Ali Ferşadoğlu

Ali Ferşadoğlu

Artık her yoğurdun bir yiğit yiyişi var!

Artık her yoğurdun bir yiğit yiyişi var!


Dikkat edelim; gıda ürünlerinin lezzetlisini, tazesini, ucuzunu, iyisini arar olduk... Acaba, asıl olarak; domuz jelatinli, GDO’lu, zararlı katkılı maddeli olup olmadığını; kısacası helâl olup olmadığını da dikkatle araştırmamız gerekmez mi?

Bir dostumuz, dindar bildiğimiz büyük bir firmanın mağazasında alışveriş yaparken sormuş:
“Patates cipsiniz domuz katkılı mı?”
“Olur mu öyle şey, biz domuz katkılı madde satmayız!”
“Ama Kıbrıs’ta bir mağazadaki cipse baktık, domuz katkılı idi...”
Ve hemen telefonundaki internetten “domuz katkılı, haram katkılı maddelere” girmiş ve “Evet, E901 katkı maddesi bunda da var! Bu kesinlikle domuz jelatinli…”
Ve aynı büyük mağazada satılan ciklette 25 katkı maddesi. 5’i GDO’lu, haram ve yasak listesinde!
Öyle bir devir ki, biz gıdaları değil, gıdalar bizi yiyor! Ve artık her yoğurdun bir yiğit yiyişi var!
Yiyeceklerden lezzet alamıyoruz. Tat duygumuzu daha çok tatmin etmek için daha çok yiyor, daha çok tüketiyoruz! Daha çok tükettiğimiz için de; gıdaların raf ömrünü uzatmak, ucuza ve bol bol üretip kâr üstüne kâr etmek için bazı firmalarca hem domuz etinden yapılan jelatin, hem de bir sürü GDO’lu katkı maddesi kullanılıyor.
Türkiye 5000 ton jelatin kullanıyor. Çok azı Türkiye’de üretiliyor. (Hangi şartlarda nerede üretiliyor; bilmiyoruz tabii ki). 750 tonu Pakistan’dan, diğerleri Batı ülkelerinden ithal ediyor.
Jelatin; jelibonlar, bayram şekerleri, ilaçlar, ilaçların dışındaki kapsüller, yoğurtlar, salamlar, sucuklar, sosisler, krem şantiler, hazır kekler, meşrubatlar, düşük yağ ihtiva eden sürülebilir gıdalar, yağ oranı düşük peynirler, konserve et ürünleri, lokum benzeri şekerlemeler, meyveli sakızlar ve daha bir sürü yiyeceklerde kullanılıyor.
GDO’lu ve domuz jelatinli ürünler kısırlığı doğuruyor ve daha dehşetlisi, üretim aşamalarında gıdalara yüklenen katkı maddeleri ve uygunsuz ortamlarda pişirilip tüketiciye sunulan yiyecekler kansere zemin hazırlıyor.
E904, E920 domuz dahil olmak üzere hayvansal kaynaktan elde edilir.
Kesin haram olanlar: Bazı cips ve ekmeklerde kullanılan E901 hayvan proteini ve tüyünden üretiliyor. E120, E441, E901, E904, E920, E921, E966, E542, E544, E1510 şeklinde sıralanıyor.
Cipslerde kullanılan katkı maddelerinden E471, E475, E481, E 482 numaralı olanların bitkisel mi, hayvansal kökenli mi, alkolle muamele edilmiş mi olabileceği şüphesi var.
“Şurası muhakkak ki, haramlar apaçık bellidir, helâller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında (haram veya helâl olduğu) şüpheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmez. Bu durumda, kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, ırzını da tebrie etmiş olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse harama düşmüş olur.” (Buharî, İman 39, Büyû 2)
Dikkat edelim: İnsanlığın ilk imtihanı “gıda!” ile oldu… Cennetten ihracın sebebi de o...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ali Ferşadoğlu Arşivi