Ersoy Dede

Ersoy Dede

Tünel ve Süreç

Tünel ve Süreç

Tünel kazıp cezaevinden kaçma olayıyla ilgili çok hızlı gelişmeler yaşandı son üç gündür biliyorsunuz.. İşin hem firar hem de yakalama tarafı, sanki bir mıknatısın iki kutbu gibi tartışıldı.. Bir yandan cezaevlerinin durumuna isyan ederken bir yandan da böyle kısa bir süre içinde yakalanmış olmaları üzerine pozitif yorumlar yapıldı.. Demek ki böyle bir meselenin birden fazla boyutu varmış..

PKK’LI DALTONLAR

İtiraf etmem lazım, önceki sabah olayı ilk duyduğumda refleks olarak tebessüm ettim.. Zira tünel kazıp cezaevinden kaçmak bizim coğrafyanın falan alışkın olduğu bir hadise değil.. Biz bu eylemi en çok Red Kid ve can düşmanları Daltonlar vesilesiyle biliyoruz.. Red Kid gittiği her kasabada düzeni bozan Daltonlar’ı yakalayıp cezaevine atardı. Onlar da ilk iş olarak cezaevine girer girmez tünel kazmaya başlarlardı.. Ben de televizyonun karşısında gülerdim.. Şu işe bakın ki, Daltonlar’ın yaptığından daha mükemmel bir tünel operasyonunu ülkemde gördüm.. Profesyonelce kazılmış, içi ustaca döşenmiş, elektrik bağlantısı yapılmış, çıkan topraktan akıllıca kurtulunmuş ve doğru yerden cezaevi dışına tutuklu ve hükümlüleri çıkaracak o geçit inşa edilmiş.. Yaşanan zaafiyete mi kızayım, 2013’de bu yolla firar denemesine mi şaşırayım, bilemedim.. Dedim ya, evvela tebessüm etmiştim.. Hatta espriler yaptım.. “Öcalan’ın ‘geri çekilin’ kararını uyguluyorlar, dokunmayın” falan dedim.. Ama biraz sonra işin karikatür kısmı gidip de gerçek iyot gibi açığa çıktığında çok öfkelendim.. 

ÇOCUKLARI HEDEF ALMIŞLARDI

Alçak terör şebekesi, 4 Ocak 2008’de alçaklığın sınırı olmadığını dünyaya duyururcasına, Diyarbakır’daki masum çocukları hedef alan bir terör saldırısı gerçekleştirmişti. Bir dershanenin önündeki araca bomba yerleştirip uzaktan kumandayla infilak ettirdi.. Aralarında AK Parti Milletvekili Oya Eronat’ın oğlu Eren Şahin’in de olduğu 5 kişi bu saldırıda şehit olmuştu.. İşte firar girişiminde bulunanlar arasında, bu saldırının failinin de olduğunu öğrenince duygusal gel-gitler yaşamaya başladım.. Bu benim için iyi bir test oldu.. Pazartesi günü açıklanacak olan demokratikleşme paketi sonrası, beklemediğim bir açılımın gündeme gelmesi halinde, hangi duygular içinde olacağımı gördüm.. Bir yandan ülkenin iç barışının tam tesis edilmesi için, genel af da dahil her şeyin konuşulması gerektiğini savunurken bir yandan da sadece bir hadisenin zanlısı bile cezasını çekmeden dışarı çıktı diye kaygılanmak.. Beni düşünmeyin siz.. Ülke kazansın.. sorun yok..


KİM YAPTI O ADAYI ORAYA?

Pakistan’daki deprem sonrası daha evvel olmadığı anlaşılan bir yeni adanın gün yüzüne çıktığını haber yaptı uluslararası ajanslar.. Hepsi bu yeni adanın nasıl olup da ortaya çıktığını araştırıyor.. Bir sürü “tektonik” ya da “sismik” bilmem ne verileri uçuşuyor havalarda.. Sanki depremin nasıl olduğunu çözdünüz de, adanın nasıl ortaya çıktığına bilimsel bir kılıf arayışındasınız.. O kadar zor değil mi bunu izah etmek?!.. Kalın sağlıcakla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ersoy Dede Arşivi