Ersoy Dede

Ersoy Dede

Şehit cenazeleri ve eğlence

Şehit cenazeleri ve eğlence

Her şehit cenazesi geldiğinde televizyon programlarına dikkat kesilmek gibi bir alışkanlığımız var. Acaba hangi kanal karakol baskınına rağmen dansöz oynatmaya devam etmiş?.. İlk bakışta söz konusu “etik dedektifliği” çok halkçı bir hareket gibi görünüyor. Katılıyorum.. Eğer memleket yasta ise o memlekete hitap eden bir tv kanalında müzik-eğlence programlarına ara verilmesi daha doğru olacaktır. Hatta futbol programlarına belki.. Fatih Terim tepki göstermişti değil mi? “Ne futbolu konuşacağız. Bu kadar şehidin olduğu bir günde futbol konuşamam” demişti değil mi? Gaziantep olayından sonra.. Ne kadar ilkeli bir duruş.. Geçen de, Bingöl’de çocuklar roketli saldırıya uğradığında, gece eğlence programını iptal etmeyen ATV hedefe konmuştu.. Sosyal medyada ATV’yi linç ediyorlardı.. Peki aklıma bir başka soru geliyor.. Fatih Terim’in, bu kadar şehit cenazesi üzerine, kritik etmekten kaçındığı maçı kaç kişi izledi? Kasımpaşa maçını.. Peki ya Bingöl saldırısı olduğu gece ATV’de yayınlanan eğlence programını kaç kişi izledi?.. Hiç kimse mi? Hakikaten yastaymışız o halde.


HAYAT

Değil otobüsler dolusu çocuğun şehit olması, bir Mehmetçiğin burnu bile kanasa, acısını içimde hissederim ben.. Bu benimle ilgili bir durum. Hiç kimseyi, kendi ailemden herhangi birini bile buna üzülmeye zorlayamam.. Kimi teorisyendir.. Ömrü terörle mücadele ile geçtiği için şehit cenazeleri ona istatistiki veri gibidir.. Kiminin rasyonel zekası vardır.. Şehit cenazeleri gelir, o bu kanın durması için atılması gereken adımları hızlandırmaya yorar kafasını.. Kimi benim gibi duygusaldır.. Şehit cenazesi görür oturur ağlar.. Bütün Türkiye, meydana gelen toplumsal vakalara karşı hep aynı tepkiyi verecek diye bir şey yok..

TELEVİZYONDAKİ EĞLENCE PROGRAMLARI

Televizyon kanallarında futbol konuşmayalım böyle gecelerde, müzik klipleri döndürmeyelim, bilen-bilmeyen, anlayan-anlamayan her programda Kürt meselesi üzerine ahkâm kessin.. Eyvallah.. Benim itirazım yok.. Discovery Channel’da, History Channel’da, TRT Müzik’te, Kral Tv’de, TRT Spor’da, Yumurcak Tv’de, minikago’da ne yayınlayacaksınız?.. Caillou ve babaannesi, parka gidip, “Türk-Kürt kardeştir, PKK Kalleştir” sloganı mı atacak? Biraz gerçekçi olalım lütfen. İşin toplumsal ayağını oluşturan (örneğin haberler, güncel aktüel programlar vs) hiç kuşkusuz gündeme dair hassasiyetleri gösteren yayınlar yapacaklardır. Ancak gece yarısı futbol analizi yapan adamlar üzerinde de, “böyle bir ortamda futbol konuşulur mu?” diyerek mahalle baskısı oluşturmayalım.. Zira televizyonculuk bir iştir. Bir meslektir. Tıpkı fırıncılık gibi.. Yani “böyle bir ortamda müzik-eğlence programı yapılır mı?” sorusunun karşı çaprazı, bir fırıncıya, “böyle bir ortamda ekmek çıkarılır mı?” diye sormaktır.. ATV’de bir eğlence programı iptal edilmediyse, ATV’yi suçlayamazsınız.. Duyarlı olduğunu, şehitlere üzüldüğünü söyleyen vatandaşlar bu programı izlemezler olur-biter.. Ama rating raporları aksini söylüyor. İnsanlar, o şehitlerin geldiği gece bu programı izlemişler.. Üzgünüm Leyla..

KONSER İPTALLERİ

Adana Altın Koza festivali kapsamında bir Yeni Türkü konseri tertiplenecekmiş. Şehit cenazeleri nedeniyle iptal edilmiş.. Konser salonundaki onlarca kişi alkışlayarak protesto ettiler.. Bir tanesi şöyle bağırıyordu sahneye doğru; “sabah 9:00’da şehit haberi gelmiş. Bu saatteki konseri bu gerekçeyle iptal ediyorlar. Protesto ediyoruz”.. Anlaşılan o ki, sanatçılar veya organizatörler üzerinde bir baskı oluşturuyor, konserini iptal etmeyeni ihanetle suçluyoruz amma o konsere giden ve iptal edildiği için isyan eden vatandaşa tepki göstermiyoruz.. Bir iki konser iptal edilince, iptal etmeyen diğerleri hedefe yerleştiriliyor. Şehitlerimiz için üzülen üzülsün, konser planını iptal eden etsin, tv’de eğlence programı izlemek istemeyen izlemesin. Bu karar da bireysel bir karar olsun. Antep’te o hain saldırı gerçekleştiği gün Red Hot Chili Peppers konseri vardı İstanbul’da.. Biletleri 6 ay öncesinden satılmıştı.. 50 bin kişi gitti izlemeye.. Bir kişi bile “bu kadar can kaybının yaşandığı bir ortamda benim içimden konsere gitmek gelmiyor” demedi.. Samimi olmaya ne dersiniz.. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi