Yener Dönmez

Yener Dönmez

Kurtuldu!

Kurtuldu!

Mustafa Dönmez Ergenekon davasının asker sanıklarından.


Hükümeti devirmeye teşebbüs suçlamasıyla İstanbul Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyor.

Kamuoyu onu Zir Vadisi kazılarıyla tanıdı.

İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, Ergenekon soruşturması sırasında Yarbay Mustafa Dönmez ile Emin Gürses arasında telefon kayıtlarından irtibatlı olduklarını tespit edince, onun hakkında arama kararı çıkartmış, akabinde Ankara’daki Yenikent Lojmanı’nda ve Sapanca’daki kır evinde aramalar yapılmıştı. Sapanca’daki evinde çok sayıda askeri malzeme bulunmuş, lojmanında ele geçen bir kroki üzerine, krokide yer alan adrese, yani Meşhur Zir Vadisi’ne gidilmiş, burada ve Ankara’nın değişik yerlerinde kazılar yapılmış, kazılar sonrasında Zir Vadisi’nde çok sayıda mühimmat ve bomba bulunmuştu.

Yarbay Dönmez, İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturulurken aynı zamanda Genelkurmay Askeri Savcılığı da soruşturmaya başlamış, sonunda askeri eşyayı gizlemek suçundan dava açılmış, Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde yargılanmış, 4 yıl hapse mahkum olmuş, TSK’dan da uzaklaştırılmıştı. Askeri Yargıtay ise kararı bozmuştu.

Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde yargılanırken, krokinin kendine ait olmadığını iddia etmiş, krokiyi polisin çizdiğini savunmuştu. Sonunda kroki Adli Tıp Kurumu Başkanlığı’na gönderilmiş, orası da krokinin Dönmez tarafından çizildiğini tespit etmişti.

Yarbay Dönmez hakkında yargılama sürerken sürpriz bir gelişme yaşandı. Genelkurmay Askeri Mahkemesi durup dururken dosya ile ilgili görevsizlik kararı verdi. Bu karara göre dosya İstanbul Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’ne gidecek.

İnsanın aklına şu sorular geliyor; Genelkurmay Askeri Mahkemesi görevsiz ise bugüne kadar dosyayı neden elinde tuttu?

Askeri Yargıtay’a iki kez gidip gelen dosya ile ilgili Askeri Yargıtay’ın böyle bir kararı yokken neden şimdi görevsizlik kararı verildi?

Hukukçu dostlarımın bu konudaki görüşü şöyle: “Bir mahkeme görevsiz ise yargılama başlamadan görevsizlik kararını vermesi gerekir. Uzun süre yargılama yapıp sonra görevsizlik kararı verilmesi, bir mahkemenin iyi niyetli olmadığını gösterir. Zira dosyanın gideceği mahkeme tekrar aynı yargılamayı tekrarlayacak.”

Durum böyle olunca araştırma ihtiyacı duydum.

Ve öyle garip bilgilere ulaştım ki…

Uzatmadan paylaşalım…

Mustafa Dönmez, cezaevinde Mustafa Balbay ile tanışmış.

Dost olmuşlar. Balbay kendisine, Genelkurmay Askeri Mahkemesi Hakimi olan Yarbay Mehmet Yüzbaşıoğlu’nu tanıdığını, yakın dost olduklarını, iyi bir çocuk olduğunu, yardımcı olabileceğini söylemiş.

Bu bilgiyi öğrenen Dönmez o andan itibaren Yüzbaşıoğlu’ndan bazı beklentiler içerisine girmiş, hatta askeri eşyayı gizlemek suçu ile ilgili davasında davanın beraat ile sonuçlanması için tüm yolları denemeye başlamış. Bu amaçla tüm umutlarını Zir Vadisi Krokisi’nin kendi el ürünü olmadığı yönünde tespit yapılmasına bağlamış. Yarbay Yüzbaşıoğlu da bu tespitlerin yapılabilmesi için ona yardımcı olmuş. Fakat Adli Tıp Kurumu bu ikilinin beklentilerini boşa çıkartınca Yüzbaşıoğlu bu dosyadan daha fazla zarar görmemek için bir an önce kurtulmanın yollarını aramaya başlamış.

En kestirme yol olarak görevli olduğunu bile bile görevsizlik kararı verme yolunu seçmiş. Ancak bu sefer karar Mustafa Dönmez’in hoşuna gitmemiş. Çünkü bu karar sonucunda ikinci kez İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nin kucağına düşmüş olacak.

Dönmez kara kara düşünüyormuş, “Yüzbaşıoğlu’nu şikayet edeyim mi? Etmeyeyim mi?” diye…

Ancak dostlar araya girmiş. Hakimin de kendisi gibi Seyfi Dede ekibinden olması nedeniyle sonunda şikayetten vazgeçmiş.

Bu araştırmaları yaparken Mustafa Dönmez’in bir astsubayın eşiyle olan gayrimeşru ilişkisi nedeniyle bu bayana karşı elindeki bir kısım cinsel içerikli kayıtları kullanarak şantaj yapmak suçundan da mahkum olduğu ve TSK’dan gerçekten atıldığı bilgisine de ulaştım.

Bakalım ileride daha ne tür bağlantılar göreceğiz.

Yazmaya devam edeceğim.

Ayrıca Dönmez’in Balbay’la olan ilişkilerini, Yüzbaşıoğlu ile bağlantılarını araştırmaya devam edeceğim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Yener Dönmez Arşivi