Ali Ferşadoğlu

Ali Ferşadoğlu

Evlilik ve Aileye Temel Bakışımız

Evlilik ve Aileye Temel Bakışımız

İster evli, ister evlenmeye yeni adaylar olalım; bilmemiz, hatta çerçeveletip her zaman görebileceğimiz bir duvara asmamız gereken temel bakışız şöyle olmalı:

l Dünyaya gönderilişimizin, yaratılışımızın asıl sebebi, sırrı, imtihan olmaktır. Bunun en önemli vasıta ve mekânlarından birisi de ailedir.
l Peygamberimiz (asm), “Kim Allah için verirse, Allah için vermezse, Allah için severse, Allah için düşmanlık beslerse ve Allah için evlenirse imanını kemale erdirmiş olur.” (Beyhakî, Şuâbu’l-İman, 1: 47.) buyurmuştur.
Allah için evlenmek; evlilik ve aile hayatını Allah’ın emrettiği şekilde ve Sünnet-i Seniyye’ye göre yaşamakla mümkündür.
l Huzur ve mutluluk eşler olarak, kendimizi tanımaya, duygularımızı keşfetmeye ve birbirimize “sevgi, hürmet, merhamet” çerçevesinde yaklaşmaya bağlıdır.
l Eşler; hak, sorumluluk ve vazifelerinin idrakinde olmalı. Farkında olmak yetmez, ifa etmeye halisane istemeli ve çalışmalı.
Sanayileşmiş Batı toplumlarında dinî değerler, fert, aile ve toplum hayatından çıkarıldı. Kiliseler artık gönüllü bir kuruluş durumuna indirgenmiş. Seküler ve sefih Batı medeniyeti, nefsî arzulara hizmet ediyor. Hevâ ve hevesini tatmin için her türlü kötü alışkanlığa yol vermiş. Bunların başında alkol ve uyuşturucu geliyor.
Müstehcenlik, kıskançlık ve benzeri menfî duygu ve hasletler de terbiye edilmediğinden başıboş bırakılmış ve dizginlenemiyor.
Gençliğin sahipsiz kalması, mânevî boşluk içine yuvarlanması, eğitilmemesi, problem ve bunalımın, hatta kötü alışkanlıkların kucağına itilmesi beraberinde aile parçalanmaları ve boşanmaları da getirmiş.
“Boşanmaya yol açan” kirli sahne ve tablolar, dehşet saçan hususlardan bazıları; inançsızlık, alkol, yalan, sadakatsizlik, aldatma, israf, fâiz, tefecilik, kumar, uyuşturucu, fuhuş, hile, rüşvet, yolsuzluk, hırsızlık, dolandırıcılık, vs.
AB bünyesinde araştırmalar yapan uzmanların raporuna göre, fert mutsuz, aile felç, toplum hayatı tar ü mar olmuş; her iki evlilikten biri boşanmayla sonuçlanıyor.
Sanayileşmiş, fakat moral değerlerden tamamen kopmuş, manevî değerlerden sıyrılmış ülkelerde boşanmanın sıradan bir olay haline gelmesinin gerekçeleri şöyle sıralanıyor:
l Bireycilik,
l Hayattan beklenenlerin çok fazla artması,
l Evlilik dışı hayat,
l Aşırı cinsel özgürlük.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ali Ferşadoğlu Arşivi