Parti’den Galip Ensarioğlu teşebbüsü desteklerken, CHP’li eski Hariciyeci Faruk Loğoğlu: “Başına buyruk, havaya ateş açar gibi bir hareket demiş...” Ayrıca eklemiş: “Bu girişimle ilgimiz yoktur.”


Fakat burda önemli olan, Aydınlık’ın yaptığı bir işgüzarlık oluyor. İlgili toplantılardan haber almış gibi yaparak, toplantıya katılan heyetlere âkil adam(!) listeleri telkin etmeye çalışıyor!.. Bir merkezden dikte ettirildiği anlaşılan isimleri buraya kaydetmeyi gereksiz buluyoruz.


İşte bir haber daha:


Şu günlerde Diyarbakır’da Kürdistan İslâm Konferansı adlı bir toplantı yapılıyor. Dinî alanda temayüz etmiş 150 civarında kişi katılıyor. Katılımcılar bölge ülkelerinden ve Türkiye’den!.. İşin enteresan tarafı da toplantıyı BDP’nin düzenlemesi!..


Diğer bazı gazetelerde de vardı. Fakat Aydınlık’ın haberi daha tafsilâtlı. Ayrıca Aydınlık’ın sürekli bu tür haberlere dikkat kesildiği, onları tekrar tekrar şerhetmekten ve Türkiye’yi köşeye sıkışmış göstermekten haz duyduğu meydanda!.. İşte o haberin başlığı: “İsrail’le gizli görüşmeler başladı.” Haberin kaynağı da gene İsrail istihbarat sitesi Debka. Bir de Mısır’da yayınlanan Şark’ul Evsat gazetesi!.. Demek ki haberin herhangi bir batı ve ABD gazetesinden değil de, Mısır gibi bir ülkeden dünyaya duyurulması tercih edilmiş gözüküyor. (Aydınlık, 8 Eylül 2012)


ABD’nin Pakistan için geliştirdiği bir özür metni, Türkiye’ye öneriliyor. Hem de kim tarafından? İsrail Savunma Bakanı Libermann olmasın mı bu kişi!.. Dahası da var. Aydınlık ertesi günkü yayınında konuyu sürdürüyor: “Bakü, Türkiye ile İsrail arasında arabulucu.” Hayret!.. Azerbaycan gazetesinden aktarılan haberin kaynağı da gene İsrail olmasın mı? Yani Aydınlık’ın İsrail kaynaklarına aboneliği gibi bir sonuç çıkmıyor mu buradan?


Size son bir haber daha!.. Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nde, Musevilerin İspanya’dan göçü hakkında bir belgesel yayınlanmış. (Takvim, 8 Eylül 2012)


Bilhassa son iki habere ilişkin özel bir değerlendirme gerekmektedir. Tabii fırsat bulursak!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Necmettin Türünay Arşivi