Kıvanç Tığlı

Kıvanç Tığlı

Gençlerde depresyon

Gençlerde depresyon

Ergenler, içinde bulunduğu dönemin özelliği olarak duygu, düşünce ve ilişkilerinde ani iniş çıkışlar yaşarlar.
Algılama ve yargılamaları abartılı olabilmektedir.

Depresif ergenler, içinde bulundukları bu dönemin özellikleriyle beraber erişkinlerden farklı olarak aşırı bir tedirginlik ve huzursuzluk, öfke patlamaları, çabuk sıkılma ve bıkma, dikkat dağınıklığı ve kurallara karşı çıkma eğilimi ön planda olabilir. O güne kadar orta derecede başarılı olan ve sosyal ilişkileri iyi olan Sevgi’nin hayatı birden bire “tepetaklak” olmuş, her şey ters gitmeye başlamıştı. Sevgi lise ikinci sınıf öğrencisiydi. Sevgi’nin anne babası boşanmak üzereydiler. Danışanımın babası otoriter, her şeye kızan bir babaydı. Kızının en küçük yanlış davranışlarına ani tepkiler verirdi. Annesi de eşinin ilgisizliğinden, çocuğuna ve kendisine sert davranmasından şikâyetçiydi. Sevgi’nin babası, eşini ihmal ediyordu çünkü hayatında başka bir hanım vardı. Sevgi tüm bu sorunlar arasında, ders başarısızlığı nedeniyle sınıf tekrar etti, ama bir sonraki yılda durumda bir değişme olmadı. Okulunu seviyordu ancak başarmak için bir çaba göstermiyordu. Sevgi devamlı sıkılıyordu, huzursuzdu, her şeye hemen sinirleniyordu, arkadaşlarıyla da geçinemiyordu, ders çalışmak istemiyordu.
Danışanıma psikiyatristimiz tarafından “Depresyon” teşhisi kondu, hafif bir antidepresan tedavisine başlandı. Anne ve babasının kavgaları ve diğer kadın ile ilgili olumsuz kendini halen rahatsız eden anıları vardı. Bu olumsuz anılar için danışanıma iki seans EMDR terapi tekniği uyguladık. Şu an depresyon belirtileri her terapiden sonra azalıyor. Anne ve babası bizim terapi sürecimiz sürerken bir süre ayrı yaşamaya karar verdiler. Sevgi’de anne ve babasının boşanma olayını zamana bırakabilmeyi öğrendi ve derslerine konsantre olmaya başladı, eskisi gibi hayattan zevk almaya başladı. Değerli okuyucularım, biraz da Ergenlerde depresyon belirtilerinden bahsetmek istiyorum;

- Kalıcı mutsuzluk, olumsuz düşünme ve sinirlilik.
- Düşük benlik algısı, kolayca incinme, ağlama ve değersizlik duyguları.
- Psikolojik kökenli başağrısı, mide ağrısı gibi fiziksel şikâyetler.
- Kontrol edilemeyen öfke patlamaları ve arkadaş ilişkilerinde bozulma.
- Kendini eleştirme, gereksiz suçluluk, yalnızlık duyguları.
- Düşünmeden konuşma ve kurallara karşı gelme. Evden kaçma düşüncesi.
- Yavaşlamış konuşma ve hareket.
- Kronik üzüntü ve korku.
- Yemek ve uyku alışkanlıklarında değişim.
- Dikkat dağınıklığı, okuldan kaçma, okul başarısında düşme.

İlk gençlikte görülen davranış bozukluklarının birçoğunun altta yatan bir değersizlik, benlik saygısında azalma ve yalnızlık duygularına bir tepki olarak geliştikleri belirtilmektedir. Başkaldırma ve asi davranma, içteki bir güçsüzlük duygusunu örtme çabalarıdır.

Genç güçsüz olmadığını kanıtlamaya uğraşmakta, depresyonla savaşmaktadır. Yalnızlık duygusundan kurtulmak için, kişisel yakınlığı ev dışında arayabilir. Yanlış arkadaşlıklar edinebilir.
Özellikle kız ergenlerde depresyon ve kaygı bozukluklarına daha çok rastlanır. Kız ergenlerin yaşadıkları gerginlik ve duygusal çökkünlükleri dışa, bayılma ve sinir krizi geçirme şeklinde vurabilirler.

Beden imajına önem veren kız ergen, kilo verme amaçlı yemeyi azaltır ve diyet yapar. Sağlıksız yapılan bu diyet aşırı kilo kaybına neden olur. Ergenler, ders dışında mutlaka bir sosyal faaliyetle özellikle sporla uğraşmalı.
Ergende depresyon tedavisinde ilaç tedavisi ile psikoterapi aynı anda uygulanmalı. İlaç sadece semptomu, kaygıyı hafifletir.

Psikoterapi ile ergenin depresyona girmesini kolaylaştıran nedenler bulunur ve çözüm yolları uygulanır. Çocukluğuyla ilgili travmatik anılar için de EMDR terapisi oldukça etkili olur.
Ergenlerde ben özellikle “Grup terapisi”ni öneriyorum. Grupta kendisi gibi olan yaşıtlarıyla ergen kendini daha rahat güvende hisseder, sorunlarını paylaşır.
Gençleri anlayabilmek duasıyla Allah’a emanet olunuz.

PSİKOTERAPİST KIVANÇ TIĞLI

DNŞ TEL: 0 212 503 79 95 -0 506 401 79 91

Not: Gizlilik ilkesi gereği danışanımın bilgileri değiştirilerek yazılmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kıvanç Tığlı Arşivi