Ali Ferşadoğlu

Ali Ferşadoğlu

Aile bireylerinin taşıması gereken hasletler

Aile bireylerinin taşıması gereken hasletler

Eşlerin beklenti ve isteklerini sevgi, doğruluk, cömertlik, iffet, hayâ, şefkat, iyilik, merhamet, diğergamlık gibi ahlâkî haslet ve meziyetler belirler.

Aile hayatının huzur ve mutluluğu, aile bireylerinin ahlâklı olmasına bağlıdır. Çünkü, herkes eşinin dürüst, dosdoğru, sadık, diğergam, hamiyetli vs. olmasını ister.
Zaten aile hayatı bu hasletler üzerine devam eder.
Evlilik ve aile hayatını huzurlu ve mutlu sürdüren eşin özellikleri, şöyle sıralanabilir:
Düşünen, tefekkür eden, müdakkik ve gözlemcidir. Akıl ve zekâ melekelerini geliştirmek için daima gayret eder. Allah’a ve insan haklarına saygı gösteren adalet sahibidir. Dünyayı bir imtihan yurdu, mânevî bir ticaretgâh, bir seyrangâh, bir zikirhâne ve topyekûn kâinatı bir kitap gibi görür.
Dürüst ve samimîdir. İslâmiyete bağlı olduğu nisbette gururdan uzak durur. Yalanın küfrün esası, nifakın alâmeti olduğunu bilir; asla tenezzül etmez.
Sebeplere riayetle çalıştıktan sonra tevekkül ve kısmetine razı olup kanaat eder.
Dünyayı kesben değil, kalben terk eder. Dünyevîliklere kalbinde yer vermez.
Teşekkürü ve şükrü dilinden düşürmez. İsrafın her türlüsünden kaçınır. İktisadı bir hayat düsturu olarak bilir ve onu sadece yeme-içme ile sınırlamayıp; konuşma, okuma, düşünme, zamanı kullanma vb. hayatın pek çok sahasında rehber alır. Cömert, iyiliksever, diğergamdır ve paylaşmaktan zevk alır. ‘Veren elin, alan elden üstün olduğu’nun şuurundadır. Fedakârlık ve feragat sahibidir.
Helâl-haramı bilir, başkasının malına, hakkına göz dikmez. Dünya ve mal sevgisine kalbinde yer vermez. Fakat din ve dünya hukuku için hayatını bile fedâ etmekten çekinmeyen cesârete sahiptir.
Kusurları aleniyete dökülmedikçe herkese hüsn-ü zan eder (iyi düşünceler besler). Ayıpları örtücü, hataları affedici, hoşgörülüdür. “Başkalarını sık sık affeder, ama kendisini asla!”
Şiddete başvurmaz. Daima müsbet hareket eder. Menfi hareketlerden uzak durur.
Gıybeti, “âciz ve korkak insanların kullandıkları alçak bir silâh” olarak görür. Aldatmaz, hileye tenezzül etmez. ‘En büyük hileyi hilesizlikte bilir.’
Alçakgönüllü, mahviyet sahibidir. Enaniyet, kibir gibi hallerden uzak durur.
Bu hasletlerle donanmış eşlerden meydana gelen bir aile yapısı elbette güçlüdür. Problemleri kolayca çözer, sıkıntı ve musîbetleri rahatlıkla atlatır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Ferşadoğlu Arşivi