Ersoy Dede

Ersoy Dede

Diren Vardar Ovası

Diren Vardar Ovası

Bülent Arınç, Vardar Ovası türküsünün içinde “rakı parası” sözü geçiyor diye, kendisinin bulunduğu bir ortamda çalınmasını istememiş ya.. Hemen başladı yavrukuşlar; “#direnvardarovası” mavralarına.. Bülent Arınç dinlemek istememiş ya, gezi zekalılar hep bir ağızdan bağırıyor; “her yer vardar ovası”.. Arınç’ı bu anlamda tenkit edenlerin önemli bir bölümünün Vardar Ovası’ndan habersiz olduğunu söylememe gerek yoktur sanırım.. Kendini “Mustafa Kemal’in Askeri” olarak tanımlayan güruh için, Vardar Ovası, sadece “Atatürk’ün Sevdiği Türküler”den biri.. Ve o türküye sadece bu sebeple sahip çıkmak lazım.. Onlar sanıyorlar ki, Selanikli olan Atatürk hep Balkan türküleri dinlerdi rakı içerken, bu da onlardan biri.. Aslına bakarsanız doğru. Ama sadece Gazi’nin rakı sofrasına meze edilmesi değil bu türküyü önemli kılan.

VARDAR OVASI’NIN
HİSSETTİRDİKLERİ
Ben Vardar Ovası’nı dinlerken, Sultan 1. Murat’ın şehadeti geliyor gözümün önüne.. Çok kayıp vermemize rağmen, Balkanlar’da yüzlerce yıl sürecek hakimiyetimizi getiren Kosova Muharebesi geliyor.. Sırp Kumandan Lazar ve Haçlı Ordusu.. Ve bu güce karşı iman dolu göğsü ile ilerleyen Osmanlı askeri.. Çandarlı Halil Paşa’nın kol-kanat gerdiği, emanet Kosovalı kız geliyor gözümün önüne bu türküyü duyduğumda.. Ey Arınç’ı eleştiren gezi tayfası... Hanginiz tanır Sultan Murat Hüdavendigar’ı?.. Çandarlı Halil Paşa’yı?.. Ne ifade ediyor sizin için Kosova, Üsküp, Makedonya?.. Ne biliyorsunuz bizim topraklarımız hakkında?.. Tek bildiğiniz, Atatürk’ün rakı içerken dinlediği türküler değil mi? Sırf Atatürk dinliyor diye bir türküyü sevmek zorunda mıyız?.. O da mı Atatürk’ü Koruma Kanunu içinde yer alıyor yoksa?.. Benim hatta ve hatta sırf biri beğeniyor diye, gıcıklığına, güzel bir türküyü bile sevmeme hakkım olamaz mı? Mecbur muyum?.. Üstelik de anlattım size, Atatürk’ün rakısına meze olamayacak kadar da önemli benim için.. Ama birileri aldı bu türküdeki iyi niyetle söylenmiş; “kazanamadım sıla parası” sözünü, “rakı parası” diye değiştirdi, kimse sesini çıkarmadı.. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren “rakı parası” dediğiniz dizenin şimdiki hali ne biliyor musunuz? “Gogo Parası”.. Gogo’dan kastedilen uyuşturucu madde.. Evet evet, bir popüler müzik orkestrası, aslında “sıla parası” olması gereken yeri “gogo parası” olarak değiştirdi, bir kaç yıldır da bu cânım türküyü öyle dinliyoruz.. Siz sanıyorsunuz ki, alerji “Atatürk’ün sevdiği türküler”e.. Eğer alerji ona olsaydı, sırf Vardar Ovası ile kalınmazdı ki..

AHLAKSIZ DİZELER
Herkes memnun olabilir.. Kimse şikayet etmeyebilir.. Ama benim karşıma çıkan; “Atatürk’ün Sevdiği Türküler” listesinden bir kaç dizeyi taktirlerinize sunmak isterim... “.... Manastır’ın ortasında, var bir asma.. Bu yurdun kızları da hepsi yosma, biz çalar oynarız / Sarılalım Sarmaşalım İkimiz Bir Can Gibi, Gel Seninle Kavledelim Ya Onu Sev Ya Beni, Bir Tenhada Buluşalım Ya Onun Ol Ya Benim / Edirne Köprüsü Taştan, Sen Çıkardın Beni Baştan / Uçan Kuşlar Kebab Olsa, Akan Sular Şarab Olsa, Meyhaneler Mesken Olsa, Gönül Eylenmez Asla......” yazmaya devam etsem daha da gider bu liste.. Şimdi sırf sözleri nedeniyle bu türküleri kızıma dinletmek istemezsem, gezici yavrukuşlar bana kırılırlar mı acaba?.. Hayır şunun için sordum, inşaallah kırılırlar... Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi