Hasan Aksay

Hasan Aksay

Bayram ve anne babalar, okullar açılıyor (2)

Bayram ve anne babalar, okullar açılıyor (2)

Okul seçimi, sadece lisan ve başarı meselesiyle sınırlandırılmamalıdır. Okul yönetiminden öğretmene, öğrenciye, geniş bir edep ve irfan meselesidir. İmam Hatip Okulları niçin bu kadar düşmanlık çekti?

Okunacak kitap, arkadaş seçimi kadar önemlidir. Kültür kitaplarında kitabın yazarı da hakkında bilgi edinmekte hayati önem taşır. Sağlık bulaşıcı değildir ama her hastalık, özellikle manevi ve ahlaki hastalıklar bulaşıcıdır. Hatalar doğurucudur. Bir yanlış, ikinci yanlışı zaruri kılabilir?
Kitap seçimi konusunda çok bilmiş bazı kimseler, “Oku da ne okursan oku” derler. Oysa zaman en kıymetli imkanımızdır. Zihnimiz çöplük değil, son derece temiz ve sağlıklı tutmamız gereken, insanı bütün mahlukattan üstün kılan değerimizdir. Kitap seçimi hakkında çok güzel tavsiyeler olduğu gibi, ciddi yanlışları da maskeleyerek tavsiye edenler olmuştur.
Kitap, mutlaka fikrimizi olgunlaştırıp, hayatımızı güzelleştirmelidir. Yunus Emre: “Okumaktan mana ne, kişi Hakkı bilmektir; // Çün okudun bilmedin, ha bir kuru emektir.”
Okunacak kitabı seçmek için birçok kriterler tavsiye edilmiştir. Bunlardan bir kısmını şöyle sıralayabiliriz:
Zamanla değerini kaybetmek şöyle dursun, tatbikatta, hayatta sağladığı müspet tesirlerle, giderek daha iyi anlaşılan kitaplar önemlidir.
Bir kitap, bir okumaya atılıyor; altı çizilecek satırları olmuyor ve kendini ikinci defa okutamıyorsa, bir kere okunmaya da değmez denmiştir.
Ahlakı ahlaksızdan öğreneceğim diye kitap okunmaz. Ben Mevlana ile, Ali Ulvi Kurucu ile arkadaşlık yapacağım diye yazar okunur. Ahlaksızdan ahlak öğrenilir mi? Onun perişan hali, zillete sürükleyen durumu, dikkat, ibret ve gönülden üzülerek takip edilebilirse elbette olur.
Kitap düşünce dünyamıza giren arkadaştır. Mümkün olduğunca, yazarını arkadaş edineceğimiz kitapları seçelim. Ezberlenmeye değer kitapları seçmek gerekir.
Kitap, vakit öldürmek ve eğlenmek için değil, düşünmek, ahlak ve hayatımızı güzelleştirip artı değer kazanmak için okunur. İnsanı, iyiye, güzele yönlendirmeyip batağa, teröre sürükleyen bilgi, bilgi değil fitnedir. Kötü kitap, insanın bütün güzel taraflarını çalıp bataklığa atar.
Okumak, her hadiseyi, nimeti, görüp anlama, düşünme, öğrenme, ibret alıp yapmayı da içine alır: İnsan okuyor ama düşünemiyor, yararlanmıyorsa neye yarar?

NETİCE:

Gerek asırları kucaklaması, gerek çok okunması, gerek tek kelimesinin ve harfinin değişmemesi, gerek hayata uygulanması, her devirde ve dünyanın her yerinde, en yüksek ahlak, edep ve insanlık abideleri doğurması gibi yüzlerce bakımından hiçbir kitapla kıyaslama imkan ve ihtimali bulunmayan tek kitap Kur’an-ı Kerim’dir.

O ZAMAN ŞİMDİ HEPİMİZİN,KENDİ KENDİMİZE SORMASI GEREKEN SORU ŞUDUR:

Seçmeli derslerden Osmanlıca ve Arapça seçmeleri için yakınlarımıza olsun ilgimiz ne oldu? Tarih boyu dünyadaki bütün kitapların topunun ezberlendiğinden fazla, hem de son derece dikkatle ezberlenen, bu kitabı öğrenme ve yaşama konusunda eksiklerimiz ve giderme imkanlarımız nelerdir?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hasan Aksay Arşivi