Mehmet Talu

Mehmet Talu

Hac yolcusu, Hak yolcusudur – 3

Hac yolcusu, Hak yolcusudur – 3

Mekke-i Mükerreme dışından gelenler için hac, yakın olsun uzak olsun neticede bir yolculuktur. Hangi vasıtayla yapılırsa yapılsın, her yolculuğun belli bir heyecanı, sitresi ve çilesi vardır. Belki de hac esnasında gerekli olan sabrın ilk tüketileceği, ilk sınavın verileceği kısımdır yolculuk.

Günümüzde hac yolculuğu ekseriyetle hava yoluyla yapılmaktadır. Uçuş programları, hacılarımızın bir kısmı ya önce Medine-i Münevvere, bir kısmı da önce Mekke-i Mükerremeye gidecek şekilde planlanmaktadır.  Daha yakın zamanlara kadar kızgın çöllerde günlerce, haftalarca süren, bin bir türlü güçlüklerle aşılan, salgın hastalık, soygun, açlık ve susuzluğun yaşandığı hac yolculuklarının yanında, bugün yapılan birkaç saatlik yolculuk için Yüce Rabbimize ne kadar şükredilse azdır.

Kısacası, bir ibadet seyahati olan hac yolculuğunun kendine has sıkıntıları vardır. Bu itibarla yol zorluklarına karşı sabırlı olmalı, tartışma, kavga, kötü söz, aşırı tenkit ve taşkınlıklarla kişi veya kişilerin gönüllerini, kalplerini kırmamaya, kimseyi incitmemeye çalışmalı, vicdanını rahatsız edecek tavır ve hareketlerden uzak durmalıdır. Her an bir grup ve kafile içinde olduğunu unutmayarak beşeri münasebet, adap ve görgü kurallarına riayet etmeli, haccın faziletini düşürmemelidir.

2- Hac ibadetinin usulüne uygun olarak her türlü emniyet ve güvenlik tedbirleri içerisinde eksiksiz ve kusursuz ifa edilebilmesi için, kafileye katıldıktan sonra kafile başkanı ve din görevlilerinin talimat ve uyarıları doğrultusunda hareket edilmelidir. Kafilenin düzen ve disiplini için bu çok önemlidir. Verilecek talimatların bir kısmı anlamsız veya gereksiz gibi gelebilir. Fakat unutmayalımki, bunların hepsi yıllardır karşılaşılan problemler neticesinde tespit edilen hususlardır.

3- Doğru olarak doldurulmuş olan sağlık künyesi ile hacı kimlik kartı boyuna takılı olmalıdır. Bunların hac sezonu boyunca da devamlı yanında bulunması gerekmektedir.

4- Eşyaların üzerine kime ait olduğunu gösteren etiket yapıştırılmalıdır. Eşyalar otobüse verilirken ya da otobüsten indirilirken, herkes kendisine ait olan eşyayı vermeli veya indirmelidir. Ayrıca eşyaların otobüse verilip verilmediğine dikkat edilmelidir.

5- Havalimanlarında görevlilerin uyarı ve talimatları dikkate alınmalıdır. Bagajlar bizzat sahipleri tarafından ilgililere teslim edilmeli ve alınacak bagaj fişleri saklanmalıdır.

6- İçinde ne olduğu bilinmeyen başkasına ait bir eşya Suudi Arabistan’a götürülmek üzere kabul edilmemelidir.

7- Uçağa binerken, Cidde ya da Medine-i Münevvere Havalimanlarında giriş işlemleri yapılırken pasaportun hacı adayının elinde olması gerekir. Bu durumda hacı adayı pasaportunu itina ile muhafaza etmeli, onu istendiğinde kolayca çıkarabilmesi için kendisine verilen pasaport çantasına koymalıdır. Aynı durum ülkeye dönerken de söz konusudur.

8- Gümrük kontrollerinde, başkalarına ait eşyalar sahiplenilmemelidir.

Yolculukta namaz

Aslî veya ikamet ettiği vatanından dinen sefer sayılacak uzaklıkta bir yere gitmek üzere yola çıkan bir kimse yolculuk esnasında dört rekâtlı farzları ikişer rekât olarak kılar. Gittiği yerde 15 günden az kalacaksa aynı şekilde dört rekâtlı farzları ikişer rekât olarak kılar. Gittiği yerde 15 gün veya daha fazla kalmaya karar verirse, farz namazlarını tam kılar.

Buna göre, Arafat’a çıkmadan önce Mekke-i Mükerreme’de kesintisiz en az 15 gün veya daha fazla kalanlar, mukim sayıldıklarından gerek Arafat’a çıkmadan önce Mekke-i Mükerreme’de, gerek Arafat, Mina ve Müzdelife’de ve gerekse Arafat dönüşü Mekke-i Mükerreme’de kaldıkları süre içinde namazlarını tam olarak kılarlar. Cemaatle kılınan namazlarda imam mukîm ise namazları tam kıldırır. Cemaat misafir de olsa imama uyarak namazı tam kılar. Arafat, Müzdelife ve Mina’da da hüküm aynıdır.

Arafat’a çıkmadan önce Mekke-i Mükerreme’de 15 günden az kalanlar seferî sayıldıklarından gerek Arafat’a çıkmadan önce Mekke-i Mükerreme’de, gerek Arafat, Müzdelife ve Mina’da namazlarını seferi olarak kılarlar. Arafat’tan döndükten sonra Mekke-i Mükerreme’de 15 gün veya daha fazla kalacak olanlar ise bu süre zarfında namazlarını tam olarak kılarlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi