Abdullah Yıldız

Abdullah Yıldız

Evleri Vahiy Merkezli Mektepler Yapmak ve “40 Hadis 40 Ders”

Evleri Vahiy Merkezli Mektepler Yapmak ve “40 Hadis 40 Ders”

Günümüz dünyasında aile kurumu ciddi bir felaketle karşı karşıya. Batılı aile neredeyse göçmüş durumda. Türkiye’de sağlam ve köklü bir geleneğe yaslanan aile kurumu da son yıllarda planlı ve sinsi bir şekilde tahrip ediliyor. Aile kurumumuzu ayakta tutan manevi değerler hızla erozyona uğrarken, batılı yaşam biçiminin beraberinde getirdiği olumsuzluklar aile hayatımızı sarstıkça sarsıyor.


Böyle bir vasatta, aile kurumunu her türlü yıkıcı etkiden, özellikle modern hayatın beraberinde getirdiği seküler tahribattan korumaya, onun kadim İslami temellerini tahkim edip yaşatmaya yönelik çabalar, insanımızın ve insanlığın geleceği açısından çok önemli ve öncelikli bir görev haline gelmiştir.

Rabbimizin, “Ey iman edenler! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun!” (Tahrim 66/6) ayetindeki zamanlar ve mekanlar üstü ikazı, özellikle günümüzde her bireyi, aileyi ve toplumu kasıp kavuran küresel yangından ve bunun kaçınılmaz neticesi olan ebedi ateşten korunmayı bir hayat-memat meselesi olarak öncelememizi emreden bir acil uyarı niteliği taşıyor.

Bu âyet hakkında Hz. Ali (r.a), “Nefsinize ve aile efradınıza faydalı ve hayırlı şeyler öğretiniz.” yorumunu yaparken; müfessir Taberi, ‘kendi nefsinizi ve ailenizi terbiye ederek yani hem kendinize hem de aile efradınıza iyi ve faydalı şeyler öğretip gereklerini yapmak suretiyle Cehennem ateşinden korununuz’ izahında bulunmuş ki, bugün müminlerin yapmaları gereken şey tam da budur.

Bu terbiye görevinin vahiy merkezli olması gerektiğini Allah Rasûlü (s) şöyle beyan buyuruyor:

“Herhangi bir topluluk Allah’ın evlerinden birinde toplanıp Allah’ın kitabını tilavet eder (okur-anlar-yaşarlar) ve onu tedarüs (birlikte müzakere) ederlerse, muhakkak onların üzerine sekinet iner, kendilerini rahmet kaplar, çevrelerini melekler kuşatır ve Allah, onları kendi katındakilere anar.”

Bu hadiste; aile huzuru başta olmak üzere, her türlü güven ve huzur duygusunu, sükûnu, yatışmayı, kalbin mutmain olmasını, rahmeti, sebatı, kararlılık ve vakarı içeren “sekînet” kavramının merkezi bir konuma sahip olduğu görülüyor. İşte, hadis-i şerifte vaat edilen sekînet kapsamı içindeki ve diğer büyük müjdelere nail olmak ve bugün ailelerde ve hayatın her alanında kaybettiğimiz huzur ve sükûna yeniden kavuşmak için yapılması gereken şey çok nettir:

Evlerimizi vahiy merkezli bir mektebe dönüştürmek!

Hiç şüphe yok ki Rabbimiz, Kur’an kıraatini de içeren namazı; aile hayatının huzuru ve sükûnu için temel esas olarak belirlenmiş ve Rasûlüllah’ın (s.) şahsında tüm ana-babalara şu talimatı vermiştir:

“Ailene namazı emret ve sen de onda devamlı/sebatlı ol!” (Tâhâ 20/132)

Hz. Ömer’in (r.a), ev halkını sabah namazına bu âyeti okuyarak kaldırdığı rivayet edilir.

Rabbimizin bu talimatı doğrultusunda Allah Rasûlü (s) ve ashabı, hep birlikte kıldıkları namazla ve okudukları Kur’an’la huzura ererek sürekli diri kaldılar. Böylece yakıtı insanlar ve taşlar olan Cehennem ateşinden (Tahrim 66/6) hem kendilerini ve ailelerini, hem de inananları korumaya çalıştılar.

Özetle bugünün dünyasında huzur ve sükûnun tüm kuşatıcılığı ile elde edilmesi ve aile ocağımızın maddi, manevi, psikolojik ve sosyal tüm boyutlarıyla sağlam bir sığınağa, emin bir limana ve sarsılmaz bir kaleye dönüşmesi, meskenlerimizin vahiy merkezli birer eğitim yuvası haline gelmesine bağlıdır.

Pınar Yayınları’nın “Aile Sohbetleri” serisi, işte bu kutlu amaca hizmet sadedinde hazırlandı.

Bu seri çerçevesinde şimdilik üç kitap yayımlandı:

-Selçuk Kütük kardeşimin “Kalemden Kelama” ve “İlimden İrfana” kitapları.

-Abdullah Yıldız’ın “40 Hadis 40 Ders” kitabı.

Evlerimizin vahiy merkezli eğitim yuvaları olmasının vazgeçilmez bir boyutu da, elbette Peygamberimizin hadislerinin Kur’an ışığında okunup anlaşılması ve günlük hayata aktarılmasıdır.

İşte bu sebeple biz, “40 Hadis 40 Ders” kitabımızı hazırladık ve bu seneki sohbetlerimiz de, inşallah bu kitapta yer verdiğimiz hadis-i şerifler etrafında şekillenecek.

•

Haftanın üç akşamı gerçekleştireceğimiz sohbetlerimizin mekânları şunlar:

Pazartesi, saat 20.00: Fatih AKV Merkez binası (Horhor cd. Yeşiltekke sk. No: 4) Tlf: 02126311385

Çarşamba, saat 20.00: Kartal/Soğanlık Süreyya-Der (Yeni mh. Atatürk cd. No: 82) Tlf: 05327139130

Cuma, saat 20.30: Çamlıca Umran Kültürevi (Bulgurlu cd. Bulgurlu hamamı karş.) Tlf: 02165459909

(Programlara katılım serbesttir. Genç ve yaşlı, erkekler ve hanımlar katılabilirler.)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Yıldız Arşivi