Ali Ferşadoğlu

Ali Ferşadoğlu

İş ve çalışma duası

İş ve çalışma duası

Neden işlerimiz bazen düzgün gitmiyor? Acûlüz; yani, gerekli şartlara uymuyor, basamakları bir bir çıkmıyor, gerekli sabrı göstermiyor, işlerimizi sağlam yapmıyor, havale ediyoruz vs.
Ancak, en önemli sebep şu: İşlerimiz duâsız. Bu ne demektir? İş ve çalışma duası da mı var?
Duasız hayatın ne anlamı, ne de önemi var!

Hayatımızı devam ettirmek için çalışmak, helâl iş yapmak, helâl kazanmak, helâl dairesinde kalmak ibadet olduğuna göre, işe de dua ile başlamalı.
Her hayırlı işin başında Besmele çekmek ve dua etmek lâzımdır. Hattâ, alışverişte bile, Bismillah demeli vermeli, Bismillah demeli almalı. Besmele çekmeyen gafil insanlardan almamalı. Dolayısıyla Besmele farz derecesindedir.
Evet, “Bu dünyaya ilim ve dua vasıtasıyla tekemmül etmeye geldiğimize” göre, her işin bir duası olması gerekir. Ve işe başlerken dua etmenin ehemmiyet dersini Resûlullah (asm) ümmetine ve insanlığa şöyle verdi:
Sabahın erken saatinde kalkıp her fiil, her işimize dua ile başlamak, gece istirahati için uykuya geçmeden önce de günü dua ile kapatmak…
Onun (asm) iş ve çalışma duası nasıldı?
“Hz. Cabir anlatıyor: ‘Resûlüllah (asm) bize, Kur’ân’dan bir sûre öğrettiği gibi, her işte dua etmemizi öğretirdi. Derdi ki:
‘Biriniz bir iş yapmaya arzu duyduğu zaman, farzlar dışında iki rekât namaz kılsın, sonra şu duâyı okusun:
“Allah’ım Senden hayır diliyorum, zirâ Sen bilirsin.
“Senden hayır yapmaya kudret taleb ediyorum, zirâ Sen vermeye kadirsin. Rabbim, yüce fazlını da talep ediyorum.
“Sen herşeye kadirsin, ben âcizim. Sen bilirsin, ben câhilim. Sen gaybları bilirsin.
“Allah’ım, eğer biliyorsan ki, bu iş bana dinim, hayatım ve sonum için veya hâl-i hazırda veya ileride hayırlıdır, bunu bana takdir et ve yapmamı kolay kıl. Sonra da onu hakkımda mübarek kıl.
“Eğer bu işin bana dinim, hayatım ve akıbetim için veya hâl-i hazırda ve ileride de zararlıdır, onu benden çevir, beni de ondan çevir. “Hayır ne ise onu bana takdir et, sonra da bana onu sevdir!’
“Bu duâdan sonra, yapacağı işi zikrederdi.” (Buhârî, Daavât 48; Ebû Dâvûd, Salât 366; Tirmizî, Salât, 394; Nesâî, Nikâh 27; İbni Mâce, İkamet, 188.)
İşin düzgün ve bereketli olması bu duaya bağlıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Ferşadoğlu Arşivi