Ali Ferşadoğlu

Ali Ferşadoğlu

Asr-ı Saadet’ten müsbet milliyet anlayışına örnekler

Asr-ı Saadet’ten müsbet milliyet anlayışına örnekler

Doğrudan doğruya Peygamber Efendimizin (asm) sohbetine iştirak eden, nuruyla boyanma şerefine nâil olan ve ondan din kardeşliği dersleri alan Sahâbîlerin milliyet anlayışı, şaheser örnekler ortaya koydu.

Irkçılık, asabiyet, kavmiyetçilik, etnik köken itibariyle üstünlük taslama damarlarına kadar işlemiş, bunun yüzünden yüzyıllarca birbiriyle savaşan, kan akıtan, birbirini boğazlayan, öldüren insanlar ‘Nebevî (asm) boya’ ile boyandıktan sonra, milliyet anlayışında da bütün zamanların en muhteşem hayat tablolarını sergilemişlerdir.
Hz. Ebû Zer (ra) anlatıyor: “Birgün Bilâl-i Habeşî ile tartıştık. Ona, ‘Senin aklın buna ermez ey siyah kadının oğlu!’ dedim. Çok üzülmüştü. Resûlullah’a (asm) şikâyet etmiş.
“Resûlullah (asm), ‘Renginin siyahlığından dolayı, Bilâl’i ayıplayarak böyle böyle demişsin, doğru mu?’ dedi.
“Ben cevap veremiyordum, utancımdan hep yere bakıyordum. Resulullah (asm) devamla buyurdu ki:
“‘Demek sende, İslâmiyetten evvelki cehâlet günlerinden kalma değer ölçüleri ve âdetleri var. Halbuki İslâm, insanları renkleri, şöhretleri ve servetleri ile değerlendiren o bâtıl itikad ve âdetleri kaldırıp parçaladıktan sonra yerine, ‘en şerefli insan, en büyük ve en muhterem insan, Allah’tan çok korkan, insandır’ hükmünü koydu. Riyasız, ihlâslı bir Müslüman olduktan sonra renginin siyahlığından dolayı bir mü’min ayıplanabilir mi?”
Ebû Zer Hazretleri ne yaptı dersiniz? Sadece bu utancıyla mı baş başa kaldı? Hayır. İsterseniz yine kendi ifâdelerinden takip edelim:
Başını Bilâl-i Habeşî’nin (ra) evinin eşiğine koyarak, “Bilâl’in mübarek ayakları bu kaba ve anlayışsız Ebû Zer’in yüzüne basarak buradan geçmedikçe, bu eşikten başımı kaldırmam” diyor.
Ve Bilâl-i Habeşî Hazretleri de “Bu yüzler basılmaya değil, öpülmeye lâyık” deyip hakkını helâl ettikten sonra, Ebû Zer Hazretlerinin başını eşikten kaldırıp kendisini kucaklıyor.
İşte, İslâmiyet, bu ruhu aşılar, kardeşlik ve muhabbet tesis eder.
Not: Değerli ilâhiyatçı yazar İhsan Atasoy’un muhtereme annesi Ayşe Atasoy’un vefatını teessürle öğrendim. Merhumeye Cenâb-ı Hak’tan rahmet ve mağfiret diler; sabr-ı cemil dularımla birlikte taziyetlerimi bildiririm.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Ferşadoğlu Arşivi