Asım Yenihaber

Asım Yenihaber

İlânlı, reklamlı demokrasi...

İlânlı, reklamlı demokrasi...

Sabah uyandım ki, bütün gazetelerin birinci sayfalarının sağ yanı İstanbul Başkanı’nın ilânıyla çıkmış. Bu müştereklik üzerinde durmayı değer diye düşündüm.

Başkan övünmekte haklı… Gerçekten çok büyük işler başardı. Yollar, geçitler, tüneller, metrolar vs. vs. Diyeceksiniz ki, “İstanbul’da Başbakan’ın eli var”. Olsun, emin olun bütün Türkiye’de Başbakan’ın eli var.

O ele rağmen bazı şehirler nal topluyor!
Fakat, başkanın reklamı “ahlâken” uygun mu?
(Hani etiğe aykırı değil de!)

Bana kalırsa, belediye bütçesinden reklam vermek hayli müşevveş bir konu. Öyle sanıyorum ki, seçim kampanyalarında bu konu sık sık gündeme gelecek. Muhalefetin diline eni konu dolanacak.

Bu reklam olmaksızın da gazetelerimizde en çok haber İstanbul’la ilgilidir, hususan da İstanbul belediyesi ile ilgilidir.

Bunu birkaç günlük takiple teyid etmek zor değil.
Şimdi gelelim, bamyanın faziletlerine...

Bu reklam, bütün belediye başkanlarının reklam iştiyakını tetikleyecek. Önümüzdeki günlerde çalışan-çalışmayan, iş yapan, laf yapan, gaf yapan, başaran başaramayan belediye başkanları borç harç, reklam yayınlamaya yöneleceklerler.
Hadi furya!

Tabiî reklam alan gazeteler, televizyonlar da bunu eleştirecek mecal olmayacak.
Anlayacağınız, reklam vatandaş için değil, sanki gazete veya televizyon patronları için veriliyor!

Peki, böyle reklamlar halk üzerinde nasıl tesir yapar? Ben İstanbul seçmeni olsam, rey vereceğim halde vermem! Çünkü Kadir Başkan’ın buna ihtiyacı yok. Peki buna asıl ihtiyacı olanlar kimler?

Yapması gerekeni yapmamış, ammenin parasını başka işlerde, oyunda oynaşta çar çur etmiş belediye başkanları.
Tabii bir liste verecek halim yok.

Mesela, çok yakında Ankara başkanının bir reklam kampanyası başlatmasını bekliyorum. Gerçi Ankara’da onun reklamının olmadığı yer yor. Bilhassa metro girişlerinde koca koca panolar. Yollarda, geçitlerde ışıklı levhalar.

İstanbul başkanı 263 yol ve kavşak yapmakla övünüyor. Ankara’da kaç kavşak ve yol yapıldı? Onda birine razıyız. (Tabii son 4 yıl içinde).
Karayolu tüneli? Henüz sıfır!

İstanbul’da Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatırımı yapılmış. Elhak doğru. Kadıköy-Kartal hattı başlıbaşına bir cesametli iş. (Tuzla’ya kadar uzatılacakmış)

Batı yakasında Otogar’dan Olimpiyat köyüne kadar uzanmış metro. Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy hattı 2015’te, Mecidiyeköy-Mahmutbey 2017’de açılacakmış…

Ankaralı için metro bir zamanlar görünüp kaybolmuş bir hayal. Bir daha ele geçer mi? Mevcut başkan havlu attı. İş mecburen Ulaştırma Bakanlığı’na kaldı.

Bundan on sene önce, Keçiören, Çayyolu ve Sincan metroları için işe girişildi. Bir hayli hızlı da gitti başlangıçta çalışmalar.
Sonra?
Sonrası yok. Üç hat da olduğu yerde kaldı.

Ne oldu metroya ayrılan muazzam kaynağa? Harcanmayıp iade edilmiş olmasın? Elbette yok böyle bir şey! Ankaralılar metro paralarının metrospor isimli bir kulübe harcanmış olabileceğini düşüyorlar!

Seçim yaklaşıyor…söylendiğine göre, Ankara’nın artık eskimeye başlayan metrosunda tozdan dumandan geçilmiyormuş. Her yer delik deşik. Güya altı aydır istasyonlara yürüyen merdiven yapılıyor!

Okullar açıldı, tatil bitti. Ankara’nın kalabalığı başladı. Bu kalabalığın gözü önünde, metro bakımsızlıktan dökülüyor. Fakat, başkan Ulaştırma Bakanlığı’nın hamamın namusunu kurtarmak için üstlendiği işi kendi yapıyormuş gibi reklam ediyor…
Aslında reklam Ankara başkanının ihtiyacı (ve işi), o yüzden de Kadir Bey’i garipsedim!
Keşke bu müşevveş işe girişmese idi!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Asım Yenihaber Arşivi