Mehmet Koçak

Mehmet Koçak

Seçimlerin galibi; Şansölye Merkel ve Türkler

Seçimlerin galibi; Şansölye Merkel ve Türkler

Almanya seçimlerinin iki galibi var. Biri Başbakan Angela Merkel, diğeri ise Almanya’daki Türk toplumu. Merkel, üçüncü dönemine oylarını artırarak girmiş olması hiç şüphesiz büyük bir zaferdir. Ancak Şansölye Merkel partisine büyük bir seçim zaferi kazandırırken koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti kaybetti. Ayrıca; zafere rağmen tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edemeyince Merkel şimdi yeni bir ortak arıyor. 

Alman Birinci Televizyonu ARD’nin yaptırdığı bir ankete göre Almanya’da yaşayan vatandaşların yüzde 64’ü yeni hükümet arayışında “Büyük Koalisyon” adı verilen Sosyal Demokrat Parti (SPD) – Hrıstiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) koalisyonundan yana.

MERKEL, “İMTİYAZLI ORTAKLIK” ISRARINI SÜRDÜREMEYECEK

Şansölye Merkel, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği yerine “imtiyazlı ortaklık” teklifini ısrarla sürdürecek. Fakat bu ısrar Federal mecliste istenen karşılığı bulmayacak. Çünkü hükümet ortağı parti ile Federal meclisteki 11 Türk kökenli milletvekilinin varlığı etkili olacaktır. Sosyal Demokrat Parti ve Yeşillerin seçim beyannamelerinde Merkel’in politikalarının tam aksine değişiklik yapmayı hedefliyor.

Sosyal Demokratlar, Yeşiller ile Sol Parti, Merkel ile aynı görüşte olmadığı bilinmektedir. Merkel elbette “imtiyazlı ortaklık” görüşünden vazgeçmiş olmayacak ancak uyumlu eski ortağı FDP yerine yeni ortağı olacak partilerin görüşlerine de saygılı olma adına Türkiye karşıtı politikalarını yumuşatmak zorunda kalacaktır. 

Merkel, görüşlerinde ısrarcı olması halinde iktidar olma şansını SPD+Sol Parti ve Yeşiller’den oluşacak sol cepheye bırakmış olur. İbrelerin büyük bir bölümü büyük koalisyonu gösteriyor. Angela Merkel, tarihî seçim zaferine rağmen çifte baskı altında. Sosyal Demokrat Parti koalisyon müzakerelerinde bir hayli taviz talebinde bulunacaktır. Görüldüğü kadarıyla Merkel’in koalisyon kurma işi pek kolay olmayacak ve çok hızlı da ilerlemeyecektir.

DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ VE ŞU BİZİM SİYASİLER

Almanya seçimlerinin ardından ortaya çıkan tablo karşısında demokrasi kültürü kendini gösterdi ve seçimde kaybeden partilerin lider ve lider kadroları istifalarını açıkladılar. Hür Demokrat Parti (FDP) Liberaller, seçim barajını aşamadı. 2009 yılında yüzde 15’e yakın oy alan Hür Demokratlar bu kez yüzde 4,7’de kaldı. 
Yapılan genel seçimlerde büyük hezimete uğrayan Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı Philipp Rösler, istifasını sundu.
Aynı şekilde, Yeşiller Partisi’nin eşbaşkanları Claudia Roth ve Cem Özdemir de istifa etti. 
Bu istifalar; demokrasinin vazgeçilmezi olan siyasi partilerin yeniden kendini formatlaması için bir şans olduğu gibi yeri ve zamanı geldiğinde başarısızlığın kaynağı olduklarının gerçeğini kabullenerek liderlikten çekilmeleri onurlu ve olumlu tavırlardır. Maalesef bu güzellikleri kendi ülkemizde göremiyoruz. Kuruluşundan bu güne iktidar olamamış her seçimde hezimete uğradıkları halde onurlu bir tavır olan istifayı hiç akıllarının ucundan bile geçirmeyen siyasi partilerimiz var. CHP ve MHP bunun başta gelen örnekleridir. CHP tarihinde bir ilk yaşandı ve bir kasetle değişim ancak gerçekleşebildi. Baykal çekildi ve yerine aday olmayacağım diyen Kılıçdaroğlu geldi. Sayın Bahçeli bu yanlış geleneği bozar gibi yaptı ise de sonra bu kararından vazgeçerek “başarısızlığa rağmen lider kalma” yanlışını sürdürdü.

TÜRK TOPLUMUNUN BAŞARISI 

Almanya Türk Toplumu son seçimlerin bir diğer galibi oldu. Federal meclisteki 6 olan milletvekili sayısını 11’e çıkarmayı başardılar. Alman Şansölyesi Angela Merkel’in Hrıstiyan Demokrat Birlik Partisi’nden Cemile Yusuf, partiden federal düzeyde meclise giren ilk Türk kökenli Müslüman milletvekili olma özelliğini taşıyor. Sosyal Demokrat Parti’den ise beklendiği gibi Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz ikinci kez milletvekili seçildi. Özoğuz’un yanı sıra Metin Hakverdi, Gülistan Yüksel, Cansel Kızıltepe ve Mahmut Özdemir de meclise giren isimler arasında.
Yeşiller’den parti eş başkanı Cem Özdemir’in yanı sıra Ekin Deligöz ve Özcan Mutlu meclise girdi. Hatırlanacağı gibi Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth da Taksim’deydi ve eylemlere destek vermişti. Roth, yaşananları “bir savaş gibiydi” sözleriyle nitelendirmesi Türk toplumu tarafından kınanmıştı. Yeşiller bu seçimde oy kaybetmiş oldular. Türk kökenli seçmen bir yerde Yeşiller Hareketi’ni cezalandırmış oldu. Türk kökenli seçmen, Yeşiller yerine Sol Parti ve Sosyal Demokratları tercih etti. 
Sol Parti’den ise iki dönemdir milletvekili olan Sevim Dağdelen’in yanı sıra Berlin’den Azize Tank da milletvekili seçilmeyi başardı.

800 bin oya sahip 3 milyonu aşkın Almanya’daki Türk toplumu seçimlere gösterdiği ilginin karşılığını alarak toplamda 11 milletvekilini Federal meclise sokmayı başardı. Türk milletvekilleri hem iktidar hem de muhalefet içinde Alman parlamentosunda olacaklar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Koçak Arşivi