Bilal Şahan

Bilal Şahan

Bankaları BDDK’ya şikayet edin

Bankaları BDDK’ya şikayet edin

Şunun şurasında yılsonuna 39 gün kaldı.
Her yeni yıl taze başlangıçtır. Bazı rutin işler için bile.
Birçoğumuz bu taze başlangıçta, kredi kartı ücretleri için, yine yeniden uğraşacak, bankaya dert anlatacak, pazarlık yapacak.
Dört senedir tasarlanıp tasarlanıp, ufak tefek değişikliklerle gündeme getirilen Tüketici Kanun tasarısı hala Meclis’ten geçip yasalaşmadı.Olayın geçmişini, “Vatandaş keriz mi?”, “Bayat haber müşavirden döner”, “Banka pazarlık yapmaz” başlıklı yazılarımda değinmiştim. Tekrara gerek yok.
Bu durum; vatandaşın kandırıldığını, tasarıyla uğraşanların “ayıplı hizmet” ürettiğini gösteriyor.

“Hizmet kusuru varsa seçmen sandıkta cezayı verir” deyip esasa gelelim.

Banka soygunlarına karşı Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da çaresiz gözüküyor.
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyeleriyle bir araya gelen Kurum Başkanı Mukim Öztekin, “Kredi kartı aidatlarında ise ‘düzenleme yapılması lazım' dedik. 'Yapacağız' demedik.Kredi katları aidatlarının haksız olduğu yönünde yargısal kararlar var. Düzenleme yapma yetkisi bizde değil” deyip topu siyasi iradeye attı.

Düzenleme yetkiniz yoksa, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) ile bir araya geldiğinizde niye “bankalar sözleşmede belirtildiği sürece kart parası alabilirler” diye açıklama yaparsınız ki?
EGD toplantısındaki “hem Ticaret Bakanlığı’nın hem de bizim Finansal İstikrar Komitesi’nin tüketici haklarını koruyucu bir kanun taslağı var” sözlerinizle aynı toplantıdaki “ yetkimiz yok” açıklaması çelişki değil mi?
Başkan, bankaların aldığı komisyonlar için de “bunlar faizin bir unsuru çoğu zaman. Bunları kaldırdığınız zaman sonucu faize yansıyabilir'' demiş. Yani faiz oranı yükselir. Bunun yorumu da şu; “bütün yollar vatandaşa çıkıyor.”

Öyle ya da böyle vatandaş yolunuyorsa siz niye seyrediyorsunuz? Faizin içinde bankanın karı var ise bir daha çeşitli adlar altında para alması doğru mu?
Yemek yediğinizde KDV’yi ayrı, garsona ayrı, komiye ayrı, aşçıya ayrı, yemeğe ayrı para mı ödüyorsunuz?
BDDK Başkanı’nın hakkını da yememek lazım. EGD’nin toplantısında önemli bir açıklama da yapmış, vatandaşın lehine. Biraz hayret ettim doğrusu.
Vatandaş kart hesap bildiriminde yıllık kart ücreti alındığını gördüğünde önce bankayı arayıp “ aldığınızı iade edin yoksa BDDK’ya şikayet ederim” diyecek. Eğer banka kart ücretini iade etmezse BDDK’ya derdini bildirecek.
“Ben bankayla uğraşamam” diyorsanız direkt şikayet edebilirsiniz

“BDDK ne yapacak?” sorunuza Başkan şöyle cevap veriyor: “Bize şikayet ulaştığı an, inceleme yapıp, alan bankaya 10 katı, 20 katı ceza kesiyoruz.”
Buradan başkana soralım; şimdiye kadar hangi bankaya ne kadarlık ceza kesildi?

Bir sorumuzda Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya. Vatandaş için bankalarla pazarlık yapacaktınız. Davet mi gelmedi, yoksa davet mi etmediniz?
Bankalar Birliği pazarlık konusundaki açıklamanıza karşılık verdi ama biz sizden yeni bir şey duymadık.

Bekliyoruz, ümitliyiz!!!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum
Bilal Şahan Arşivi

Tohum

18 Eylül 2014 Perşembe 13:33