Ersoy Dede

Ersoy Dede

22:00 AVM’lerin Kapanış Saati

22:00 AVM’lerin Kapanış Saati

Alkolle ilgili yapılan düzenleme tartışılıyor.. Bir kaç yönü var meselenin. Çok tartışılan yönleri üzerine kalem oynatmayı bile gereksiz bulurum. Anayasa’dan kaynaklanan bir “vatandaşını zararlı maddelere karşı koruma” refleksi ile hareket eden bir meclise, söz söyleyen komik duruma düşer. Gençlerimizi-çocuklarımızı alkolden koruma tartışmasına karşı birileri, cumhuriyetin ilk yıllarında olduğu gibi alkolü savunma tarafına düşer ki, bu akıl alır gibi değil..

SERBEST PİYASA TARTIŞMASI

Bana göre tartışma, içki içme içmeme değil, tamamen serbest piyasaya müdahale tartışmasıdır. Bakın şimdi, içki satışına getirilen saat kısıtlaması kaçta başlıyor? 22:00... O saat ne saati biliyor musunuz? İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerdeki vahşi perakende devleri olan AVM’lerin, alış-veriş merkezlerinin kapanış saati..

Buraya dikkat buyurun lütfen. Zira bu mesele, alkolik tayfanın gece canı rakı çektiğinde nasıl bulacağından daha önemli bir mesele.. Biz liberal ekonominin gerektirdiği serbest piyasayı uygulayan bir ülkeyiz. Dolayısıyla herhangi bir ürünün satışında, satışı yapacak olan yerle ilgili bir tasarruf kabul edilemez.. Çok açık söylüyorum kısıtlama saati, AVM’lerin de açık olduğu herhangi bir saate geriletilmeli.. Yarım saat daha öne alarak bu tekelleşmenin önü alınabilir..

Çünkü bu şartlarda son tüketiciye açıkça demiş oluyoruz ki; “sen kardeşim git AVM’den neye ihtiyacın varsa al, AVM kapandığı zaman da evinde ne yapıyorsan yap” bu çok sakat bir bakış açısıdır.. Tekel bayi işleten, alkol ya da sigara satan birine acıdığımdan değil bu tepkim. Tüketiciyi AVM’ler lehine seçeneksiz bırakırsanız, onlar da kendi vahşi politikalarını uygulamaya başlarlarsa, geleceği anlatan bilim-kurgu filmlerindeki şirket-devletlere döneriz..

İNSAN MISIN MÜŞTERİ Mİ?

Ne kadar doğru bilmiyorum bir alış-veriş merkezi, para çekmek için içeri girmeye çalışan bir inşaat işçisini, üstü başı pis diye ön kapıdan değil de arka kapıdan almış.. Doğruysa eğer bu faşist zihniyetin önünü, insanları buraya muhtaç eden zihniyet açıyor demektir.. Kim mesela? O alış-veriş merkezinin içine para çekme makinası (ATM) koyan, yakınlarda başka bir yere de koymayan devlet bankası mesela..

İçki yasasının, eleştirilecek yönleri var mıdır? Eminim herkes kendi açısından eleştirir. Ama piyasaya müdahale eden ve tüketiciyi AVM’lere mahkum eden bir anlayış, serbest piyasa ekonomisi mantığıyla çelişiyor. Kusura bakmayın. Gelin, AVM’lerde ya da kapalı alanlı büyük süpermarketlerde içki satışı yapmak yasak diye bir madde de ekleyin yasaya.. Şartları eşitleyin küçük esnaf ile Büyük esnafın. Bakalım ortaya ne çıkıyor?

YASAK TARTIŞMASIZ GEREKLİ

Bakın pekçok Avrupa ülkesinde, özgürlüklerin başkenti Paris’te, alkolün su niyetine tüketildiği Moskova’da bile saat ve mekan yasakları var insanları zararlı alışkanlardan kurtarmak için. Bunun tartışılacak tarafı yok. Ama küçük esnafı, süpermarkete kurban etmeden ve tüketiciyi seçeneksiz bırakmadan yapmak lazım bunu. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi