Ayhan Demir

Ayhan Demir

Başbakan Saraybosna yolcusu

Başbakan Saraybosna yolcusu

Balkanların önemli şehirlerinden birçoğu, Osmanlıların bölgeyi fethinden sonra gerçekleştirilen imar ve ihya sebebiyle, bu öneme sahip olmuştur. Çünkü Osmanlılar, bir yandan toplumsal düzeni, diğer yandan bilim, kültür ve sanatın altyapısını inşa ediyorlardı. Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna, bu yaklaşımın hayat bulduğu örneklerden bir tanesidir.


Bosna Sancakbeyi ve Saraybosna’nın kurucusu olarak kabul edilen İsa Bey İsakoviç (İsakoğlu İsa Bey), şehrin bugünkü cazibesine kavuşmasını sağlayan önemli liderlerdendi.


Saraybosna’yı ikiye ayıran Milyatska Nehri’nin doğu tarafında bulunan ve Fatih Sultan Mehmet Camii ya da Hünkâr Camii olarak da adlandırılan Careva (Sultan) Camii, 1457 yılında, İsa Bey tarafından yaptırılan eserlerden sadece bir tanesidir.


Şehri ziyarete gelen Fatih Sultan Mehmet’in 1461 yılında şehri ziyareti esnasında, camiyi beğenmesi üzerine, Hünkâr Camii olarak anılmaya başlamıştı.


Vefatından sonra nereye defnedildiği kesin olarak bilinmeyen İsa Bey İsakoviç’in, Saraybosna’nın tarihi Careva Camisi’nin bahçesinde yer alan mezarlardan birine defnedildiği düşünülüyor.


Aradan yüzyıllar geçmesine rağmen Bosna-Hersek halkı, İsa Bey İsakoviç’in bu şehre kattıklarını unutmadı. İsa bey’in Saraybosna’ya gelişinin ve ilk yapıyı inşa etmesinin 550. yıl dönümü münasebetiyle 2012 yılı Bosna-Hersek’te “İsa Bey İsakoviç Yılı” olarak ilan edildi.


İsa Bey İsakoviç Derneği, ‘İsa Bey İsakoviç Yılı’ etkinlikleri kapsamında çeşitli alanlarda ödüller verdi.


Goran Bregoviç’e ‘sanat’, Sevdalinka sanatçısı Emina Zeçay’a ‘Sevdalinka’, David Kamhi’ye ‘kültürel mirasın korunması’, boksör Adnan Çatiç’e ‘spor’, Dr. Franyo Topiç’e ‘vatanseverlik’ kategorisinde ödül verildi.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, ‘Saraybosna’nın kültürel mirasının korunması’ kategorisinde, İsa Bey İsakoviç Ödülü verilecek isimler arasında yer alıyor.


Başbakan Erdoğan, İsa Bey İsakoviç Derneği tarafından verilen bu ödülü, 15 Eylül’de Saraybosna’da düzenlenecek bir törenle alacak.


Çeşitli araştırmalar yapmak için 1996 yılında kurulan İsa Bey İsakoviç Derneği, önde gelen devlet adamları ve bilim insanlarına bu ödülü takdim ediyor.


2007 yılından bu yana dağıtılan İsa Bey İsakoviç Ödülleri, daha önce Hırvatistan eski Cumhurbaşkanı Styepan Mesiç ve Avusturya eski Dışişleri Bakanı Alois Mock’un da aralarında bulunduğu devlet adamlarına verilmişti.


İsa Bey İsakoviç Ödülleri’nin ilginç bir hikâyesi var. Bu ödül, İsa Bey İsakoviç’in bundan 550 yıl önce Saraybosna’nın Bentbaşı Mahallesi’ndeki tekkede yazdırdığı “Burası iyi insanların mekânıdır” yazısından ilhamla verilmeye başlanmış.


İsa Bey İsakoviç Derneği’nin Başbakan Erdoğan’a vereceği bu ödül, iki ülke ilişkilerinin ne kadar iyi olduğunu işaret etme anlamında oldukça önemli. Ancak iki ülke ilişkileri karşılıklı taltiflerden ibaret kalmamalı. Ekonomik ve kültürel işbirliğine ağırlık verilmeli.


***


Son birkaç yıldır, her 11 Temmuz Srebrenitsa Soykırımı yıl dönümünde Başbakan Erdoğan’ın, rahmetli Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’e olan yakınlığına dair haberler yapılıyor. Rahmetli Aliya’nın, Bosna-Hersek’i Başbakan Erdoğan’a emanet ettiğinin altı özenle çiziliyor.


Bu sene de benzer şeyler yaşandı. Başbakan Erdoğan’ın, rahmetli Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’e olan yakınlığına dair haberler yapıldı. Ancak bu sene, Rahmetli Aliya’nın, Bosna-Hersek’i Başbakan Erdoğan’a emanet ettiğini doğrudan Başbakan’ın ağzından duyduk.


Gelin görün ki, Başbakan Erdoğan, rahmetli Aliya’nın kurucuları arasında bulunduğu Genç Müslümanlar Derneği’ni hiç ziyaret etmedi.


Hatırlayacağınız üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz nisan ayı sonunda gerçekleştirdiği Saraybosna seyahati esnasında, Genç Müslümanlar Derneği Genel Başkanı Edhem Bakşiç’i makamında ziyaret etmişti.


Bu sebeple Başbakan Erdoğan’ın, 15 Eylül’de gerçekleştireceği Saraybosna seyahati esnasında, rahmetli Aliya İzzetbegoviç’in kurucuları arasında bulunduğu Genç Müslümanlar Derneği’ni ziyaret edip etmeyeceğini çok merak ediyorum.


Bakalım, çok geç kalmış bu ziyaret, bu sefer gerçekleşecek mi?


Başbakan Erdoğan’ın Saraybosna seyahatine dair, merak ettiğim bir husus daha var. Bakalım Başbakanlık uçağında hangi “Balkan ve Bosna uzmanları” yer alacak. Hep birlikte göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayhan Demir Arşivi