Yener Dönmez

Yener Dönmez

Doğan’a Kıyak ve Dilsiz Şeytan

Doğan’a Kıyak ve Dilsiz Şeytan

Konuyu bilmeyenler için önce özetleyip, ardından Ali Babacan, SPK ve Plan Bütçe Komisyonu’ndaki hakperest insanlar ile dilsiz şeytanları bir bir deşifre edeceğim.


Sermaye Piyasası Kurulu, Doğan Grubu’nun küçük yatırımcıyı zarara uğrattığını ve dolaylı olarak vergi gelirinden de kaçırdığını, paraları cebine indirdiğini tespit etti ve bununla ilgili suç duyurusunda bulundu.

Savcı da suçun işlendiğine kanaat getirip iddianamesini yazdı fakat bir hakim oldu bitti kararıyla şak diye “beraat” kararı verdi.

Beraat kararını SPK temyize götürdü. Yargıtay, “oybirliğiyle” beraati bozdu ve bilirkişi raporunda da görüldüğü üzere suçun işlendiğini tespit edip yeniden yargılamanın önünü açtı.

Peki suç neydi?

Suçun tanımı Sermaye Piyasası Kanunu’na muhalefet.

Tezgah ise şöyle:

Bildiğiniz gibi içinde Hürriyet’i de barındıran Doğan Grubu’nun ana şirketi, halka açık bir şirket. Yani hisseleri borsada işlem görüyor ve hisseyi elinde bulunduran her kişi, Doğan Grubu’nun ortağı aynı zamanda. Bu ortaklara, şirketin kârı dağıtılmak zorunda.

İçinde Hürriyet’i barındıran bu şirketin kârı hayli yüksek. SPK’nın suç duyurusuna, savcının iddianamesine, Yargıtay’ın kararına göre Doğan Grubu bu yüksek kâr payını küçük yatırımcıyla bölüşmemek için bir tezgah kurmuş.

Vergi cenneti olarak bilinen adalarda, ne bir çalışanı, ne bir demirbaşı olmayan birkaç tane tabela şirketi kurmuşlar.

Hürriyet Gazetesi diğer gazeteler gibi; kağıt, baskı malzemesi, promosyon ürünlerini ithal ediyor. Normalde en uygun fiyata ithal etmesi lazım. Fakat Doğan Ailesi, Hürriyet’in ihtiyacı olan bu malzemeleri önce kendilerine ait bu şirketlere aldırmışlar. Ardından fahiş fiyata Hürriyet’e satmışlar. Dolayısıyla da Hürriyet’in “kâr” hanesinde gözükmesi gereken miktar azalmış ve tabela şirkete aktarılmış. Kâr azalıp kuşa dönünce de küçük yatırımcıya kuş kadar kâr payı dağıtılmış.

Asıl kâr ise kaymak gibi vergi cennetindeki Doğan Ailesi’ne ait tabela şirketleri üzerinden yine Patron’un cebine inivermiş. Güvenip Hürriyet hissesi alanlar ise anca avuçlarını yalamışlar.

Vatandaşın hakkını koruyan SPK uzmanları bu durumu çok iyi süzmüşler. O tabela şirketlerinin Doğan’a ait olduğunu bir bir deşifre etmişler.

Hakimin oldu bittisiyle kurtulduğunu sanan Doğan Grubu, Yargıtay’dan bozma şokunu yiyince boş durmadı tabi.

Bozulup mahkemeye gelen dava nasıl olduysa(!) taaa Mart 2013’e atıldı.

Bu arada plan işlemeye başladı ve CHP anında devreye girdi.

CHP içinde Aydın Doğan’ın adaşı Aydın Ayaydın, Plan Bütçe Komisyonu’nda, SPK hakkında kimsenin fark etmediği bir öneri sundu. Oldukça masumdu. SPK kanunundaki bir maddede geçen “gibi” kelimesinin çıkartılmasını istiyordu Aydın Ayaydın.

Ali Babacan durumdan şüphelendi ve konuyu SPK uzmanlarıyla inceledi. CHP’nin önergesinin Doğan’ı kurtarmak için olduğunu anında çözdüler

Babacan ve AK Partili üyeler itiraz ettiler ve komisyon maddeyi kabul etmedi.

Şimdi konu Genel Kurul’da.. Kanun değişikliği, bugünlerde ele alınacak.

CHP bu kez önergeyle Doğan’ı kurtarmaya çalışacak.

Genel Kurul’un geç bir saatinde, dikkatler dağıldığında, masum bir kılıfa büründürülerek, insanların hakkı çatır çatır Doğan’a yedirilmek üzere o önerge verilecek.

Belki çalışma bitsin diye AK Partililer dahil çoğu kimse de “gibi” ifadesini önemsemeden oy verecek.

Lakin bu tarihi bir sorumluluk.

Küçük yatırımcının hakkının SPK raporu ortadayken gasp edilmesine göz yumulursa, İMKB’deki holdingler ve şirketler için bu inanılmaz bir yol olur.

Haksızlık için çok ince planlanmış bir tezgah söz konusu.

Önce SPK olayı bulup suç duyurusunda bulunarak, ardından Ali Babacan komisyonda “gibi” dümenini fark ederek haksızlığı “elleriyle” düzeltmişlerdir.

Şimdi biz de “dilimizle” destek oluyoruz.

Bu aleni haksızlığa susanlar ise dilsiz şeytanlar olacaktır tarih önünde.

AKİT dün de dilsiz şeytanlar safında yer almadı, bugün de yer almayacak.

Kimse yoksa, herkes sükut etmişse biz varız!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum
Yener Dönmez Arşivi